Låneräntor
jämför bankernas räntor på lån
Genom att jämföra låneräntor kan du spara tusenlappar när du tar lån. Oavsett om du planerar att ta ett billån, bolån eller ett privatlån så bör du alltid ställa bankerna mot varandra. Räntor, avgifter och villkor kan skilja sig stort mellan de olika aktörerna. Det finns ingen anledning att betala högre ränta eller gå med på sämre villkor än nödvändigt. Använd dig av vår jämförelsetjänst för låneräntor för att hitta det lån som passar dig och dina behov bäst. När du hittat vad du söker kan du enkelt ansöka direkt på sajten. Vi önskar dig stort lycka till i jakten på den lägsta låneräntan!
Aktuella låneräntor - jämför och hitta lägst ränta
Ränta i samband med lån
Att låna pengar är inte gratis så till vida du inte har möjlighet att låna av en vän eller nära anhörig. Men vänder du dig till en bank eller ett låneinstitut när du lånar pengar så får du räkna med en hel del avgifter. Främst handlar det om låneräntan som utgörs av en specifik procentandel av ditt lån. Storleken på låneräntan påverkas av många saker så som rådande marknadsränta men även av banken eller låneinstitutens marginaler. Därtill så påverkar din kreditvärdighet hur hög eller låg ränta du kommer att erbjudas.
Bankerna gör alltid en riskanalys av kunden innan en ränta sätts och ett lån beviljas. I denna analys tar banken hänsyn till kundens inkomst och eventuella skulder och tillgångar. I regel tas även en kreditupplysning från antingen UC eller ett annat kreditupplysningsbolag. Ju bättre ekonomi kunden har desto lägre ränta på lånet kommer att erbjudas. När det gäller ränta på privatlån är denna dock högre än på exempelvis bolån då man har en bostad som säkerhet för lånet. Är du nyfiken på vilken kreditvärdighet du har så kan du själv skapa ett konto på UC. Där kan du köpa tjänsten "Mitt kreditbetyg" för att se din egna kreditvärdighet. Detta kan ge dig en föraning om huruvida du kommer att erbjudas låg eller hög ränta på ditt privatlån.
Andra låneavgifter
Utöver låneränta finns det andra låneavgifter att räkna med när du tar ett lån. Det handlar bland annat om uppläggningsavgift vilken är en typ av administrationsavgift som enbart betalas vid ett tillfälle. Detta sker vi själva skapandet av lånet och det handlar vanligtvis om ett par hundralappar. en del långivare kör då och då kampanjer där man bjuder kunden på uppläggningsavgift.
Om du väljer att få hem pappersavi på varje månatlig faktura så kommer du med största sannolikhet även att få betala aviavgift. Detta kan du dock enkelt komma undan genom att välja autogiro eller e-faktura.
Slutligen så ska du såklart även amortera på ditt privatlån. Amorteringen utgör betalning av själva låneskulden och redan när du ansöker om lånet kommer det att fastställas hur stort belopp av lånet som du ska amortera varje månad.
Få ner låneräntan genom att samla dina lån
Om du sitter på många olika mindre lån så betalar du säkert mer ränta än du behöver. Många av de krediter som betalas ut snabbt och lätt är ofta knutna till en hög ränta. Detta till skillnad mot större lån som tas hos en etablerad bank eller låneinstitut. För att komma ner i ränta och få en mindre månadskostnad så kan ett alternativ vara att samla dina lån. Det finns många banker som erbjuder så kallade hopbakslån som egentligen är detsamma som blancolån. De banker vi har granskat lite extra erbjuder hopbakslån på upp till 500 000kr. Ett sådant lån kan göra stor skillnad om du i nuläget sitter på runt tio mindre lån från olika kreditinstitut.
Om man utgår ifrån en exempelränta på 5% på hopbakslånet så kan du bara tänka dig hur mycket du kan spara genom att avsluta lån hos kreditinstitut där du betalar upp till 20% för de olika krediterna. En annan fördel med att samla dina lån är att du har allt på samma ställe. Detta istället för att få betalningsavier från otaliga kreditinstitut varje månad. Man kan på detta sätt även kapa ner på andra kostnader som är knutna till smålånen. Du slipper exempelvis aviavgifter och andra dyra kostnader. Ha dock i åtanke att du som ansöker om ett hopbakslån kommer att få en ny förfrågan i din UC.
Reporäntan påverkar bankernas utlåningsränta
Som vi varit inne på är det många faktorer som påverkar bankernas utlåningsränta. Många av dessa faktorer kan du själv påverka då de berör din privatekonomi. Det finns dock en större påverkansfaktor som är utom vår kontroll. Det handlar såklart om reporäntan som även går under namnet styrräntan. Denna ränta sätts av Riksbanken som använder reporäntan för att styra inflationen i landet. Det är också denna ränta som centralbanken tar ut när banker lånar pengar. På det sättet påverkar den även oss privatpersoner när vi sedan lånar pengar av bankerna.
När det råder höga räntor i landet så kommer inflationen att sänkas. Detta då det blir dyrare för människor att ta lån medan det lönar sig att spara pengar. Mindre lån leder också till mindre konsumtion. Om det istället råder ett marknadsläge med låga räntor så uppmanas människor till att låna vilket också ökar konsumtionen. På så sätt kan Riksbanken styra landets ekonomi och tillväxt.
Det räntor du ser hos bankerna idag regleras alltså till mångt och mycket av reporäntan. Om du reporäntan sänks kommer du också att kunna ta lån till lägre räntor och tvärtom.