Enligt en ny undersökning presenterad av Swedbank har de flesta svenskar ett sparande. Men endast fyra av tio uppger att de använder sig av en passande sparform. I den här artikeln går vi igenom olika sparformer för olika ändamål. Häng med och lär dig hur du ska spara under 2020.
Som de flesta vet finns det en hel del olika sparformer att välja mellan. Ändå fastnar många med sina pengar på ett vanligt sparkonto med nästintill obefintlig ränta. Visst är det bra att det finns ett lättillgängligt sparande men om man sparar på lång sikt måste pengarna växa, annars finns risken att de bara blir liggande och förlorar i värde.
Sätt upp mål för ditt sparande
För att kunna förvalta dina sparpengar på rätt sätt måste du först sätta upp tydliga sparmål. Vad ska du spara till, hur mycket behöver du spara och hur ser din sparhorisont ut? Självklart kan du ha flera olika mål. Sätt dig ned och skriv ned dessa innan du fortsätter.
I den här artikeln berör vi lite olika sätt att spara och investera pengar på för att ge dig en kick till att komma igång med ett effektivt sparande. Här på Allt om Spara hittar du sedan massor av information om såväl buffertsparande som fonder, aktier och pensionssparande att fördjupa dig i.
Spara på kort sikt
För eller senare dyker de upp, de där oväntade utgifterna. Det kan vara en bil som går sönder, en dator som kraschar eller en tand som måste lagas. Oavsett vad man råkar ut för så är det viktigt att ha en buffert så att livet inte ställs på ända. Enligt en undersökning gjord av Svea Ekonomi ligger smärtgränsen på en oväntad utgift redan vid 3000 kronor för var femte svensk. För dessa tillfällen är det bra att ha ett buffertsparande som är lättillgängligt. Du bör därför placera dessa på ett vanligt sparkonto. Den typen av konto ger dessvärre inte mycket till ränta. Jämför sparräntor i vår jämförelsetjänst för att hitta bästa sparränta.
Spara till speciellt ändamål
En annan form av kortsiktigt sparande kan exempelvis vara till en planerad resa eller en köksrenovering. Ska pengarna användas ett år fram i tiden kan det vara vanskligt att investera dem på börsen men du kan komma över en högre sparränta om du väljer ett sparkonto som är låst på ett år. Detta är alltså ett alternativ som fungerar bra när man med säkerhet vet att man inte behöver tillgång till sina pengar tidigare än så. Tänk på att välja ett konto med insättningsgaranti så att dina pengar är skyddade och finns kvar på kontot den dagen resan eller renoveringen ska betalas.
Spara på lång sikt
Om du vill investera i ett långsiktigt sparande, exempelvis till barnen eller pensionen, bör du placera dina pengar till största del på börsen så att de har möjlighet att växa under tid. Den enkla formen lyder: ju längre sparhorisont desto mer risk kan man ta. Även om man ska ha is i magen då börsen hinner svänga både en och två gånger under den långa spartiden så är det nyttigt att gå igenom din sparportfölj en gång per år och se över utvecklingen.
Har du nära till pension bör du däremot ha en något lägre risk i ditt sparande och hitta en bra fördelning mellan aktier och räntefonder. Du hittar massor av information kring fonder och aktier här på Allt om Spara.
Viktigt att tänka på innan du investerar
Utöver mål och sparhorisont är det viktigt att du tar dig tid att sätta dig in i det du önskar investera i. Ibland kan det kännas svårt trots all information som idag finns att tillgå. Då kan du ta hjälp av bankerna och fondförvaltarna att investera i färdiga paket bara för att komma igång med ditt sparande. Oavsett hur du väljer dina investeringar så är det däremot viktigt att kontrollera avgifterna som tillkommer. En del fonder har skyhöga avgifter utan att för den sakens skull ge en högre avkastning. Du vill inte att eventuell vinst ska ätas upp av höga avgifter.