Kreditkort

jämför kreditkort och ansök direkt

 

Vi på Alltomspara.se listar och jämför kreditkort på den svenska kortmarknaden. Därtill jämför och redovisar vi tillhörande räntor och villkor som är kopplade till korten. Vår jämförelse är helt opartisk så att du enkelt ska kunna välja det kort som passar just dina förutsättningar. Vill du veta mer om ett specifikt kort så kan du ta del av våra kortrecensioner. I dessa recensioner får du veta mer om vilka förmåner som varje kreditkort erbjuder. Du får även detaljerad fakta om avgifter för bland annat uttag och eventuell delbetalning. Vi går även igenom hur varje korts poängsystem fungerar samt vilka försäkringar som ingår. Vi hoppas att denna information ska komma väl till pass när du väljer kreditkort. Listan nedan över bästa kreditkort uppdateras löpande och vi lägger alltid till nya kort när dessa lanseras.

Bäst kreditkort 2023

Utvalda kreditkort
Resurs Bank Supreme Card Gold
%
re:member Re:member Flex
%
American Express SAS EuroBonus American Express Classic Card
%
American Express American Express Gold Card
%
Bank Norwegian Norwegian-kortet
%
Santander Santander Mitt kort+
%
IKANO Bank Shell Mastercard
%
Entercard Coop Mastercard
%
American Express American Express Blue Cashback
%
Collector Collector EasyCard
%

Fördelen med att jämföra kreditkort

jamfor kreditkort Innan du skaffar dig ett kreditkort så rekommenderar vi dig att alltid jämföra korten sinsemellan. Detta då det finns mycket som skiljer de olika korten åt. Vidare är det inte alla kreditkort som passar alla personer. Istället finns det många kort som är kopplade till specifika branscher. I regel brukar man kunna dela in kreditkorten i olika kategorier så som resekort, shoppingkort, premiumkort, matkort och bensinkort. Sedan finns det såklart även de kort som är mer generella och som inte utmärker sig lika mycket.

Det viktiga är att du väljer ett kort som passar dig och din livsstil. På så sätt kan du få ut så mycket som möjligt av ditt kortanvändare. När du jämför kreditkort så kan du enkelt se vilka förmåner de olika korten har. Detta ger dig en fingervisning om vilket kort du bör välja. Du bör även jämföra de räntor och villkor som är kopplade till korten. Därtill har de olika kreditkorten olika försäkringar kopplade till sig. Vad som ingår i dessa försäkringar varierar vilket också är en anledning att ställa de olika korten emot varandra. Se till att alltid läsa igenom fullständiga villkor innan du ansöker om ett kort.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar likt ett betalkort eller bankkort som ett betalningsmedel. Kortet kan användas både vid köp online och i fysiska butiker. Självklart går det även att ta ut pengar i bankomat med kortet. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett vanligt bankkort är att det förstnämnda kortet inte är kopplat till något bankkonto. Istället handlar du på kredit vilket innebär att du handlar först och betalar vid ett senare tillfälle. Hur mycket du kan handla för beror på hur stort kreditutrymme du har på kortet. Den kredit du nyttjar kommer du att få betala via en faktura som skickas hem till dig månaden efter. Så länge du betalar denna faktura i tid behöver du inte betala någon kreditränta.

Fördelen med ett kreditkort är att du genom den månatliga fakturan får en bra översikt över ditt köpmönster. Det kan även vara en säkerhet att använda sig av ett kreditkort då du alltid hinner bestrida belopp innan dessa betalas. Detta till skillnad mot ett bankkort där summan dras från ditt bankkonto direkt. Blir kreditkortet stulet riskerar du alltså inte att ditt bankkonto töms.

Skydda ditt kort med Skimsafe

Olika typer av kreditkort i Sverige

I Sverige finns det hundratals olika kreditkort att välja mellan. Du kan få hjälp att hitta Bästa kreditkortet hos Hittakreditkortet.se. Gemensamt för alla kort är att de är kopplade till antingen Mastercard, VISA eller American Express. I övrigt skiljer sig korten åt vad det gäller det mesta. För att göra det enklare för dig att välja rätt kreditkort så går vi nedan igenom de kategorier av kort som erbjuds i Sverige.

Matkort

Matkort I denna kategori ingår kreditkort från exempelvis Coop och ICA Banken. Matkort passar dig som ägnar stor tid i de olika matvarubutikerna. Genom att ha ett matkort från ICA Banken eller Coop kan du tjäna massa med pengar. Med dessa kreditkort får du nämligen poäng för allt du handlar i butiken. Poängen omvandlas sedan till återbäring som du får i form av värdecheckar eller pengar direkt insatta på kortet. Utöver återbäringen erbjuds du även unika rabatter som är framtagna efter just ditt köpmönster. Skaffar du dig ett matkort från någon av de aktörer som erbjuder detta så bör du se till att göra alla dina inköp av mat hos just denna kedja. Detta för att få ut så mycket som möjligt av kortet.

Bensinkort

Bensinkort Som du hör på namnet så passar detta kort dig som lägger mycket pengar på bensin och annat drivmedel. Kända kortutgivare av bensinkort är Shell, Preem, OKQ8 och Cirkle K. Med ett bensinkort får du alltid rabatt när du tankar med kortet. Du tjänar även bonus på både tankningar och inköp som du gör hos den specifika bensinmacken. Därtill kan du se fram emot erbjudanden och andra rabatter. Vanligt för just bensinkort är till exempel att du får den femte koppen kaffe gratis. Kreditkort från bensinmackar är i regel fria från årsavgifter.

Resekort

Resekort Denna typ av kort är väldigt populär bland människor som reser mycket. Resekort ges ut av både flygbolag, tågbolag och hotellkedjor. De mest populära resekorten ges ut av American Express och Norwegian. När du har ett kreditkort från dessa utgivare så samlar du poäng med ditt kort. Poängen kan sedan användas för att köpa gratis bonusresor. Resekorten är även kopplade till en rad andra förmåner så som reseförsäkring, lounge access, fast track och förtur till evenemang. De flesta resekort är kopplade till ett lojalitetsprogram som respektive flygbolag har. I programmet får du olika förmåner beroende på vilken nivå du når upp till.

Premiumkort

Premiumkort Det finns även en kategori av kreditkort som går mer åt det lyxiga hållet. Det handlar om premiumkort som ges ut av exempelvis Eurocard, American Express och Revolut. För premiumkort krävs det ofta att du har en högre inkomst samt är villig att betala en dyr årsavgift. Är du detta så kan du dock se fram emot de bästa förmånerna på marknaden. Det handlar bland annat om omfattande försäkringar, inbjudningar till exklusiva evenemang och förtur till biljetter. Men du kan med vissa kort även åtnjuta lyxig concierge service och få åtkomst till de flesta flygplans lounger i världen. Med premiumkort som också fungerar som resekort tjänar du ofta mer poäng än vad du skulle göra med ett annat kort från samma utgivare. Då får således lättare att nå de högsta nivåerna i de olika lojalitetsprogrammen.

Shoppingkort

Shoppingkort Här har du kategorin av kort som passar dig som lägger mycket tid och pengar på shopping. Gemensamt för shoppingkort är att du får poäng när du spenderar pengar med kortet. Vissa shoppingkort är knutna till specifika butikskedjor så som MQ, Lindex och Ullared. Du får då poäng som kan växlas in mot återbäring i den butikskedja som kortet är knutet till. Därtill kan du ta del av unika rabatter, få förtur på nysläppta produkter samt få värdecheckar hemskickade. Det finns även mer generella kreditkort som kan fungera bra som shoppingkort. Så länge kortet är knutet till ett förmånligt bonusprogram så kommer du att tjäna poäng när du handlar. Utgivare av de mer generella korten är bland annat Supreme Card, Marginalen Bank och IKANO Bank.

Förmåner och bonusprogram

Bonusprogram kreditkort De flesta kreditkort på marknaden är kopplade till en rad olika förmåner. Dessa förmåner kommer i skepnad av försäkringar, avbeställningsskydd, räntefri kredit, biljetter till evenemang samt bonus. Förmånerna varierar mellan de olika korten och ofta är dessa kopplade till den bransch som kortutgivaren verkar i. Exempelvis är det vanligt att kortinnehavaren får reseförsäkringar, lounge access och fast track vid tecknande av ett flygkort. Förmåner som är vanliga för bensinkort är istället rabatt på drivmedel och gratis kaffe. När det gäller matkort erbjuds istället kunden återbäring vid inköp av mat som sker med kreditkortet. Premiumkort så som SAS EuroBonus American Express Elite Card ger dig förmåner så som concierge service och förtur till biljetter och olika evenemang.

Ett annat vanligt fenomen när det gäller kreditkort är de tillhörande bonusprogrammen. Dessa lojalitetsprogram innebär att kunden samlar poäng vid användning av kortet. Poängen kan sedan växlas in mot alltifrån flygresor till värdecheckar och rabatter. Kortutgivare med kända bonusprogram är Coop, American Express och IKANO Bank.

Ansök om ett Marginalen Gold kreditkort

Bäst kort på resan

Är du ute och reser mycket är det viktigt att du har ett kreditkort som accepteras hos de flesta inköpsställen utomlands. Vanliga kort utanför Sveriges gränser är American Express, Mastercard och VISA. De flesta kreditkort på marknaden är kopplade till dessa kortnät vilket gör kortet till ett smidigt betalmedel att ha med sig på resan. Därtill bör du ha ett kort som är kopplat till en kompletterande reseförsäkring. På så sätt är du extra skyddad om olyckan är framme eller om ditt bagage inte kommer fram som det ska.

Du som är en frekvent resenär bör även välja ett kort med lågt eller obefintligt valutaväxlingspåslag. Ta även reda på vilka kortutgivare som erbjuder lägst uttagsavgift vid uttag utomlands. Om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt resekort bör du även se till att kortet är kopplat till ett bonusprogram. På så sätt kan du samla poäng när du flyger och dessa poäng kan du sedan använda för att boka gratis bonusresor.

Bäst kortförmåner

De olika förmånerna varierar ganska stort beroende på vilket kreditkort du har. Man bör vara medveten om att många av de kort som har bäst förmåner också kostar mest att inneha. Premium kort så som SAS Amex Elite och Eurocard Platinum har en årsavgift på flera tusen kronor. Väljer du ett sådant kort bör du också se till att nyttja alla de förmåner du erbjuds. Annars kan förmånerna lätt ätas upp av den höga årsavgiften. Korten med bäst förmåner kräver också att den som ansöker om korten har en hög taxerad inkomst. Det är med andra ord långt ifrån alla som beviljas kreditkort av denna kaliber. Det är dock inte alltid de dyraste korten som erbjuder de förmåner som passar just dig bäst. Därför bör du alltid välja ett kreditkort som passar väl in med din livsstil.

Avgifter knutna till kortet

Kortavgifter Att inneha ett kreditkort är ofta förenat med en del avgifter. Man kan dock använda kortet smart och på så sätt undvika de flesta avgifter och räntor. Trots detta är det bra att vara medveten om de kostnader som kan tillkomma. Innan du väljer ett kreditkort bör du också alltid jämföra dessa kostnader mellan de olika korten. Både avgifter och räntor kan skilja sig rätt rejält åt vilket gör att du kan tjäna stora summor på att välja rätt kort.

Årsavgift

Många av de kreditkort som vi listar här på Alltomspara.se har en årsavgift. Detta innebär att du en gång per år måste betala en avgift för att få inneha kortet och åtnjuta alla förmåner som kortet har. Årsavgiften ligger i regel på några hundralappar. Detta gäller dock inte premiumkort som har en betydligt högre avgift. Det har blivit allt vanligare att kortutgivare bjuder på den första årsavgiften. Trots detta är det viktigt att du ser över vad utgivaren ska ha för kortet nästföljande år. Ett fåtal av de kort som återfinns här på sajten är dock helt fria från årsavgifter.

Avgift för kontantuttag

Syftet med ett kreditkort är att det ska användas för inköp. Det kan handla om inköp som sker online, inköp i fysiska butiker, bokning av biljetter och så vidare. Kortet är alltså inte vad man kan kalla ett "bankomatkort". Att göra uttag med kreditkort är istället förenat med avgifter. Det vanliga är att kortutgivaren tar en procentuell avgift för alla uttag som görs med kortet. Avgiften baserar sig på det belopp du väljer att ta ut. Ofta finns det dock en minimigräns för hur mycket du kommer att få betala för ditt uttag. Detta gäller både när du tar ut pengar i Sverige och utomlands.

Valutapåslag

Använder du ditt kreditkort utomlands så får du räkna med att betala ett valutapåslag. Detta valutapåslag är procentuellt och baserar sig på det belopp du handlar för. Du betalar inte detta påslag på uttag utan enbart när du handlar med ditt kort i butiker.

Ränta

Alla kreditkort är kopplade till en ränta som du måste betala om du inte betalar av hela din skuld inom den räntefria perioden. Räntan på kort brukar ligga på mellan 8,55% och 19,95% men varierar mellan de olika kortutgivarna. Du betalar enbart ränta på den kredit som du använder.

Avi- och administrationsavgift

När du använder dig av ett kreditkort så får du alltid en månatlig faktura hemskickad. På denna faktura kan kortutgivaren ta ut en avi- eller administrationsavgift. Denna avgift brukar ligga på mellan 25-45kr. För att undvika aviavgiften ska du se till att välja att få e-faktura istället.

Kortio

Vad är kredit?

Begreppet kredit betyder att förfogande rätten på exempelvis varor eller pengar överlåts till en annan individ under en begränsad period. Med andra ord innebär det att du får uppskov på en betalning när du köper något på avbetalning eller lånar pengar. Detta så tillvida att du har blivit beviljad en kredit av något slag. När löptiden för krediten är slut så måste hela värdet av varan eller lånet vara återbetalt. För att bli beviljad en kredit måste man ha god kreditvärdighet. Detta innebär att du har en stabil ekonomi samt den återbetalningsförmåga som krävs för att kunna betala av din kredit.

Kortutgivarna i Sverige måste följa god kreditgivningssed. Detta innebär bland annat att de måste ta en kreditupplysning på dig. Genom denna upplysning får man information om bland annat inkomst, kapital, skulder och fastighetsägande. Med dessa uppgifter i grunden kan man bedöma din kreditvärdighet. Utifrån kreditvärdigheten får man reda på vilken förmåga du har att betala tillbaks dina skulder. På så sätt kan man veta om du är en lämplig kund eller inte.

När du tar en kredit kommer du i de flesta fall behöva betala en kreditränta. Detta innebär en procentuell avgift på den totala utnyttjade krediten. Många kreditkort erbjuder dock så kallade räntefria dagar vilket innebär att du har god tid på dig att betala. Betalar du din faktura inom den räntefria perioden så utgår ingen ränta.

Betala säkert på nätet med ditt kort

kortsakerhet pa natet Det finns alltid en risk för bedrägeri när du använder ditt kort på nätet. På det stora hela är det dock väldigt få som råkar ut för detta. Istället kan de flesta nätshoppa helt utan problem. När det gäller bedrägerier kopplade till kort så finns det två välkända metoder. Dessa kallas för nätfiske och skimming. Den sistnämnda metoden är den som är vanligast förekommande. Skimming innebär att någon kopierar magnetremsan på ditt kort. Därefter tillverkas ett nytt kort med exakt samma remsa. Denna typ av bedrägerier sker dock oftast i bankomater, på bensinmackar eller i butiker. Det är alltså inte jätte vanligt att skimming sker när du handlar online.

När du handlar online riskerar du istället för det som kallas nätfiske. Denna bedrägeriform är dock betydligt lättare att värja sig emot. För att nätfiske ska kunna ske framgångsrikt måste nämligen du lämna ifrån dig information. Nätfiske sker ofta via mail där du får mail från okända människor som utgör sig för att vara banker och stora företag. De ber dig sedan fylla i känslig information och genom denna information har de möjlighet att använda ditt kreditkort. Vad du bör veta är att banker aldrig skickar ut mail där de begär sådan information. Dela därför aldrig dina kortuppgifter med några andra än dina närmast anhöriga. På så sätt kan du alltid betala säkert med kort på nätet.

Kortsäkerhet

Som vi nämnt förekommer det då och då bedrägerier kopplade till kreditkort. Men ser man på utvecklingen så är kontanter snart ett minne blott. Detta innebär att användandet av kort blir allt vanligare. I takt med detta ökar också både kortutgivarna och kortnätverken säkerheten för transaktionerna som sker. Idag har exempelvis nästan alla kort chip vilket är betydligt säkrare än att enbart ha en magnetremsa. Många kortutgivare är även anslutna till ytterligare säkerhetstjänster så som Mastercard SecureCode eller extra identifiering via BankID. Känner du dig trots det osäker på hur säker du är med ditt kreditkort så kan du ta del av nedanstående tips.

Ha en begränsad kredit

Om du är orolig för kortbedrägerier och att du ska drabbas för detta så bör du inte ha för stort kreditutrymme kopplat till ditt kort. Med en låg kredit riskerar du bara att förlora en begränsad summa pengar. Tänkt därför noga igenom hur mycket kredit du behöver ha för att klara oförutsedda händelser i vardagen. Därefter kan du bestämma vilket kreditutrymme du ska ansöka om. Kanske blev det en lägre summa än du först tänkt dig. Oavsett vilket utrymme du har på kortet har du alltid möjlighet att bestrida din faktura om du ser belopp du inte känner igen.

Håll uppsikt över kortet

När du är ute och handlar i butiker eller äter på restaurang så finns det små enkla tips som kan öka din säkerhet. Se alltid till att inte lämna bort ditt kort under en längre tid. Lämnar du bort kortet innebär detta att andra personer kan använda informationen på ditt kort för att göra betalningar. Därtill ska du alltid hålla din kod skyddad när du knappar in denna i betalterminalen.

Säkerhetskod och brandvägg

Handlar du mycket på nätet så bör du se till att ditt kort är kopplat till en säkerhetskod. Kortet ska inte gå att använda om du inte identifierar dig via denna kod eller via ditt BankID. Se även till att ha ett bra antivirusskydd med brandvägg på din dator. Håll därtill alltid reda på kvitton eller referensnummer som är kopplade till ditt köp.

Kortnätverk på marknaden

Något som är lite mindre bekant när det gäller kreditkort är det så kallade kortnäten. Det finns ett stort antal utgivare av kreditkort men inte lika många kortnät. Skillnaden mellan en kortutgivare och ett kortnät är att det senare är ett nätverk. Till detta nätverk får sedan kortutgivarna ansluta sina kreditkort. Genom att göra detta kan privatpersoner genomföra transaktioner till företag och banker.

Exempel på internationella kortnät är VISA, Mastercard och American Express. När du ska betala något eller ta ut pengar från ditt kreditkort så är det själva kortnätet som möjliggör transaktionen. Kortnätet har därmed ansvaret att sköta förmedlingen av pengarna. De banker, butiker och företag som ansluter sig till respektive kortnätverk får genomgå ett avtal med nätverket. Även du som kortanvändare ingår i avtalet vilket du ger ditt godkännande till när du ansöker om ett kreditkort. Om ingen skulle ta ansvar för alla de miljarder transaktioner som sker varje dag skulle ingen handel kunna förekomma.