Så reser du billigt

Spartips inför din resa I vår semesterguide tar vi upp mycket om vad du bör tänka på inför din semester, men där tog vi inte upp hur man får en så billig semester som möjligt. Därför har vi tagit fram några nyttiga spartips inför din semester så att du får ut så mycket som möjligt av dina pengar.

Planera och boka i tid

När man har valt sin destination kan man komma billigt undan om man bokar sin resa i förväg. Detta gäller främst om man ska åka, tåg eller flyg.Är man ute 7-8 månader i förväg kan man komma väldigt billigt undan. Men man får vara noga med eventuella avgifter som många reseföretag lägger till i efterhand. En resa som verkar billig kan bli väldigt kostsam i slutändan.

När man bokar sin resa bör man också vara eftertänksam om när man ska åka och var man kommer att vistas. Under högsäsongen så är resor och hotell alltid dyrare, det mesta är dyrare då. Under veckodagar brukar det vara billigare med både resor och boende, så det kan vara bra att ha i åtanke. Hotell är också dyrare ju mer centralt det ligger, därför är det oftast fördelaktigt att välja ett hotell i utkanten.

När man bokar resan så gör det gärna under de tider på dygnet då många andra inte är speciellt aktiva. Eftersom flygbolagens priser uppdateras allt eftersom andra bokar. Du kan även komma lite billigare undan om du inte väljer att boka ett direktflyg.

Om du funderar på att resa med bil kan du läsa mer om hur du sparar pengar genom att köra smart, men här är det också bra att planera i förväg om man vill spara in lite pengar.

Sista minuten-resor och erbjudanden

Att boka i förväg är ett bra sätt att kunna planera både boende och resa. Men man kan även hitta billiga resor i sista minuten för den som kan komma ifrån med kort varsel och kan tänka sig att åka lite varstans. Kolla även om resebolagen har något erbjudanden eller dylikt, för då kan du komma undan väldigt billigt.

Använd inte kontokort

Att göra uttag utomlands kan bli kostsamt eftersom bankerna tar ut en extra avgift på 20-40 kronor per uttag samt att de gör ett valuta påslag som ligger oftast på cirka 1,5 procent. Alla banker gör inte detta och det finns undantag exmepelvis ICA banken och Skandiabanken som inte har några avgifter för uttag eller har något valutapåslag.

Telefon

Att ringa hem till Sverige eller ta emot samtal är oftast dyrare utomlands. Det finns speciella abonnemang som man van välja för dessa ändamål. Ett annat alternativ är att köpa ett telefonkort på plats.