Kreditkort med cashback, så kallade cashbackkort, är ett effektivt sätt att börja spara pengar på alla dina vardagliga utgifter. Med ett kreditkort som erbjuder cashback får du tillbaka en del av pengarna för varje köp du gör, vilket gör det till ett smidigt sätt att spara utan extra ansträngning. I denna artikel kommer vi att utforska hur cashbackkort fungerar, hur mycket du kan spara, och vad du bör tänka på när du väljer rätt kort för att maximera dina besparingar.
Så fungerar cashback på kreditkort
Konceptet cashback är enkelt. För varje köp du gör med ett cashbackkort får du tillbaka en liten procentandel av beloppet i form av en återbäring. Beroende på kortet kan denna cashback vara allt från 0,5 % upp till 5 % eller för specifika transaktioner.
Pengarna betalas i regel tillbaka som ett avdrag på din nästa faktura, fast det är inte heller ovanligt att man får beloppet i form av en värdecheck. Tänk på att cashbacken oftast gäller på olika kategorier – vissa kort erbjuder till exempel högre cashback på matinköp eller shopping medan andra ger mer för drivmedel eller resor.
Ett konkret exempel på hur cashback kan fungera:
Om du använder ett cashbackkort och spenderar 10 000 kronor på en månad med en cashback på 1 %, får du tillbaka 100 kronor den månaden.
Du kan lära dig mer om hur dessa kreditkort fungerar i kreditkortsval.se’s detaljerade guide till de bästa kreditkorten med cashback.
Så mycket kan du spara
Hur mycket du kan spara med ett cashbackkort beror på dina inköpsvanor och kortets cashback-procent.
Låt oss säga att du har kreditkortet Amex Blue Casback som ger 1,25 % i cashback på allt du köper och du spenderar 200 000 kronor på ett år med kortet. Då kommer du automatiskt få tillbaka 2 500 kronor det året, vilket är en smidig besparing på något du ändå hade tänkt spendera pengar på.
Om du väljer ett kort med högre cashback på specifika utgifter, som drivmedel eller restaurangbesök, kan du spara ännu mer genom att anpassa dina inköp till dessa kategorier. Till exempel kan du få upp till 5 % i cashback med Coop Mastercard när du handlar på Coop.
Att lägga till dina större inköp, såsom elektronik eller semesterresor, på kortet kan också ge dig en rejäl extra summa tillbaka. Du bör med andra ord använda ditt kreditkort så ofta som möjligt och gärna på större utgifter för att samla på dig så mycket återbäring som möjligt.
Så väljer du rätt cashbackkort
Alla kreditkort med cashback skiljer sig från varandra och det är avgörande att du väljer det som passar dig bäst för att du ska kunna spara så mycket som möjligt.
Här är tre viktiga punkter att titta extra noggrant på:
- Procenten: Hur mycket cashback får du tillbaka per köp? Många kort erbjuder en standardprocent men har högre cashback för vissa kategorier som mat och drivmedel. Välj det kort som kommer ge dig mest tillbaka.
- Årsavgifter och andra kostnader: Vissa cashbackkort har årsavgifter som kan äta upp din cashback om du inte spenderar tillräckligt. Titta även närmare på räntan om du har planer på att inte betala hela fakturan varje månad. Och glöm inte att det finns både nominell och effektiva ränta, läs mer här.
- Gränser för cashback: Vissa kort har en övre gräns för hur mycket cashback du kan få per månad eller år, vilket kan vara bra att veta om du planerar större utgifter.
När du väljer ett kort är det viktigt att räkna ut hur mycket du kan få i cashback baserat på dina typiska utgifter. På så sätt kan du välja ett kort som maximerar dina besparingar.
Andra förmåner och aspekter att granska
Utöver cashback kan kreditkort erbjuda en rad andra förmåner som är värda att undersöka. Många cashbackkort erbjuder rabatter, reseförsäkringar eller tillgång till flygplatslounger. Om du reser ofta eller spenderar mycket på en viss kategori kan dessa förmåner göra kortet ännu mer värdefullt.
Se också upp för eventuella dolda avgifter, som valutaväxlingsavgifter om du tänker använda kortet utomlands, eller extra kostnader för att ta ut kontanter.
Även om ett kort verkar lockande för sin cashback, kan extra avgifter påverka dina besparingar negativt. Att känna till dessa aspekter hjälper dig att välja ett kort som passar bäst för din livsstil och dina ekonomiska mål.