Från den 1 juli kommer nya regler att träda i kraft som gör det billigare att lösa upp bundna bolån. För låntagaren kan förändringarna innebära tusenlappar.
De nya reglerna innebär att beräkningsmodellen för hur mycket det ska kosta att lösa upp ett bundet lån hos banken förändras. Den ränteskillnadsersättning som låntagaren nu kommer att betala till långivaren för att få lov att lösa upp ett bundet lån kommer att beräknas med utgångspunkt i räntan som gäller för bostadsobligationer istället för räntan på statspapper. Det gör att det kommer att bli billigare för konsumenten att lösa upp bundna lån i förtid, till exempel i de fall låntagaren kan behöva flytta.
Enligt ett exempel som Aftonbladet ger kan det skilja mycket pengar. Att lösa ett lån på 2 000 000 kronor som är bundet på två år med en ränta på 3 procent kostade enligt de gamla reglerna 26 900 kronor. Enligt de nya reglerna blir istället priset 11 000 kronor.
Men den nya lagen träder inte i kraft förrän 1 juli, så bolån som tecknats innan dess lyder under de gamla reglerna tills bindningstiden går ut. Här går det att jämföra bankernas olika boräntor.
Lagändringen kommer även att innebära att bankerna inte kan säga upp lånet i förtid om en bostads marknadsvärde skulle rasa. Det innebär att kunderna ska skyddas mer från att göra en panikförsäljning.