Du har säkert hört talas om de nya reglerna för amortering som väntas gå igenom i mars nästa år. Regeringen har nu sagt ja till tuffare amorteringskrav och förhoppningen är att begränsa de stigande bostadspriserna. Det kan verka som en hel cirkus, så här berättar vi mer om hur du påverkas och vad det egentligen handlar om.
Förslaget, som nu röstats igenom, är skärpta krav på låntagaren. Låntagaren ska nu amortera ytterligare en procent på sin skuld, om lånet är av en viss storlek. Är den 4,5 gånger större än inkomsten före skatt, så läggs den extra procenten på. Det gör att många kommer få amortera hela 2 000 kronor extra i månaden. Tanken är att kunna betala av lånet och skulden snabbare, men det kan komma att påfresta privatpersoners redan ansträngda privatekonomi.
De som har lägre lön kommer få högre krav på sig för samma lånade summa. Enligt regeringen kommer ungefär 14 procent av nylåntagarna att påverkas. Förhoppningen är att låntagare ska kunna betala av skulden snabbare, för att inte behöva vara i skuld så lång tid. Idag är många skuldsatta och har många år framöver av amorteringar. Med högre krav och större avbetalningar i månaden blir skulden betalad snabbare.
Lägre bostadspriser?
En väntad effekt är att bostadspriserna ska sjunka från de nu mycket höga priserna. Högre amorteringskrav kan göra att köparna inte går med på höga priser. Säljarna får då sänka priset till det som köparna går med på och vad de kan låna. Effekten av detta blir lägre priser på bostadsmarknaden, vilket är en del av anledningarna till regeringens beslut.
Ett liknande krav infördes för ett år sedan men effekterna har inte riktigt synts till än. Det här är ytterligare ett försök att få ner priserna och minska andelen skuldsatta låntagare. Kanske är de fallande bostadspriserna i Stockholm nu ett resultat av förra årets krav. Det vet vi inte säkert än, men vi se fram emot att se om detta kan få en bättre effekt.