Många ställer sig frågan hur mycket man bör spara varje månad. Trots detta är det ingen självklarhet för alla svenskar att lägga undan pengar till sämre tider. Detta är kanske inte så konstigt när vi har ett ränteläge som under en längre period uppmanat till att låna istället för att spara. Men räntan kommer inte alltid att vara så låg som den är idag. Därför rekommenderar vi alla som har möjlighet att spara till en buffert. Exakt hur mycket man bör lägga undan varje månad är individuellt och beror på hur din ekonomi ser ut. Däremot kan det vara en bra idé att lägga undan en viss procent av den inkomst man har. På så sätt har man en buffert om man skulle drabbas av exempelvis sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet.
Ett bra riktmärke för hur mycket man bör spara är 10% av sin inkomst. På så sätt kommer du snabbt att kunna bygga upp en buffert som kommer att komma väl till pass under tider med sämre ekonomiska förhållanden. Det är givetvis ännu bättre att lägga undan mer än så men man ska inte försaka sin nuvarande levnadssituation enkom för att spara inför framtiden.
Om du i nuläget känner att du inte har möjlighet att lägga undan 10% av din inkomst så finns det enkla tips på hur du kan minska på andra utgifter i vardagen. Det handlar bland annat om att lägga om dåliga vanor. Många svenskar lägger idag tusentals kronor varje månad på snus eller cigaretter. Pengar som bokstavligt talat går upp i rök. Man kan även spara in pengar på att storhandla och göra matlådor för veckans alla intag. Vidare kan man sälja gamla prylar man inte använder eller säga upp gymkort som inte används. Det finns många små saker som tillsammans gör att man sparar stora belopp. Ett sista tips är att samla dyra lån och krediter genom att ta ett så kallat hopbakslån.
Vilken sparform bör jag använda mig av?
Vilken sparform man bör använda sig av är också individuellt och beror helt på vad du har för planer för dina pengar samt vilken risk du är villig att ta. När räntan är så låg som den är nu ger vanliga sparkonton inte speciellt mycket avkastning på sparpengarna. Däremot riskerar du inte heller att förlora dom. Ett alternativ är att spara pengar hos inlåningsverksamheter men detta är förenat med en viss risk. Detta då kontona hos dessa verksamheter ofta inte skyddas av den statliga insättningsgarantin. Om detta inte bekommer dig så kan du räkna med en sparränta på upp till 10% hos dessa verksamheter. Dock kan man som mest spara 50 000kr hos varje verksamhet.
Det finns även möjlighet att spara pengar genom att placera dessa i aktier eller fonder. Aktier är dock förenat med en ganska stor risk om du inte är helt säker på vad du gör. Om du ändå tänkt att göra detta se till att spara i aktier som inte är särskilt volatila. Håll dig istället till de större bolagen som ingår i OMX30. Fonder är ett säkrare alternativ och passar dig som tänkt att spara långsiktigt.
Bra saker att tänka på vid buffertsparande
Innan du bestämmer dig vilken sparform du ska använda för ditt buffertsparande så finns det vissa saker att tänka igenom. Exempelvis huruvida du sparar inför lång- eller kort sikt. Sparar du långsiktigt så kan aktier och fonder vara det bästa alternativet. Sparar du istället kortsiktigt så kommer ditt sparande inte ha råd med de svängningar som sker i marknaden. Då är det bättre att välja ett mer stabilt alternativ så som ett sparkonto eller inlåningskonto. Du bör även överväga hur stor risk du är beredd att ta. Är du beredd att riskera en del av din buffert för att få en högre avkastning? Eller föredrar du en låg avkastning om det innebär att risken inte är särskilt stor?
Om du inte är beredd att ta risken så krävs det inte mycket kunskap för att skapa ett enkelt sparkonto och sätta igång med sitt sparande. Se bara till att ordna med autogiro så att pengarna varje månad dras automatiskt till ditt sparkonto. Därtill kan du ordna så att du får ett fast räntekonto och har möjlighet till begränsade uttag. På så sätt riskerar du inte att du varje månad plockar tillbaks pengar som du satt in.
Du som är beredd att ta den risk som krävs för en högre avkastning kan enkelt skaffa ett konto hos nätmäklare så som Avanza eller Nordnet. Där kan du själv placera dina pengar i aktier och fonder. Du har mycket att tjäna om du börjar läsa på om ämnet och förkovrar dig i de olika bolagen du investerar i. Se till att använda dig av riskspridning så du inte investerar alla sparpengar i ett och samma bolag.