Att Swedbank har ett par tuffa månader bakom sig är ingen hemlighet för någon. Inte nog med att storbankens aktie rasat 28,8% bara i år. Förtroendet för Swedbank är raserat och det krävs mycket arbete för att få tillbaka detta. Det är inte bara bankens kunder som är besvikna på banken och dess förehavanden. Även allmänheten och Swedbanks aktieägare har reagerat starkt på den misstänkta penningtvätten. Att hela svenska folkets bank skulle kunna vara inblandat i något sådant är för många oförståeligt. I sviterna av den granskning som Uppdrag Granskning gjorde i våras avgick den dåvarande vd:n Birgitte Bonnessen. En vd som löpande förnekade att Swedbank hade samma typ av högriskkunder som det framkommit att Danske Bank haft. Detta visade sig senare inte stämma då SVT och Uppdrag Granskning kunde ta fram dokument som vittnade om att ryska oligarker använde Swedbank Baltikum för att tvätta pengar. Det var inte bara Birgitte Bonnessen som avgick under den värsta turbulensen. Även bankens styrelseordförande Lars Idermark avgick i mars. Sedan dess är det tillförordnade ordföranden Ulrika Francke som innehaft posten. Detta fram till idag då Swedbank i samband med en extrastämma utsåg Göran Persson till bankens nya styrelseordförande.
Idag valdes alltså den tidigare statsministern Göran Persson in som ny styrelseordförande i Swedbank. Detta under en extrastämma som hölls i Folkets hus i Stockholm. Att Göran Persson valdes in som ordförande innebär att den nu tillförordnade styrelseordföranden Ulrika Francke lämnar sin post. Att Göran Persson har ett tufft jobb framför sig kan nog de flesta hålla med om. Detta är något han lär bli varse om redan imorgon då han gör sin första arbetsdag som styrelseordföranden för Swedbank. Enligt en intervju som Göran Persson gjorde med DI TV idag kommer den första arbetsdagen inledas med ett första möte med styrelsen. Nästa steg är att att gå på jakt efter en ny vd vilket Göran Persson själv inser blir ett svårt uppdrag.
Göran Persson invald i styrelsen idag
Utöver Göran Persson valdes både Josefin Lindstrand (Sörmlands Sparbank) och Bo Magnusson (Rikshem) in i Swedbanks styrelse under extrastämman idag. Detta efter en lång tid som kantats av turbulens. Om du inte är helt insatt i händelserna kring banken så rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om skandalen kring Swedbank. I korthet anklagades Swedbank för penningtvätt i Baltikum. Samtidigt gav banken förhandsinformation till utvalda storägare i banken som då hann sälja sina aktier i tid. Något som antagligen de flesta småsparare ute i landet också hade gjort om de suttit på samma information. Med anledning av detta strider agerandet mot börsens regelverk. I och med turbulensen kring banken blev förtroendekrisen ett faktum. I samband med att granskningarna av banken visades på TV i mars gjorde även Ekobrottsmyndigheten en razzia på bankens huvudkontor. Med andra ord har den nya styrelseordföranden Göran Persson ett stort ansvar och ett svårt uppdrag framför sig när han intar sin nya roll.
Att Göran Persson har en förmåga att skapa förtroende hos folket har nog inte undgått något. Frågan är om denna förmåga ska ta banken från vad den är nu till vad den en gång varit. Det handlar om ett nytt förtroende som måste skapas hos både allmänheten, kunder, aktieägare och myndigheter. Man får heller inte glömma de 15 000 anställda som finns utplacerade på Swedbanks kontor. Även hos dessa har förmodligen förtroendet för arbetsgivaren naggats i kanten. Men i intervjuer som den tidigare statsministern gjorde under dagen försäkrar han om att han inser allvaret med uppdraget och den nya roll han fått.
Hot från USA om miljardböter
Trots att banken nu tillsatt en ny styrelseordförande med högt förtroende bland svenskar lär oron för banken vara långt ifrån över. Swedbanks hantering av frågor som rör pengatvätt utreds fortfarande av både Finansinspektionen i Sverige och i Baltikum. Därtill har Swedbank enligt Expressen ett överhängande hot över sig. Ett hot som handlar om bötesbelopp i USA som kan uppgå till miljarder kronor. Allt på grund av den penningtvätt som banken misstänkts för. Som man kunde se i Uppdrag Granskning vilseledde banken myndigheter i USA. Detta genom att hemlighålla misstänkta bankkunder och transaktioner som var av intresse för utredare i USA. Bland annat gav man ingen information om Mossack Fonseca (ökänd advokatbyrå) när finansmyndigheten i New York begärde svar från den svenska storbanken.
Huruvida Swedbank med hjälp av Göran Persson lyckas överleva skandalen är det ingen som vet. Däremot har banken gått ut med att man inte tänker att tillsätta någon extern utredning så som Danske Bank har gjort. Detta trots att en sådan utredning skulle ses som ett gott tecken hos både allmänheten och aktieägarna. Istället verkar det som om Swedbank inte vill öppna en utredning som man inte själva har kontroll över. Något som lätt kan skapa misstankar och förstöra förtroendet än mer.