Att spara är handlar egentligen enkelt förklarat om att lägga undan pengar för ett senare tillfälle. Det är inte alls ovanligt att du också får betalt för att ha dina pengar placerade hos olika kreditinstitut. Den är betalningen är det som i folkmun brukar kallas för sparräntan eller avkastningen.
Att spara är emellertid inte helt enkelt. Det finns en uppsjö av olika alternativ till sparande såsom via ett sparkonto, fonder, värdepapper och obligationer och aktier. Alla olika placeringsmöjligheter är förknippat med olika nivåer av risker. Samtidigt som du sparar kan du alltså tjäna mycket pengar, alternativt förlora dem också om du skaffar ett sparande med högre risk.
Olika typer av sparande
Buffertsparande – Ett som är säkert är att det alltid kommer att dyka upp extra utgifter i livet. En bil som behöver repareras, en tvättmaskin som går sönder eller en telefon som ramlar i asfalten. Det blir snabbt många tusenlappar på en gång och faktum är att förra året visade det sig i en undersökning att var sjätte svensk inte klarar en oväntad utgift på över 5000 kronor. Genom att spara en summa varje månad i en buffert klarar ekonomin en oväntad utgift. Man brukar säga att 1-2 månadslöner utgör en bra buffert.
Pensionssparande – Nyligen visade en undersökning att endast 3 av 10 svenskar pensionssparar privat. Det riskerar att bli ett rejält glapp i levnadsstandard för den som inte har ett eget sparande. Ju tidigare du börjar arbeta och spara till pensionen desto bättre. Då pensionssparandet är ett långsiktigt sparande lämpar det sig bra att spara i aktier och fonder.
Målsparande – Precis som det låter så sparar man mot ett mål. Ska ni gifta er, köpa hus eller ut och resa? Ett målsparande kan vara både kortsiktigt och långsiktigt. Gör upp en budget och räkna på hur mycket ni behöver spara ihop och fördela summan över tid. Är det ett kortsiktigt sparande på ett år eller två kan ett sparkonto vara bästa alternativet, så att ni inte binder era pengar.