Vi har alla ett drömresmål som hängt med länge men som aldrig riktigt blir verklighet. Anledningarna till varför man aldrig åker kan vara många. Men det är inte helt ovanligt att det är ekonomin som stoppar en från att komma iväg. Den som vill resa långt bort och bo på ett någorlunda fint hotell får räkna med ganska höga kostnader. Kostnader som kan vara svåra att spara ihop till på enbart den vanliga lönen. Därtill kanske man inte vill ta av sin buffert som främst är tänkt att användas för oförutsedda utgifter. Då är det lätt att ge upp hoppet om den där resan man alltid drömt om. Men faktum är att drömresan kan bli av även om man inte själv har de pengar som krävs för att åka. Det finns nämligen många banker som erbjuder blancolån som lämpar sig för just resor. Även resebyråer så som Ving och TUI låter sina kunder delbetala resan med hjälp av olika finansieringstjänster. Om man som vissa här på Alltomspara.se har ett traditionellt tänkande kring pengar så kan det ta emot att överväga dessa alternativ. Men faktum är att även traditionella banker så som Nordea erbjuder kunder kreditkort och privatlån för den som inte vill betala sin resa med kontanta medel.
För vissa är det här med att delbetala sin semesterresa något helt nytt. Istället kanske man alltid sparat pengar under året för att kunna få njuta lite extra en eller två veckor utomlands. För andra är det mer regel än undantag att utnyttja de delbetalningsalternativ som de flesta svenska resebyråer och resebolag erbjuder. Andra kanske har ett kreditkort som införskaffats i syfte att delbetala sina semesterresor. Oavsett vilket alternativ som lämpar dig bäst för dig får du här tips på hur du kan boka din drömresa utan att bli ruinerad på kuppen.
Reselån från banken
Ett finansieringsalternativ för dig som vill ut och resa är ett privatlån utan säkerhet. Detta lån benämns även som konsumtionslån då lånet lämpar sig just för konsumtion så som inköp av en resa. Lånet har ingen säkerhet vilket gör att du inte behöver sätta någon bostad eller bil i pant för att få låna. Istället lånar du till vad du vill utan säkerhet och återbetalar i en takt som passar dig. Vissa låneinstitut erbjuder till och med specifika reselån som egentligen bara är ett privatlån med ett annat namn. När du tar ett reselån så sätts räntan individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Detta innebär att du med god ekonomi har möjlighet att få en låg ränta och bra villkor. Har du istället låg inkomst och många skulder så får du räkna med en högre ränta. Återbetalningen på reselån sker i regel månadsvis och lånen har en löptid på mellan 1-15 år. Tar du ett mindre lån för att resa så rekommenderar vi dig att välja en kortare återbetalningstid. Detta då totalkostnaden för lånet blir lägre ju snabbare du återbetalar din skuld. Om du överraskande nog skulle få in oförutsedda pengar så har du alltid möjlighet att återbetala ditt reselån i förtid utan några extra kostnader.
Om du vill säkra dig om att få den lägsta räntan på ditt reselån så kan du vända dig till en låneförmedlare. Låneförmedlare så som Zmarta, Lendo och Sambla jämför kostnadsfritt privatlån åt dig och du får dessutom låneerbjudanden från flera banker. Många av de låneförmedlare som finns i Sverige samarbetar med upp emot 30 banker. Trots att du kan få flera låneerbjudanden så tas enbart en UC på dig.
Delbetalning via resebolagen
Oavsett om du tänkt åka på en charterresa eller en weekendresa så har du möjlighet att delbetala din resa. De flesta större svenska resebolagen erbjuder delbetalning via sina resekort. Du kan då boka din resa nu men betala först i efterhand. Vanligtvis erbjuder man delbetalning med ränta i upp till 36 månader. Men det går även att komma undan utan ränta om man har möjlighet att delbetala under en kortare period. Hos Ving kan du med Ving Holiday Card köpa din resa nu och betala allt om fyra månader och komma undan helt utan avgifter. Därtill har du möjlighet att delbetala din resa helt utan ränta om du återbetalar hela din skuld inom 12 månader. TUI har ett liknande resekort där kortinnehavare bland annat får 500 kr rabatt per bokning av paketresa med resebolaget. Alla resekort har olika villkor, regler och förmåner så se till att läsa på om korten innan du bestämmer dig för detta alternativ.
Utöver de specifika resekorten går det såklart även bra att delbetala sin resa med ett vanligt kreditkort. Du bör dock alltid vara medveten om att ett kreditkort är förenat med ränta och avgifter. Har du möjlighet att betala hela resan kontant så är detta alltid billigare. Men för den som inte har denna möjlighet så kan betalning med kreditkort vara ett bra alternativ. Har du inget kort med kreditutrymme så kan du jämföra kreditkort här. Om du är en frekvent resenär så kan det löna sig att välja ett kreditkort där kortutgivaren nischat sig på resor. Exempel på sådana kort är Norwegian-kortet och SAS EuroBonus American Express Elite Card.