Om du är ute efter att låna pengar så bör du se över vilka lånebanker och låneinstitut som finns på marknaden. Valet av lånebank kan göra stor skillnad när det kommer till vilka räntor och villkor du erbjuds. Hos oss kan du enkelt jämföra lånebanker och institut för att se vilket lån som skulle passa dig och dina behov bäst. Du får dessutom kompletterande information om de olika instituten samt vägledning i vad man bör tänka på när man tar ett lån. Det är alltid av stor vikt att vara väl påläst innan man gör en låneansökan eller bokar ett möte med banken.
Lånebanker i Sverige
Som du kan se i listan ovan finns det en rad olika aktörer på marknaden som erbjuder dig som privatperson banklån. Historiskt sett har det främst varit storbankerna som fått förtroendet att låna ut pengar. Kartan över lånemarknaden har dock ritats om och det finns idag betydligt fler andra aktörer än storbanker som erbjuder lån. Exempel på dessa aktörer är Bynk och Lendify. Men för dig som är traditionellt lagd finns det såklart fortfarande möjlighet att ta privatlån hos etablerade lånebanker. Vi tänker då främst på storbanker så som Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB.
Fördelen att ta lån hos dessa banker är att du som redan är kund säkerligen besitter en bra bankkontakt. Bankkontakten har då med all säkerhet stor kundkännedom om dig och har redan en bra översikt på dina inkomster, dina innehav samt eventuella skulder. Har du dessutom fler produkter samlade hos en och samma bank så kan det hända att du erbjuds bättre ränta än om du har lånet hos en annan fristående aktör. Dock ska man vara medvetna om att många av de större bankerna är ett av få alternativ på mindre orter och därför kanske inte behöver slåss om sina kunder på samma sätt. På så sätt är bankerna på mindre orter inte lika konkurrensutsatta och behöver därför inte ge lägre låneräntor än nödvändigt för att behålla sin kunder.
Alternativa låneinstitut
Om du är trött på storbankerna, den opersonliga servicen och de höga låneräntorna så bör du definitivt se över vilka andra alternativ det finns. Det finns gott om alternativa låneinstitut och många av dessa har redan gjort sig kända bland den stora massan. Du känner säkert till namn så som Svea Ekonomi, Consector och Freedom Finance. Vissa av marknadens låneinstitut ägnar sig enbart åt att låna ut pengar medan andra även erbjuder inlåning. Ofta har de olika låneinstituten också varierande inriktning och en del erbjuder enbart smslån medan andra fokuserar på bolån.
För att ett bolag ska få använda sig av titeln låneinstitut krävs det ett godkännande av Finansinspektionen. Finansinspektionen måste alltså givit sitt medgivande till att låneinstitutet för erbjuda krediter och låna ut pengar.
Använd låneförmedlare för att jämföra lån
Att själv sitta och jämföra olika lån kan både vara tidskrävande och krångligt. Det är inte alltid lätt att förstå de olika räntesatserna och amorteringsplanerna. Dessutom riskerar du att få många kreditupplysningar på dig om du ansöker om lån hos flera olika lånebanker och institut. Tar du istället hjälp av en låneförmedlare så söker denna förmedlare lån åt dig och du får enbart en kreditupplysning. Låneförmedlare så som Lendo och Sambla söker lån hos över 30 långivare och när du väl valt rätt lån för dig så får du oftast svar inom en minut. Därefter brukar lånet och ansökan vara färdigbehandlad inom 24 timmar vilket gör att du snabbt får lånet utbetalt till ditt konto. Olika låneförmedlare samarbetar med olika banker så ett tips är att först kolla upp hur många lånebanker och institut själva låneförmedlaren jobbar med.
Många av de låneförmedlare som finns på marknaden idag står under både Finansinspektionen och Konsumentombudsmannens tillsyn. Detta är en trygghet för dig när du väljer att använda dig av en förmedlare för att ta lån. Dock gäller det inte alla låneförmedlare varför det alltid är viktigt att du tar reda på detta innan du använder tjänsten.