Försäkringskassan rapporterar att allt fler föräldrapar delar lika på föräldrapenningen. För tio år sedan delade endast 10% av paren lika, jämfört med dagens 20%. Men mammorna är fortfarande de som nyttjar flest dagar.
Det är en bra bit kvar tills dess att det blir helt jämställt men enligt Försäkringskassans årliga rapport Barnhushållens ekonomi minskar glappet varje år.
– Vi ser en positiv utveckling, men det går ganska sakta, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Mammorna tar i regel ut mest av föräldrapenningen under barnets två första år. De tar även ut fler obetalda dagar, något som på sikt påverkar pensionen. Varför papporna väljer att plocka ut fler skattade dagar tror Niklas kan vara att de vill minska inkomstskillnaden alternativt skydda sin SGI då man måste ta ut 5 dagar i veckan då barnet är över 1 år. Under barnets första år påverkas inte inkomsten av hur många dagar man plockar ut vilket kan resultera i att många mammor väljer att plocka ut obetalda dagar för att spara på sina föräldrapenningsdagar.
Utbildning spelar roll
Undersökningen vittnar också om att det finns en skillnad i fördelningen av föräldrarpenningen kopplat till utbildning. Högutbildade är mer jämställda i sin fördelning.
VAB mer jämställt
Ser man till tillfällig föräldrapenning (framförallt vård av sjukt barn) är det desto mer jämlikt. Här står männen för drygt 40% av uttaget.
Källa: Försäkringskassan
Allt om spara tipsar: Se över hur det påverkar din framtida pension att plocka ut obetalda föräldradagar.