Dagens energianvändning och energikostnader brukar relateras till enheten kilowattimme. På din elräkning specificeras denna enhet som kWh. Enheten används för att mäta den energimängd som ett hushåll eller en produkt förbrukar. Watt är själva enheten för effekt medan kilo står för tusen och H står för timmar. Anledningen till att man tagit med kilo i begreppet är för att användningen skulle bli alltför detaljerad om man bara uttryckte sig i wattimmar. Istället räknar man med kilowattimmar som enkelt uttryckt innebär 1000 wattimmar. En wattimme definieras som en effekt på en watt under en timme och motsvarar 3600 wattsekunder. En wattsekund är en joule som i sin tur är storheten för energi. Tycker du det känns rörigt så är du inte ensam. Men det blir lite enklare om man ställer upp det på rad;
1 Wattimme = 3600 Wattsekunder = 3600 joule
1000 Wattimmar = 3 600 000 joule = 1 Kilowattimme (kWh)
Vad motsvarar en kilowattimme?
Enklast för att förstå vad en kilowattimme motsvarar är att sätta det i relation till energianvändningen för en spisplatta. Elförbrukningen på en spisplatta brukar ligga på 1 kWh. Har du igång plattan under en timma så drar detta alltså 1 kWh. Priset för el definieras vanligtvis som öre/kWh. Du får alltså se hur många ören du betalar för varje använd kWh.
Vidare kan man definiera en kilowattimme på många olika sätt i faktisk energianvändning. Här nedan får du se några exempel på vad en kilowattimme faktiskt räcker till. Vissa exempel kommer nog att överraska dig medan andra är mer förutsägbara.
En kilowattimme räcker till:
att ha igång en adventsljusstake i 48 timmar
att basta i 12 minuter
att rosta bröd i en timma
att dammsuga i en timme
att ha en glödlampa tänd i 25 timmar
att ha en lågenergilampa tänd i 111 timmar
att ha en handdukstork igång i 11 timmar
att värma upp uteplatsen med infravärme i 30 minuter
att torka håret med hårtork i 40 minuter
att använda en vattenkokare i 40 minuter
att använda kaffebryggaren i en timme och 15 minuter
att ha igång en LCD-TV på 128 watt i dryga 7 timmar
att ladda mobiltelefonen i 200 timmar
att använda sig av mikrovågsugnen i 40 minuter
Man kan generellt säga att ungefär 60% av energianvändningen i ett hushåll går till uppvärmning. Cirka 20% går till varmvatten, disk och dusch medan resterande 20% går till hushållselen. I hushållselen brukar man räkna in el som går till kyl, frys, tvätt, belysning, matlagning och andra elektroniska apparater.