Handen på hjärtat, hur mycket av allt du bär hem från butiken blir använt eller uppätet?
Enligt livsmedelsverket slänger vi 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken – per person och år. Om vi hade tagit tillvara på våra rester och använt maten medan den fortfarande gick att äta (istället för att slänga den) hade vi kunnat spara 3000 – 6000* kronor per år och hushåll. Väljer vi dessutom ekologiskt och KRAV-märkt sparar vi på både miljö, arbetsmiljö och kroppen. Kan det bli bättre?
Handla smart
Vi har alla hört att man inte ska handla på fastande mage. Det slinker lätt ned en massa onyttigheter som varken kropp eller plånbok mår bra av. Att göra upp en veckomatsedel och skriva inköpslista kan spara mycket pengar. Budgetera för dubbla portioner så att ni har mat över till matlådor. På så sätt får ni nyttig, god och hemlagad mat även under lunchen på jobbet. Det blir lätt en kebabtallrik med kollegorna eller en dyr utelunch om man slarvar. Dessa tips är inte några nyheter men tål att upprepas. Men hur tänker vi ett steg längre? Med både plånbok, kropp och miljö i åtanke.
Dyrt med ekologiskt
Ja, det är några kronor dyrare med ekologisk mat men tänk vad mycket bättre kroppen mår utan en massa gifter. Planera dina inköp efter säsong. Säsongens frukt och grönsaker kan du ofta få till bra priser i butikerna. För att inte tala om du köper direkt från gårdar eller på torghandeln. Ta dig tiden att jämföra priserna en helg, strosa omkring bland handlarna och njut av doften från bland annat svenska äpplen, det luktar himmelskt. Ring gårdarna i närheten eller sök upp dem på webben. Numer finns bland annat så kallade Reko-ringar på Facebook där producenter och konsumenter kan mötas. Lokala producenter lägger ut sina produkter till försäljning och konsumenterna lägger en beställning som sedan hämtas upp vid de olika utlämningstillfällena som reko-ringen planerat. Med andra ord behöver du inte åka runt till flera ställen och lägga en massa tid. Du sparar alltså på bensin och tid men kan ändå handla bra mat producerad utanför city.
Prova även att jämföra priserna på de färska vs. de frusna ekologiska grönsakerna/bären. Även här finns pengar att spara utan att tulla speciellt på kvalité.
Tycker du ändå att det blir för dyrt med ekologiskt? Välj ut några ekologiska varor och köp resten som vanligt. Naturskyddsföreningen har en bra lista på vilka varor som är extra viktiga att byta ut.
Rabatter och kampanjpris
Är du medlem i någon butik? Ha koll på dina erbjudanden. Plocka russinen ur kakan och gör det till en sport att alltid ha handlat minst 1-2 varor till rabatterat pris. Har du tillgång till internet och en smartphone. Ladda ned butikens egna app och sätt upp en ”ej reklam”-lapp på brevlådan. Så mycket papper åker raka vägen ned i soporna – ibland utan att ens sorteras rätt – i onödan.
Ta även en titt på utbudet av appar som hjälper dig att hitta de bästa priserna. En del passar bättre för dem som bor i lite större städer.
Appar och hemsidor
Det finns en uppsjö av hemsidor och appar som hjälper dig på traven. En del passar bättre för dem som bor i lite större städer. Men det finns absolut något för alla. Vi har valt ut två vi gillar och vill tipsa om:
Matpriskollen – med den här appen fyller du i vart du bor och vilka butiker du är intresserad av och du får upp en lista med veckans erbjudanden. Här kan du spara de varor du är intresserad av i en inköpslista och även hitta recept.
Matsmart (webbutik) – här kan du hitta varor till kraftigt nedsatta priser. Men återigen, köp bara det du verkligen behöver. Passa på att fylla upp ditt förråd av basvaror. Men glöm inte att kolla bäst-före-datum. Datumen kan variera kraftigt. Även om vi vet att maten många gånger håller längre så är det bra att göra en bedömning på om du tror dig hinna använda den innan du anser varan vara förbrukad
Tänk på att inte falla för lockpriser på varor som du inte kommer att använda. Även om det är billigt att köpa 2 av samma vara så har du inte sparat några pengar om du ändå bara tänkt använda en. Hittade du varor spridda mellan butikerna? Gå igenom din matsedel och se om du kan anpassa den efter den butik som kan ge dig mest rabatt. Det blir sällan lönsamt att köra extra för en vara. Allra bäst är det om du har gång- eller cykelavstånd så att du sparar på miljön och investerar i kroppen genom frisk luft och motion.
Basvaror
Basvaror såsom ris, kryddor och mjöl har lång hållbarhet och kan därför vara lönsamt att köpa i storpack. Känns det otympligt? Köp lite förvaringsburkar i glas och fyll på med jämna mellanrum. Se gärna till att ha ett digert utbud av kryddor i skafferiet. De håller länge och hjälper dig variera maten.
Ta tillvara på allt
Släng inte överbliven mat, ledsna grönsaker och prickiga bananer. Ta tillvara på så mycket du kan.
Fick du lite skinkbitar över över då du gjorde pizza? Blanda ned dem i en omelett.
En ostbit som inte längre går att hyvla kan rivas och frysas in.
Ledsna rotfrukter blir piggare om de få ligga i blöt i kylskåpet en stund.
Prickiga bananer smakar utmärkt i en söt banankaka.
Hinner du inte äta upp frukten där hemma? Skär den i bitar och frys in till smoothies.
Börjar brödet blir torrt? Skär i kuber, stek i olivolja och salta så har du krutonger till salladen.
Tacofredag? Stek en rejäl mängd färs och använd resten till en köttfärssås dagen därpå.
Bakat maränger? Spara och frys in de överblivna äggulorna.
Prova dig fram och våga experimentera lite i köket. Även om det bara är lite rester går det ofta att få ihop till en liten matlåda. De går åt snabbt när man jobbar.
Lukta och smaka
Sista förbrukningsdag är en fras man ska följa. Efter detta datum anses livsmedlet förbrukat och eventuellt hälsofarligt. Står det däremot ”bäst-före-datum” ska du gå på känn. Exempelvis kan en mjölkförpackning som stått oöppnad i kylen behöver inte kastas samma dag som den går ut. Öppna, lukta och smaka.
Tänk på hur du hanterar dina livsmedel
Följ anvisningarna om förvaring på förpackningen
Kyl ned rester fort och stoppa in i kyl/frys. Ställ dock inget varm i kylen som höjer temperaturen därinne.
Låt inte smör, mjölk, pålägg och andra kylvaror stå framme för länge på frukostbordet.
Tänk på att ha rena händer och redskap då du hanterar dina livsmedel.
Ägg som förvaras i kylskåp har flera veckor längre hållbarhet än vad som anges som bäst-före-datum, vilket är beräknat på ägg som förvaras i rumstemperatur.
Förhoppningsvis känner du dig redo att börja spara på både mat, miljö, kropp och plånbok nu. Här är några sista snabba råd – som en sammanfattning – på vägen.
Ställ bilen om du kan.
Släng inte – göra nya rätter, spara, baka frys.
Tänk på hygien och förvaring
Välj ekologiskt och KRAV-märk så ofta du kan
Passa på att sätta undan pengarna du sparar och se vilken skillnad det gör i plånboken.
*Källa: Livsmedelsverket