Min budget 2018

Nytt år och nya rutiner. Det är dags att göra ekonomi roligt. För när man väl tagit sig tid att sitta ned och ta reda på vart ens pengar tar vägen, vad man kan dra ned på och hur mycket sparpengar det kan generera så blir det riktigt roligt. Gör ditt sparande till en sport. Utmana dig själv och ta reda på hur mycket du skulle kunna unna dig om du gjorde lite annorlunda val. Dessutom är det väl en lockande tanke att veta att det finns pengar på kontot dagarna innan lön varje månad. Att det finns en buffert om något oförutsett skulle ske. Så, låt oss sätta igång:

Att göra en budget…

Börja med att sammanställa dina inkomster och dina utgifter.

INKOMSTER

Här samlar du de summor som kommer in varje månad i form av lön, sjukpenning, barnbidrag och dyl.

UTGIFTER

Här samlar du alla dina kostader för månaden, såsom boendekostnader, försäkringar, mobiltelefoni/bredband/tv, bensin, avbetalningar på lån, mat, kläder, förbrukningsvaror och övriga utgifter. Både fasta och rörliga kostnader.

Glöm ej bort de utgifter som inte kommer regelbundet utan betalas exempelvis kvartals – eller årsvis. Ex. Radiotjänsten. Gör en beräkning på vad dessa utgifter kostar per år och slå ut dem på tolv månader. Sätt in den summan på ditt räkningskonto varje månad. Här kan du även lägga in tillfällen där det går åt lite högre summor såsom vid frisörbesök, service på bilen och dyl så att du slipper ta de dyra klumpsummorna på en och samma lön.

Sammanställ dina siffror och räkna på hur mycket du får över av din lön varje månad. Gör en beräkning på vad dessa pengar ska räcka till under månaden. Kanske ska du gå på bio, köpa present till ett kalas eller investera i något nytt till hemmet.

Finns det utrymme att spara något av den överblivna summan? Om det så bara rör sig om femtiolapp är det bra att ha ett sparande. Man brukar säga att 10% av lönen är en bra riktlinje men det är dessvärre inte möjligt för alla att undvara en sådan summa varje månad. Anpassa ditt sparande efter dina tillgångar helt enkelt.

Tycker du att det är krångligt att skriva en egen budget? Använd något av alla de verktyg som finns på internet. Ett av dem är Överblick. Du fyller i dina uppgifter och får en snygg presentation över din budget.

Det finns inte utrymme att spara

Ibland går man plus/minus 0 på kontot och ett sparande känns nästintill omöjligt. Prova med att gå igenom följande poster bland utgifterna:

BOENDE
Själva hyran/avbetalningen på ditt boende kan vara svårt att påverka. Att förhandla om boräntan med din bank
är alltid värt ett försök dock.

  • Se över elavtalet, genom att byta elleverantör kan du få ner din elkostnad.
  • Se över elförbrukningen. Lyser det lampor i tomma rum? Står elektronik i standby-läge och kostar pengar?
  • Har du föräldrade vitvaror som slukar energi? Byt ut mot nya – en investering som lönar sig.
  • Värme och isolering. Bor du i egen bostad? Kanske kan du investera i en bättre värmekälla alt. isolera bättre?
  • Se över vattenförbrukning. Låt inte kranen stå och rinna då du borstar tänderna. Ibland kan det vara billigare att
    använda diskmaskin än att diska för hand.
  • Försäkringar – ta för vana att varje år gå igenom dina försäkringar. Oftast gäller de erbjudanden och rabatter du fått bara i ett år och sedan förnyas försäkringarna – till ett nytt högre pris. Se till så att du inte betalar för mycket, jämför bolagen, ring och pruta. Glöm dock inte att kolla vad som ingår i försäkringarna – billigast är inte alltid bäst.

MAT

  • Minska på köttet.
  • Köp billigare råvaror – välj efter säsong.
  • Ta med lunchlåda till jobbet (laga storkok och frys in i lådor).
  • Koka eget kaffe och ta med i termos. Inga fler takeaway-kaffe
  • Baka eget fikabröd eller ta med frukt till de där tidpunkterna då kroppen behöver energi.

TRANSPORT

  • Har du lån på din bil? Jämför låneräntor och villkor hos andra banker.
  • Jämför försäkringsbolagen och försök pruta på din premie.
  • Samåk. Om du kör till jobbet, försök hitta någon att samåka med. Både trevligt och billigare. Dessutom bättre för
    miljön.

ABONNEMANG OCH PRENUMERATIONER

  • Se över dina abonnemang. Utnyttjar du tjänsterna du abonnerar på så pass mycket att det är försvarbart att ha
    kvar dem? Gör en rensning och byt ut eller säg upp de du inte använder. Har du bindningstid kvar? Gör en
    notering i kalendern så att du kommer ihåg att avsluta dem då möjlighet finns.
  • Prenumererar du på tidningar eller magasin som bara blir liggande? Avsluta dem och läs dina nyheter eller
    artiklar om dina hobbies på nätet istället. Inte samma känsla som att hålla ett färgsprakande magasin mellan
    dina fingrar men det täpper igen ett av många små hål i plånboken.

NÖJEN
Det är lätt hänt att pengarna rinner iväg under en blöt utekväll. Bestäm i förväg hur mycket du får spendera under kvällen och gör en uppskattning av hur långt den summan kommer att räcka.

Ibland vill man vara spontan men planera in dina aktiviteter så gott det går varje månad för att kunna fördela din nöjesbuffert mellan middagar, bowling, weekends etc.

KLÄDER
Hör du till dem som spenderar massor av pengar på kläder som du egentligen inte behöver. Har du plagg som hängt i garderoben i månader och år som aldrig får komma ut? Skaffa en basgarderob med ett par olika plagg som går att matcha till oändlighet och kan dressas både upp och ned beroende på tillfälle. Köp gärna kläder på rea men tänk efter en gång extra. Behöver du verkligen plagget? Hade det varit lika intressant om det hade sålts till fullpris? Ibland lurar rea-priserna oss till att tro att vi kommer att få användning för ett plagg vi egentligen aldrig skulle köpt annars. Gör en rejäl garderobsrensning för att identifiera ditt verkliga behov. Sälj sådant du inte använder och släng sådant som är gammalt och slitet. Mer tips på detta tema. 

AKTIVITETER
Gymkort – Varje år fylls gymmen till bredden av folk som ska infria sina nyårslöften om mer träning och bättre kost. Många av dessa nya medlemmar går in hårt men tappar sugen efter ett tag. Bind inte upp dig på dyra gym om du inte verkligen behöver utrustningen och har viljan. Det finns massor av gratis appar med träningsprogram att ladda ned i din telefon. Istället för att gå eller springa på ett löpband kan du ge dig ut i naturen och springa. Då får du dessutom frisk luft och roligare underlag. Investera i ett par olika hantlar, kanske räcker det till en början? Lägg upp en plan för din träning och se över vad som krävs för att du ska kunna utföra den.

 

Utgifterna är högre än inkomsterna

Trots att du gjort vad du kan för att hålla dina utgifter nere går det inte runt. Hur tar man sig ur en sådan situation? Först och främst behöver du se över dina inkomster.

LÖNEFÖRHANDLA
Har du svårt att leva på din lön? Kanske är den rent av för låg. Kolla upp medelinkomsten för din yrkesgrupp på din hemort. Dags att förhandla om lönen?

ÖKAD ARBETSTID
Att byta från deltid till heltid kan ge det där lilla extra klirret i kassan som du saknar. Här får du kanske överväga att söka andra tjänster om svaret på frågan är nej.

EXTRAINKOMST
Har du kunskap som du skulle kunna tjäna pengar på? Kan du erbjuda studiecirklar, e-kurser eller dylikt? Kanske har du möjlighet att sälja produkter på homepartyn på kvällar och helger? Finkamma olika jobbsajter i jakten på de där extraknäcken som kan täppa till hålen i din ekonomi.

BOSTADSBIDRAG
Har du en låg inkomst kan du vara berättigad till bostadsbidrag. Var noggrann med att ändra dina uppgifter ifall din inkomst förändras så att du inte riskerar att bli återbetalningsskyldig.