Skandalen kring Swedbank

Få svenskar har väl kunnat undgå att det blåser rejält kring den svenska storbanken Swedbank just nu. Efter en granskning gjord av SVTs Uppdrag granskning rapporteras det om att banken varit inblandad i misstänkt penningtvätt. Efter att Uppdrag gransknings program sändes den 20:e februari föll Swedbanks aktie från 210,80kr till 165,95kr. Utöver en fallande aktiekurs bidrog granskningen också till en stor besvikelse. Inte bara hos Swedbanks egna kunder men hos alla som haft förtroende för banken och det svenska banksystemet. Den misstänkta penningtvätten rör främst transaktioner som skett i Baltikum. Transaktionerna ska ha skett mellan Swedbank och Danske Bank varav den sistnämnda banken redan sedan tidigare blivit känd för misstänkt pengatvätt. Men nu kan alltså brottsligheten även kopplas till Swedbank vars VD Birgitte Bonnesen senast i höstas hävdade att Swedbank inte hade några lik i garderoben.

I mars 2017 avslöjade tidningen Berlingske hur Danske Bank varit involverade i penningtvätt som sträcker sig långt utanför Danmarks gränser. När avslöjandet kom var det många svenska banker som trädde fram och hävdade att detsamma inte kunde ske svenska banker. En av dessa banker var Swedbank som genom VDn Birgitte Bonnesen menade att deras bank var annorlunda. Detta då fokus låg på svenska privatpersoner och företag vilka man borde ha stor kundkännedom om. Nu har dock motsatsen kunnat bevisas i den granskning som presenterades i SVT:s program förra veckan.

Misstänkta transaktioner i Baltikum

Skandalen kring Swedbank I februari detta år meddelade Danske Bank att man stänger ner alla sina bankfilialer i Baltikum och Ryssland. Frågan är nu om Swedbank kommer att gå samma öde till mötes. I granskningen som gjorts av SVT visar det sig nämligen att många av de namn som är kända från skandalen i Danske Bank även förekommer i Swedbanks kundbas. Kunderna har under över tio års tid överfört summor på totalt 40 miljarder kronor. Summorna har överförts via transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank. Anledningen att transaktionerna flaggats som misstänkta är för att kunderna inte haft någon faktisk verksamhet. Många av kunderna har även använt sig av målvakter vilket gör att det är svårt att få reda på vem som egentligen ligger bakom transaktionerna.

I dokumentären som Uppdrag granskning gjort kunde man se hur reportern försökte uppsöka de bolag som legat bakom de misstänkta transaktionerna. I många fall fanns det ingen verksamhet på adressen utan istället möttes reportern enbart av en ljusskygg advokat. Efter att granskningen blev offentlig meddelade Swedbank att man har satt igång en extern utredning. Vidare ska både den estniska och den svenska Finansinspektionen göra en utredning om den misstänkta penningtvätten.

Förundersökning mot Swedbank inleds

Redan idag har man möjlighet att se den andra delen i den granskning som Uppdrag granskning gjort. I denna del avslöjar man vilka människor som döljer sig bakom den misstänkta penningtvätten i en av Sveriges största banker. Vi på Alltomspara.se har ännu inte haft tillfälle att se den andra delen i granskningen. Genom olika tidningar kan vi dock konstatera att det både handlar om brottsanklagade oligarker och ryska personer i president Putins närhet.

Efter att det idag även kommit uppgifter om att storägare i Swedbank fått förhandsinformation om den misstänkta härvan inleds en förundersökning mot Swedbank. Denna förundersökning sköts av Ekobrottsmyndigheten som ska utreda huruvida denna information stämmer eller inte. Stämmer informationen så innebär detta att storägare haft tillgång till information som resten av allmänheten inte haft. Det innebär ett brott mot börsens regelverk då småsparare inte haft samma förutsättningar att kunna agera. Istället har många småsparare fått se sina investerade pengar gått förlorade i det börsras som inleddes förra veckan.