Att spara i fonder är ett av de lättaste sätten att spara ihop ett kapital på sikt. Genom att köpa fondandelar kan du bli delägare i bland annat aktier och räntepapper. Det är ett bekvämt sätt att spara och lönsamt är det också.
Här går vi igenom vad det innebär att spara i fonder, olika fördelar och hur du kan tänka kring ditt fondsparande.
Vad är fonder?
Fonder består av en samling värdepapper. Du som äger en fond är samtidigt delägare i de värdepapper som ingår. Att spara i fonder är ett populärt sätt att tjäna pengar utan att själv behöva välja ut exakt vilka värdepapper du ska investera i.
Det finns många olika slags fonder men de huvudsakliga är:
- Aktiefonder – innehåller aktier
- Räntefonder – består av räntepapper från stater, kommuner, bostadsinstitut eller företag
- Blandfonder – innehåller en mix av räntepapper och aktier
- Hedgefonder – kan innehålla aktier, räntepapper, råvaror och annat.
Varför är det bra att spara i fonder?
Det finns många bra anledningar att spara i fonder. Här är några av de främsta:
1. Lätt och bekvämt
Att fondspara innebär att någon annan gör jobbet att hitta bra aktier att investera i. Du behöver bara välja fond. Sätt in pengar eller månadsspara och se värdet på dina fonder växa med tiden!
2. Det är lönsamt
Börsen går upp på sikt. Även om det kan bli ett dåligt år då och då brukar värdet på fonder stiga med runt 8 till 12 procent per år på lång sikt beroende på fond. Genom att spara i många år drar du nytta av ränta på ränta-effekten och kan tjäna riktigt bra med pengar på sikt.
3. Bra riskspridning
Med en enda fond får du exponering mot minst 16 olika aktier – ofta många fler. Det finns även blandfonder som kombinerar räntepapper och aktier.
4. Många inriktningar
Det finns fonder med alla tänkbara inriktningar. Aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Varje kategori kan delas in i underkategorier. Bland aktiefonder finns exempelvis Sverigefonder, globalfonder, Europafonder och tillväxtmarknader. Bland räntefonder hittar du korta räntefonder och långa räntefonder. Med en enda fond får du en viss typ av exponering.
5. Billigt
Det finns indexfonder som faktiskt inte kostar ett öre att köpa. Sedan finns det fonder som administreras av riktiga proffs och som kostar mer. Hur som helst är det ganska billigt att spara i fonder.
Så kan du spara i fonder
Det är som sagt lätt att spara i fonder. Det enda du behöver för att komma i gång är ett konto hos en nätmäklare som Nordnet eller Avanza.
Så här gör du för att komma i gång:
- Skapa ett konto hos Avanza eller Nordnet
- Sätt in pengar på ett investeringssparkonto (ISK) där
- Välj vilka fonder du vill köpa
- Ange belopp och klicka på köp
- Efter 1–3 dagar kan du se dina fondinnehav på ditt konto
- Allteftersom innehaven växer kan du följa utvecklingen på ditt konto
Månadsspara i fonder
Om du vill lyckas med ditt sparande och göra det ännu enklare för dig är tipset att månadsspara i fonder.
Så här gör du:
- Välj vilken fond du ska månadsspara i
- Ange belopp
- Välj datum som pengarna ska dras från ditt bankkonto
Särskilt mycket svårare än så är det inte. Nu kommer det angivna beloppet att dras från ditt bankkonto varje månad. Därefter sparas pengarna i den eller de fonder som du valt. Du kan även ändra fördelningen mellan fonderna i efterhand om du vill.
Fördelen med att månadsspara är att du aldrig glömmer att spara undan pengar. Dessutom har du nytta av att alltid köpa fonder – även när börsen går dåligt. Det brukar löna sig på sikt.
Vilka fonder ska jag spara i?
En vanlig fråga är vilka fonder som är bra att spara i. Ett vanligt misstag bland fondsparare är att tro att de måste ha många fonder för att få en bra riskspridning. I själva verket behövs bara några få fonder för att sprida på risken mellan olika tillgångar.
Aktiefond eller räntefond?
Om du sparar på lång sikt är det aktier som gäller. Det ger en bra avkastning men givetvis också en högre risk. Har du en sparhorisont på minst 5 år brukar aktiefonder vara det bästa valet.
Behöver du pengarna de närmsta åren är det troligtvis smartare att satsa på räntefonder eller blandfonder.
Exempel på fondportfölj
En mycket ”basic” portfölj med aktiefonder som ändå fungerar bra kan bestå av:
- Sverigefond
- Globalfond
Sedan kan du fylla på med en liten andel andra fonder, exempelvis:
- Europafond
- Tillväxtmarknad
- Ny teknik
Hur fördelningen ska se ut mellan de olika innehaven beror på vilken risk du vill ta. Ofta är det klokt att låta en globalfond ligga som bas tillsammans med en Sverigefond. Därefter kan du ha kanske 10 procent i varje övrig fond.
Tipset är att inte köpa så många nischade fonder. Det kan vara kul som ”krydda” i portföljen men de är ofta både dyra och lite väl smala. Till denna kategori hör tematiska fonder och tillväxtmarknadsfonder.
Vill du sänka risken? Då kan du lägga till en räntefond till portföljen.
Balansera om fondportföljen
När du sparat ett tag i fonder kommer du att märka att vissa innehav utvecklats starkare än andra. Det är naturligt. Då är det klokt att sälja lite av de fonder som gått bäst och köpa mer av dem som gått sämst.
Varför? Jo detta kallas för ombalansering och innebär att du återställer den fördelning som du valt från början. Genom att göra det håller du en jämn risknivå i ditt fondsparande.