Sparkalkylator för elektronikprodukter
Vi svenskar har många elektronikprodukter hemma som drar upp elförbrukningen och kostnaden för denna. Ibland kan det vara en bra idé att se över sina produkter för att se om man kan minska elkostnaden på något sätt. Detsamma gäller när man står inför valet att köpa en ny tv eller ett nytt kylskåp. Det är stor skillnad på hur mycket olika elektronikprodukter förbrukar. Här på Allt om Spara kan du få hjälp med att se skillnaden på elkostnaden för olika produkter genom att använda vår sparkalkylator för elektronikprodukter. Kanske kan du minska elkostnaden genom att byta ut befintlig utrustning till ny. Eller så visar det sig att dina gamla produkter står sig bra och då kan det kännas bra att man i alla fall har kollat på alternativen.
Spara på dina elektronikprodukter
Spara energi hemma med enkla tips
Har du för höga elkostnader hemma och vill spara energi? Eller du kanske bara blivit mer miljömedveten och inte vill vara med och bidra till elproduktionens påverkan på miljön. Oavsett vilken anledning du har till att spara energi och dra ner på elkostnaderna så finns det många tips som kan hjälpa dig på vägen. Ofta kanske du inte tänker på hur mycket energi som faktiskt försvinner hemma genom alla olika elprodukter. Det kan handla om en lampa som jämt och ständigt är tänd trots att du inte befinner dig i rummet. Eller så står TV'n hemma alltid i standby-läge vilket också bidrar till att energi försvinner. Var sak för sig kanske inte låter så mycket men när vi har mängder av produkter hemma som ständigt står och drar ström så blir det en hel del på totalen. Här kommer därför fem tips på hur du enkelt kan spara energi samtidigt som du gör något gott för miljön!
Belysning
De gamla glödlamporna drar otroligt mycket energi helt i onödan. Införskaffa istället en LED lampa eller en annan typ av lågenergilampa. Se till att enbart ha lamporna tända i de rum du befinner dig i. Om du ändå vill ha lampor tända i andra rum så se till att ha en timer som automatiskt stänger av lamporna vid en förinställd tid.
Kyl och frys
Se över din kyl och frys. Ofta slukar gamla kylar och frysar väldigt mycket energi och på längre sikt kan det löna sig att byta ut dessa. Använd vår elkalkylator här ovan för att se hur mycket du skulle tjäna genom att byta ut din nuvarande kyl mot en nyare modell. Det finns bra information på nätet om vilka energimärkningar din nya vitvara bör ha. Energisnåla produkter tenderar att vara dyra men i längden kan ett köp av dessa löna sig. Om du väljer att behålla din gamla frys så se till att regelbundet frosta av denna. Gör du detta så kommer frysen dra mindre energi än om du inte underhåller den alls.
Uppvärmning
Har du element med direktverkande el så vet du säkert redan med dig att detta är väldigt dyrt. Alla har inte råd att investera i ett nytt uppvärmningssystem men för de som har det så kan det vara värt att kolla in de olika alternativen. Att installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump sänker elkostnaderna rejält vilket också är mer skonsamt för miljön. I övrigt finns det mycket att göra åt elförbrukningen när det kommer till uppvärmning. Se till att alltid ha täta dörrar och fönster så undviker du att kall luft sipprar in. Det kan även vara en god idé att sänka värmen i rum som du sällan besöker. I en genomsnittlig lägenhet står uppvärmningen för 6500 kWh av den totala elförbrukningen på 12 000 kWh per år.
Elektronikprodukter
En stor del av den el som förbrukas i våra hushåll står elektronikprodukterna för. Speciellt då få av oss faktiskt stänger av produkterna med strömbrytaren. Istället står de flesta av våra elektronikprodukter i standy-läge dygnet runt. Detta innebär att det ständigt förbrukas el helt i onödan. Du kan göra gott för både miljön och plånboken genom att stänga av så många apparater som möjligt med strömbrytaren. Har du ett grenuttag så kan ett tips vara att koppla många produkter till detta uttag så stänger du av allt genom ett enda knapptryck. Se även över energisparläget på de produkter du har. Slutligen har de flesta elektronikprodukter olika miljö- och energimärkningar som kan vara bra att ha koll på.
Varmvatten
Vårt sista tips gäller förbrukningen av varmvatten. Uppvärmningen av vatten står för en stor del av den genomsnittliga årsförbrukningen av el. Genom att vara lite mer restriktiv i sitt användande av varmvatten kan man därmed sänka elförbrukningen rejält. Bland annat kan man se till att duscha kortare tid. Ibland frestar det såklart att stå kvar länge i duschen när det är kallt ute. Men kanske kan du ta en kortare dusch och istället svepa in dig i en varm morgonrock och krypa ner i sängen i några minuter. Du kan också stänga av varmvattnet medan du schamponerar dig. Det samma gäller när du borstar tänderna eller diskar. Om du verkligen tar det här med minskning av elförbrukning på allvar ska du inte heller bada i badkar eller diska under rinnande vatten.