Klarna Bank ingår i Klarna Group som ägs av bland annat Atomico, Sequoia Capital och Besteller. Klarna är från början ett fintech bolag som grundades i Stockholm 2005. Redan från början har fokus för Klarna vara att göra det enklare och smidigare för människor att handla online. Sedan starten har Klarna växt till sig och är just nu en av Europas största banker som erbjuder alltifrån betalkort till innovativa betalningslösningar. Man har över 200 anställda och betalningstjänsterna används av över 100 000 olika handlare runtom i Europa. VD för Klarna Bank AB är Sebastian Siemiatkowski och han är även både medgrundare och koncernchef.
Klarna har mest gjort sig känt som ett bolag som erbjuder smidiga betaltjänster online. Dessa tjänster har blivit populära tack vare enkla och säkra lösningar med stor flexibilitet. Bland annat har man givit konsumenter möjlighet att prova varor innan de betalar för dessa. Därtill har man erbjudit smidiga avbetalningsplaner med stor transparens. Efter många år i branschen med fokus på betalningstjänster ansökte Klarna om ett banktillstånd. Finansinspektionen gav Klarna Bank AB banktillstånd under 2017 och sedan dess får Klarna alltså erbjuda banktjänster till sina kunder. Man står under Finansinspektionens tillsyn och följer givetvis alla de regler och lagar som gäller.
Klarnakortet - för dig som gillar smooth payments
I mars 2018 introducerade Klarna Bank det så kallade Klarnakortet. Det handlar om ett betalkort med många förmåner och ett uppfriskande alternativ till andra betalkort på marknaden. Klarnakortet är ett VISA kort som kan användas i princip överallt. Oavsett om du shoppar online eller i fysiska butiker så kan du använda dig av ditt Klarnakort. Dessutom ett kortet kopplat till en app vilket gör att du alltid får en bra översikt över dina inköp och transaktioner. Dessutom får du en pushnotis i telefonen varje gång kortet används. En annan fördel är att du vid varje köp med kortet kan välja om du vill betala din vara direkt eller om du vill få inköpet på en månadsfaktura och betala vid senare tillfälle. Klarnakortet kopplar du till ditt vanliga bankkonto som du kan ha i en helt annan bank.
Betalkortet från Klarna Bank kan enkelt kopplas till Apple Pay. Detta är det mest säkra och anonyma sätt att betala i en fysisk butik. Du betalar med hjälp av din mobiltelefon där du har Apple Pay installerat. I och med att du betalar med själva enheten så behöver du aldrig lämna ut dina kortuppgifter. Dessa uppgifter lagras vare sig när du betalar eller på din enhet. Du aktiverar Apple Pay via Klarnas app eller Apple Wallet.
Såhär ansöker du om det populära Klarnakortet
Om du tycker att Klarnakortet låter som den bästa uppfinningen sedan Alexander Graham Bell uppfann telefonen så kan du ansöka om ett kort redan idag. Detta gör du genom att ladda ner Klarnas app som finns tillgänglig både i Apple Store och Google Play. För att få ett Klarnakort måste du ha ett bankkonto kopplat till Klarna. Därtill behöver du ha handlat med Klarna tidigare för att banken ska ha en godkänd riskbedömning på dig. Med största sannolikhet har du handlat med banken tidigare trots att du inte kommer ihåg det. Klarna är nämligen marknadsledande när det gäller betalningslösningar för olika e-handels bolag. När du ansluter ditt bankkonto till Klarnakortet så rekommenderar vi dig att ge ett autogiro medgivande. På så sätt kan dina inköp automatiskt dras från ditt konto i de fall du inte vill betala via en månadsfaktura.
När du ansöker om ett Klarnakort via appen så kommer kortet att skickas hem till din brevlåda inom några dagar. Därefter kan du handla med det överallt. Dessutom kan du via blippfunktionen betala med Klarnakortet helt kontaktlöst i de terminaler som tillåter detta. Dock behöver du ha handlat med chip minst en gång innan funktionen aktiveras. Du betalar ingen årsavgift för Klarnakortet. Däremot får du betala en månadsavgift på 29kr om du väljer att samla dina köp. Månadsavgiften specificeras på din månadsfaktura. Väljer du att avbetala dina köp så får du räkna med att betala en ränta på 19,90% (2019-03-08).
Klarna faktura och Klarna konto
Utöver Klarnakortet erbjuder Klarna Bank också en rad olika betalningstjänster. Klarna samarbetar med hundratusentals olika e-handels butiker som med hjälp av Klarnas tjänster kan erbjuda flexibel delbetalning. När du handlar hos en e-handels butik som använder sig av Klarna kan du välja att betala på flera olika sätt. För det första erbjuder man vanlig direktbetalning via antingen kort eller internetbank. Oavsett hur du väljer att betala så kan du alltid logga in på ditt Klarna konto för att hålla koll på historiska och aktuella köp. Du får dessutom alltid ett kvitto till din mail som du kan spara för dokumentation.
Om du föredrar att få hem din beställning innan du betalar så går detta givetvis lika bra. Du slipper då uppge dina kortuppgifter och får alltid 14 dagars ångerrätt på ditt köp. Betalningstiden på Klarna Faktura är alltid minst 14 dagar vilket innebär att du har god tid på dig att betala. Du kan betala fakturan i sin helhet eller använda dig av möjligheten att delbetala.
Flexibel delbetalning med Klarna
Med Klarna faktura kan du även välja att delbetala dina köp. Du delbetalar i den takt du själv tycker passar men bör vara medveten att både ränta och extra avgifter tillkommer. Vidare gör Klarna en kreditprövning som i vissa fall innebär att banken tar en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen inhämtas från Creditsafe vilket innebär att du inte får någon förfrågan i din UC. När du väljer flexibel delbetalning måste du betala minst 50kr i månaden. Klarna tar ut en rörlig ränta på 19,90% vilket är väldigt högt. Med anledning av detta bör du alltid tänka igenom beslutet att delbetala. Har du möjlighet är det billigare att betala hela fakturan på en gång. När du delbetalar åker du även på en månatlig administrationsavgift på 29kr. Med tanke på räntan och avgifterna så blir det dyrare ju längre tid du väljer att delbetala din faktura.
I skrivande stund erbjuder Klarna Bank vare sig banlån eller sparkonto. Men med tanke på bankens snabba utveckling ser vi inte det som en omöjlighet att dessa banktjänster kommer att presenteras inom kort.