Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) anser att åldern för när man får börja plocka ut sin tjänstepension bör höjas.
Enligt en artikel i DN i dag anser Ulf Kristersson att: ”Vi kan inte ha ett offentligt system som talar för att flera människor ska kunna jobba längre upp i åldrarna och samtidigt ha ett tjänstepensionssystem som skickar signaler om att man ska gå så tidigt som möjlig”.
Bakgrunden är Pensionsåldersutredningen som vill höja åldern för när man kan börja lyfta den allmänna statliga pensionen och rätten att arbeta. I dag är åldrarna för detta 61 år respektive 67 år, men Pensionsåldersutredningen vill alltså se en höjning till 63 år respektive 69 år. I takt med att medellivslängden ökar, vill Pensionsåldersutredningen även se fortsatta höjningar och i höst ska Socialdemokraterna och regeringen förhandla om förändringar i pensionssystemet.
Nu vill alltså Ulf Kristersson även se en förändring av åldern då man har rätt att lyfta sin tjänstepension, som i dag är satt till 55 år. I dag ägs avtalen av fack och arbetsgivare, vilket innebär att regeringen behöver diskutera eventuella förändringar med dessa aktörer. Men regeringen skulle även kunna ändra i skattelagstiftningen så att åldern höjs, enligt artikeln.