Energispara i köket

Energispara i köket

Hösten och vintern är på intågande och energiförbrukningen ökar i takt med att det blir mörkare och kyligare. Passa på att gå igenom vilka energibovar du har i hushållet och se över hur mycket pengar du kan spara under dessa mörka månader. Kanske behöver du investera i nya vitvaror och elektronik men i det långa loppet kommer det att löna sig. Speciellt för dig som har en kyl/frys som är mer än 10 år gamla. I denna första artikel fokuserar vi på vad du kan göra i köket.

LÄS ÄVEN: Lär dig mer om el och beräkna elkostnad




Kyl och frys

Har du redan investerat i en ny och energisnål kyl och frys? Bra, då kan du hoppa direkt vidare till våra tips kring hur du nyttjar dessa på bästa sätt. Många bäckar små kan spara en hel del energi.

Idag ligger en kombinerad kyl och frys på en årsförbrukning av ca 200 KwH. För tio år sedan låg de på det dubbla. De kyl- och frysskåp som tillverkas idag har försetts med både effektivare kompressorer och tjockare isolering. På den svenska marknaden har kylarna och frysarna A+ som lägsta märkning. De skåp som har energimärkning A+++ är de som är allra mest effektiva.

När du ska köpa ny kyl och frys ska du även titta på den årliga energiförbrukningen. Den står angiven som KwH/annum på energimärkningen (annum är latin och betyder år). Är du känslig för ljud? Då kan du även passa på att titta på ljudeffektnivån (buller) som anges som db i märkningen.

Att tänka på…
– Undvik att placera kylen/frysen intill ugnen om du har möjlighet till det. Värmen kan göra att den drar mer el.
– Kontrollera temperaturen i din kyl och frys med en egen termometer. För bästa förvaring och energiförbrukning  rekommenderas 5+ i kylskåpet och -18 i frysen.
– Energiförbrukningen ökar med 5% för varje grad du sänker ytterligare i frysen.
– Sätt inte varm mat i kylen, låt den svalna först. Annars får kylen jobba i onödan och drar mer ström. Kyl hellre ned i vattenbad eller i kallt utrymme (ex altan/balkong).
– Frosta av frysen ca 2 gånger per år om den inte frostar av sig själv. Ett isbelagt frysskåp drar mer energi.
– Damma och håll baksidan av kyl/frysskåp rent. Kylaggregatet och kompressorn drar mer ström när de är dammiga.
– Ha koll så att gummilisterna sluter tätt när du stänger dina skåp.
– Tina gärna mat från frysen i kylskåpet för att dra nytta av kylan.
– Då det försvinner kyla varje gång du öppnar frysen är det bra om du kan hålla den fylld.
– Förvara gärna en flaska kallt vatten i kylen så slipper du spola/slösa en massa vatten i väntan på att det ska bli kallt.

Diskmaskin vs. handdisk

Hör du till dem som handdiskar i tron att det är mer energisnålt än att diska i maskin? Tänk om. Faktum är att det går åt 3 – 4 gånger mer energi vid en handdisk – oavsett om man sköljer i balja eller diskho.
Liksom med kyl och frys är det vettigt att se sig om efter en mer energisnål diskmaskin om den har många år på nacken. Kika på vad du har för energiklass och förbrukning på den maskin du har idag och jämför med en ny modell. Två saker till du kan tänka på i samband med ett köp av en ny diskmaskin är bullernivån (som vi nämnde även under kyl och frys) samt att kontrollera maskinens inredning. Får de tallrikar och glas du oftast använder plats?

Att tänka på…
– Undvik att skölja disken, skrapa i mesta möjliga mån av resterna. Genom att skölja under rinnande varmt vatten ökar du energiförbrukningen. När vi ändå är på temat – kolla över kökskranen så att den inte står och läcker. En droppande kran kan kosta dig litervis per dygn.
– Diska när maskinen är full.
– Använd gärna ekonomiläget på maskinen.

Ugn, microvågsugn och vattenkokare

Även här är det värt att byta ut om du har en riktigt gammal ugn. Utöver energimärkningen kan det vara en god idé att investera i varmluftsugn och induktionshäll. De kostar en hel del i inköp men drar i utbyte mycket mindre energi och är mer effektiva än andra modeller. De flesta ugnar har idag både varmluft och över-och undervärme. Generellt är varmluftsugnen lite mer energisnål då en fläkt hjälper till att cirkulera runt värmen vilket i sin tur gör att man kan ställa in en cirka 25 grader lägre temperatur. Dessutom kan du tillaga/baka på flera plåtar samtidigt i en varmluftsugn.

En micro använder du med fördel till mindre mängder mat. Försök dock att tina mat i kylskåp under natten hellre än att tina i micro.

Att tänka på…
– Koka med lock.
– Öppna inte ugnsluckan i onödan då du släpper ut massor av värme.
– Använd vattenkokare före micro och spis när du behöver koka vatten.
– Häll upp kaffe i termos istället för att låta bryggaren stå på och hålla värmen.

Hur mycket energi drar dina apparater? Testa sparkalkylatorn för elektronikprodukter.