Vi får höra år efter år att det blir allt svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden och nu är situationen värre än någonsin, det visar en rapport från Hyresgästföreningen.
Rapporten från Hyresgästföreningen grundar sig på en undersökning som SKOP genomfört med intervjuer av 4000 unga vuxna, mellan 20-27 år. Resultatet av intervjuerna visar att endast 49 procent av de tillfrågade har ett eget boende, det vill säga ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, ett eget hus eller en bostadsrätt.
Att 49 procent av de unga har ett eget boende är en rekordlåg siffra och när undersökningen genomfördes 2013 var siffran 51 procent och går vi tillbaka ända till 1997 så visade undersökningen då att 62 procent hade ett eget boende.
Totalt är det 343 000 unga som idag saknar ett eget boende, ofrivilligt, och att 142 000 av dessa bor hemma hos sina föräldrar.
Ett eget boende är inte bara viktigt för utvecklingen av den egna individen utan för hela samhällsutvecklingen, det poängterar rapportförfattaren Jonas Hagetoft i Hyresgästföreningens pressmeddelande. Och att allt fler hyresrätter behövs med hyror som unga kan klara av att betala.
Så säger säger Jonas Hagetoft i pressmeddelandet:
-Bostaden är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar, sin självkänsla och sina liv. Och det är i förlängningen avgörande för hela samhällets välmående.
Och fortsätter…
-Då är det inte rimligt att 353 000 unga som vill ha ett eget boende saknar det. Det måste byggas mycket mer och framför allt hyresrätter med rimliga hyror.