Köpa bostad

Köpa bostad eller bostadsrätt

Köpa bostad Att köpa bostad är ett stort och spännande steg i livet. Hur ska man tänka? Ska man bygga nytt eller köpa befintligt? Frågorna och besluten är många. Innan man börjar se på alternativen är det bra att sätta sig ned och göra en budget för att få en bild av hur mycket man har utrymme att betala varje månad. Därefter kan det vara en god idé att ta kontakt med en banktjänsteman för ett lånelöfte så att ni, då det är dags, vet hur mycket ni kan buda då ni ska köpa bostad.

Att köpa en villa är ungefär att likställa med köp av en bostadsrätt då det juridiskt sätt egentligen går till på samma sätt. Skillnaden i att äga en villa istället för en bostadsrätt är att ni står som ensam ägare av hela komplexet vilket du då inte gör av en bostadsrätt. Köpet som görs baseras ofta på större summor pengar vilket möjliggör förmånliga bottenlån men kan också kräva en kontantinsats.

Jämför räntorna på bostadslån
1.49% - 2.29%
4.90% - 5.35%
5.50% - 5.50%

Viktiga aspekter då ni ska köpa bostad

Det är bra att vara påläst när man skall köpa bostad och en sak som ofta bör kontrolleras vid ett köp av ett befintligt hus är hur det värms upp. Kostnaden för värme är idag väldigt skiftande beroende på vilken metod som används för att värma upp huset. Vissa metoder för uppvärmning ger också möjlighet till avdrag i deklarationen vilket kan ge stora effekter på den årliga kostnaden. Samtidigt som ett äldre hus bör kontrolleras för uppvärmning så skall det helst också kontrolleras för fukt eller liknande. Är man andra eller äldre ägare av huset så finns större risk att huset är drabbat av ett angrepp. Viktigt är att en besiktningsman har kontrollerat och gett sitt godkännande innan köpet går igenom då du kan falla tillbaka på det uttalandet om det skulle komma fram efter att kontraktet har skrivits.

Underhåll ditt hus

Underhåll av ett hus är mycket viktigt. Att förvalta och att sköta åtaganden som husägare är A och O. Är ni sugna på att renovera något i huset är det bra om ni vet vad ni får och inte får göra. Vissa saker så som badrum och el är tvunget att utföras av en fackman i branschen som vet hur det hela skall gå till. Skulle det bli en tvist med senare ägare av huset och det visar sig att ni själva gjort om i badrummet kan det bli höga skadestånd. Det kan även bli så att ni inte får någon hjälp av ert försäkringsbolag om något skulle gå sönder eller förstöras till följd av att ni själva utfört arbetet. Tänk på att plocka in offerter från flera fackmän samt höra er för bland era bekanta om deras erfarenheter innan ni anlitar någon.

Ommålning av huset är en annan viktig del i ägandet. Genom att måla ert hus ungefär vart sjunde år så motverkar ni att naturens krafter ger huset allt för stora förslitningar. Att sköta om tillhörande trädgård är också viktigt då en vildvuxen trädgård lättare drar till sig ohyra och annat icke-önskat skadedjur till kvarteret som ni bor i.

Jämför bolån med Lånekoll

Bostadsrätt

En bostadsrätt innebär att ni inte betalar någon hyra till hyresvärden utan ni betalar istället en avgift till husets bostadsrättsförening som i sig äger huset. När ni betalar köpesumman för er bostadsrätt köper ni egentligen inte lägenheten specifikt utan ni gör er också delägare i hela lägenhetskomplexet. När ni köper en lägenhet med ett lån är det inte bara lånet som skall godkännas utan en kontantinsats brukar oftast behövas, eventuellt någon form av säkerhet samt att ni också måste bli godkänd av bostadsrättsföreningen som delägare i huset.

Respekt för sina grannar

Att bo i en bostadsrätt handlar inte bara om att lyckas få igenom köpet. Det kräver också att ni som delägare uppträder på ett bra och korrekt sätt gentemot andra delägare i huset. Att exempelvis ha fester mitt i veckan, ställa sopor i trappuppgången eller vara allmänt otrevlig kan alla vara anledningar att utesluta er hur föreningen. Det innebär egentligen att bostadsrättsföreningen kan kasta ut er ur ert eget hem om det inte passar.

Gemensam ekonomi

Ni är själv en del av föreningen och bör därför ha insyn och kontroll i vad som händer i densamme. Exempelvis kan det vara väldigt bra att ha kontroll över föreningens ekonomi då den är väldigt viktig för framtiden. Alla kostnader som tenderar uppstå i föreningen är föreningen själva tvungna att stå för. Med andra ord kanske det inte är speciellt lämpligt att stå och duscha i två timmar eftersom det är ”gratis”. Med tiden kommer avgifterna höjas för att täcka de ökande kostnaderna. Samma sak gäller värme och toalett exempelvis. Det finns alltså väldigt mycket mer förpliktelser i en bostadsrätt än i exempelvis en hyresrätt.

Bostadsrätt - Ditt eget hem

Nu är det givetvis inte så att det bara finns negativa aspekter med en bostadsrätt, snarare tvärtom. Att äga en bostadsrätt ger er betydligt större frihet att exempelvis bygga och göra om i lägenheten utan att ni behöver få tillåtelse av hyresvärden. Att byta golv eller måla en fondvägg görs helt på eget bevåg om så önskas. Något som för många brukar vara väldigt bekvämt

Teckna ett grönt elavtal idag

Driftskostnader

Det är inte bara ränta och amortering som ska räknas in i budgeten då man ska köpa bostad. Det tillkommer en hel del kringkostnader, så kallade driftskostnader. När ni räknar på månadskostnad för er bostad glöm då inte att räkna in kostnad för följande:

El – hushållselen, dvs den vi förbrukar genom att använda lampor, tvättmaskin, tv etc. Läs mer om el och energiförbrukning under vår avdelning för el. Där kan ni även jämföra leverantörer och hitta bästa elavtalet där ni bor. Läs mer

Försäkring - Villaförsäkring och hemförsäkring är ett måste då ni bor i hus. Dessa avgifter kan betalas på lite olika sätt, ofta brukar man kunna välja att betala månad-, kvartal-, eller årsvis. Läs mer om försäkringar längre ned i texten.

Samfällighets-/vägförening – i dessa föreningar organiserar man skötseln av gemensam mark, vägar och/eller anläggningar. Medlemsavgift betalas för detta underhåll.

Renhållningstaxa - kostnaden för sophämtning skiljer sig mellan kommunerna. Det finns olika former av abonnemang att välja på. Ta reda på vad som gäller där du bor.

Sotning - 

Uppvärmning – Uppvärmningskostnaden kan variera kraftigt hus emellan. Vilken typ av uppvärmning man har, storlek på villa samt hur väl isolerat huset är gör stor skillnad i plånboken. Läs mer om el och energiförbrukning här.

Vatten - är det kommunalt vatten eller egen brunn? Tänk på vilka kostnader som kan tillkomma.

Läge

Läget är också av betydelse då man ska köpa bostad. Kanske hittar ni ett hus i utkanten av staden som har ett mycket lägre pris än de som ligger centralt. Kommer det att kräva en extra bil i hushållet? Hur stort blir pendlingsavståndet till jobbet och vad kommer det att kosta er i tid och pengar. Kanske är det värt att lägga de extra kronorna på att komma närmre city. Läs mer om vad det kostar att äga en bil.

Försäkringar

Som vi nämnde under kringkostnader så behöver er bostad försäkras. Det är viktigt att känna till att när man ska köpa bostad måste man också titta på både villaförsäkring och hemförsäkring. Villaförsäkringen skyddar, precis som det låter, er villa. Den täcker exempelvis större delen av kostnaderna om taket skulle börja läcka eller huset skulle börja brinna. Hemförsäkringen täcker det ni har i hemmet. Ni behöver med andra ord bägge dessa försäkringar för att ha ett fullgott skydd. Alla försäkringar har olika villkor och storlekar på självrisk. Gå in och läs mer om detta och jämför försäkringar under vår avdelning för försäkringar.

Buffert

Oavsett om ni investerar i en bostad eller bostadsrätt är det bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Med en buffert håller ni er ekonomi i schack även om tvättmaskinen går sönder eller om ett golv behöver bytas. Det kan ju också hända att någon i hemmet blir sjuk och därmed får en lägre inkomst under en period. Man brukar säga att två månadslöner är en bra riktlinje för hur mycket en buffert bör innehålla

Tid och engagemang

Med en bostad följer en hel del tid och engagemang. Köper ni en villa med tillhörande tomt kommer ni att få spendera många timmar på underhåll. Gräset ska klippas, rabatter ska rensas, löv ska krattas och snö ska skottas. Tak och fasad ska hållas i fint skick. Kort sagt, med hus finns det alltid att göra.

En del väljer att köpa bostad med renoveringsbehov medan andra väljer nyckelfärdigt. Hur mycket tid vill ni lägga på renovering, vilka kunskaper har ni och hur ser budgeten ut? På samma sätt som man gör en budget där man beräknar inkomster och utgifter kan det vara bra att göra en tidsplan för att få en uppskattning om hur mycket tid renoveringen kommer att ta och även avsätta lite tid för vila och nöjen så att man inte ledsnar mitt i arbetet. Att köpa bostad ska vara glädjefyllt.

För en del fastigheter gäller även bestämda lagar och regler. Exempel på sådana fastigheter kan vara ett k-märkt hus eller en jordbruksfastighet.

Ansöka om bolån

När ni har hittat ert drömhus och alla bitarna faller på plats är det dags för ett nytt besök på banken. Tillsammans med en banktjänsteman kan ni gå igenom era siffror och se att er budget stämmer. Ni kommer dessutom att räkna på hur den skulle stå sig mot en räntehöjning, ni bör med andra ord inte ha räknat på en budget där varenda krona av inkomsten är slut vid månadsskiftet.

Tänk på att inte binda ert lån hos första bästa bank. Ofta vänder man sig till den bank man har sina lönekonton eller annat sparande hos när man ska köpa bostad, men det kan löna sig att ta en titt på vad andra banker kan erbjuda. Våga ställa lite krav och var inte rädd för att försöka få ned räntan litegrann. Det skadar aldrig att prova. Gå in under vår avdelning om bolån och läs mer om hur det fungerar. Passa på att jämföra de olika bankernas boräntor för att få ett hum om hur det ser ut. Efter dessa förberedelser hoppas vi att ni känner er mogna att göra en låneansökan och köpa bostad.