När man tänker på att ta ett lån är det en del som associerar det med en genväg att kunna köpa det man vill ha eller att man lever över sina tillgångar. Andra ser det som en praktisk möjlighet att kunna förbättra sin livskvalitet och betala av det lite i taget. Vilken inställning du än har till lån har du säkert någon gång funderat över om ett lån egentligen är bra för ekonomin eller om det är inkörsporten till Kronofogden. Här kommer vi att visa hur du lyckas med lån!
1.)
Det första du ska tänka på när du överväger att låna är om det verkligen är nödvändigt. När det kommer till en bostad måste så gott som varenda en av oss låna pengar för att kunna köpa ett hus eller en bostadsrätt. Detsamma gäller för en bil. Hus och transportmedel är dyra men nödvändiga ting, så här är ett lån alltid befogat.
När det däremot gäller andra saker som en semester, en ny TV eller en designerhandväska är det viktigt att fråga sig om du verkligen behöver det eller om du bara köper det för att du vill ha det. Vid dessa tillfällen är det oftast bäst att ha is i magen och vänta tills man lyckats spara ihop tillräckligt.
2.)
Om du har bestämt dig för att ta ett lån är det bästa alternativet för dig, se till att du inte förhastar dig utan jämför olika långivare för att få det bästa erbjudandet. Det finns många olika långivare där ute och de erbjuder alla olika räntor, avgifter, löptider och återbetalningsvillkor. Det är viktigt att hitta det som är rätt för dig och som du har råd med.
3.)
Det finns många olika typer av lån att välja mellan. Bortsett från bolån och billån annonseras det för snabblån, sms lån, privatlån, blancolån och samlingslån för att nämna några. Ett snabblån och ett sms lån är olika benämningar på samma sak; en mindre summa pengar som ska betalas tillbaka relativt snabbt, vanligtvis inom 90 dagar.
Ett privatlån och ett blancolån är även det samma sak; en större summa som betalas tillbaka under en längre tid. Denna typ av lån kan du ta antingen med eller utan säkerhet. Att ta lån med säkerhet innebär att du lämnar något i pant för ett lån, det rör sig ofta om en bostad eller liknande. Om du halkar efter med återbetalningarna kan du förlora det du använt som säkerhet.
Att ta lån utan säkerhet innebär alltså att man inte behöver lämna något i pant för att få låna. Fördelen med detta är såklart att du aldrig riskerar att förlora exempelvis ditt hus. Nackdelen är att räntan brukar vara högre då det medför en större risk för långivaren.
4.)
När du väl har tagit ditt lån ska du se till att hålla dig till återbetalningarna. Om du missar betalningar kan det skada din kreditvärdighet, vilket gör det svårare att få kredit i framtiden. En av de viktigaste faktorerna att ta med i beräkningarna innan du skriver på ett lån är löptiden. Ifall det ser tajt ut att få ekonomin att gå ihop är det bättre att välja en längre löptid och få en lägre månadskostnad, även om det betyder större räntekostnader i längden.
Så där har du det! Att låna behöver inte vara en dålig sak. Se bara till att du gör det på rätt sätt!