Inlåningsverksamheter
låna in dina pengar mot hög ränta
Något som blir allt mer vanligt i Sverige är inlåningsverksamheter. De som bedriver inlåningsverksamheter eller inlåningsföretag tar emot pengar från allmänheten för att finansiera vidare expandering av verksamheten. Inlåningen sker vanligtvis via sparkonton med väldigt hög ränta. Det blir med andra ord en "win win" för både den som lånar in pengar och för den som lånar. Nackdelen med att ha sitt sparande i inlåningsverksamheter är att dessa sällan omfattas av den statliga insättningsgarantin. Däremot måste alla inlåningsverksamheter vara registrerade hos Finansinspektionen. Dock sker ingen tillsyn av inlåningsbolagen av Finansinspektionen. Däremot kontrollerar man lämpligheten bland ägare och ledning.
Till skillnad mot vanliga banker så får inlåningsverksamheter som högst ta emot 50 000kr per konsument. Detta innebär att du som kund hos inlåningsbolaget är begränsad i hur mycket du kan spara. Nedan listar vi inlåningsverksamheter som erbjuder hög sparränta för dig som konsument. Innan du öppnar ett sparkonto var säker på att du är medveten om de risker som medföljer när du sparar i konton som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Så fungerar inlåningsverksamheter
Sedan bankerna år 2004 förlorade monopolet på inlåning så har antalet aktörer som erbjuder inlåning i Sverige ökat markant. Numera är det mer regel en undantag att människor vänder sig till kreditmarknadsföretag och inlåningsföretag när man söker efter en hög sparränta. Detta då dessa typer av företag erbjuder en betydligt högre ränta än de traditionella bankerna. Dessutom brukar sparandet vara helt avgiftsfritt.
Hur fungerar då inlåningsverksamheter egentligen och varför vill företagen låna dina pengar? Den främsta anledningen till att företagen är beredda att låna dina pengar mot en hög sparränta är att man inte vill låna hos banker. Däremot behöver man pengar för att finansiera vidare expansion av sin verksamhet. Verksamheten är ofta inte densamma som själva inlåningsverksamheten. Istället bedriver man andra bolag inom samma koncern. I Sverige är det exempelvis vanligt att verksamheterna har ett systerbolag som sysslar med konsumentkrediter. Men det finns även inlåningsbolag vars övriga koncernbolag är verksamma inom fastighetsbranschen. Ett exempel på detta är Akelius som utöver sin kärnverksamhet inom fastighetsbranschen driver inlåningsbolaget Akelius Spar. Andra kända svenska inlåningsverksamheter är Upplands Spar och 4Spar.
Risker med att spara hos inlåningsverksamheter
Det är lätt att lockas av de skyhöga sparräntorna och de flexibla kontoformerna som inlåningsverksamheter erbjuder. Dock är det mycket viktigt om att denna sparform är alltifrån riskfri. I och med att dessa verksamheter inte står under Finansinspektionens tillsyn så ställs det långt ifrån lika stora krav på dessa som på banker. Dessutom omfattas inlåningsverksamheterna inte av den statliga insättningsgarantin. Detta gör att du riskerar att förlora alla dina sparpengar. Om verksamheten skulle gå i konkurs eller hamna på obestånd har du nämligen ingen garanti på att få dina sparade pengar tillbaks. Detta till skillnad mot banker som omfattas av insättningsgarantin. Hos banker får du tillbaks upp till 950 000kr av dina sparpengar om banken skulle gå i konkurs.
Om du trots risker bestämmer dig för att spara pengar i inlåningsverksamheter så finns det ett par saker du först bör kolla upp. Bland annat bör du se över hur hög kreditvärdiget bolaget har. Detta kan du bland annat göra genom en sökning hos UC men du kan även söka på bolaget på sidor som redovisar omsättning och vinst. Många seriösa inlåningsverksamheter i Sverige har även ett sigill från UC på sin hemsida. Detta sigill talar om för dig vilken riskklass bolaget har. Inlåningsverksamheter som 4Spar som du kan se i listan ovan har högsta möjliga kreditvärdighet. Med andra ord är risken att bolaget hamnar på obestånd inte särskilt stor.
Flexibla sparkonton med varierande löptid
Att spara hos inlåningsverksamheter är vanligtvis väldigt smidigt. Dessutom erbjuds du ofta flera olika alternativ när det kommer till sparkonton. Dels finns det konton som inte är bundna vilket gör att du kan sätta in och ta ut pengar när du vill. Dessa konton omfattas ofta av en rörlig ränta som rör sig i takt med att marknadsräntan rör sig. Högst ränta får du dock om du väljer ett sparkonto med längre löptid. Hur lång löptid som passar dig vet du bäst själv. Men vet du med dig att du inte kommer vara i behov av dina pengar under en snar framtid så kan du med fördel binda ditt konto på upp till tre år. Då kan du i skrivande stund ta del av sparräntor på upp till 10% hos inlåningsverksamheterna. Det är dock viktigt att du jämför de olika verksamheterna emellan då räntan skiljer sig en del mellan olika bolag.
Alla inlåningsverksamhet har olika villkor och det är viktigt att du läser igenom dessa noga innan du blir sparkund. Bland annat kan det variera hur många fria uttag du erbjuds samt när din kapitaliserade ränta betalas ut.
Såhär öppnar du ett sparkonto
Om du är redo att börja spara hos en inlåningsverksamhet så är det dags att öppna upp ett konto. För att bli kund hos verksamheterna besöker du bara deras hemsida och öppnar därefter ett konto med hjälp av ditt BankID. När detta är gjort brukar du i regel få komplettera med information utöver den information som bolaget automatiskt får om dig via BankID. Vanligtvis är BankID eller e-legitimation ett krav för att du ska kunna bli kund. Detta då inlåningsverksamheter till skillnad från banker inte har någon lokal eller något kontor man kan besöka. Det är bland annat avsaknaden av kostnader för detta som gör att bolagen kan erbjuda så hög ränta.
När du väl blivit accepterad som kund kommer du att få ett mail med mer information. I detta mail brukar det också stå till vilket bankgironummer du ska göra dina insättningar. OCR numret du anger vid din insättning till sparkontot är vanligtvis samma som själva kontonumret. Innan du själv aktivt valt ett specifikt konto så kommer du bli tilldelad ett sparkonto utan bindningstid. Därefter kan du öppna bundna räntekonto och göra överföringar dit om du föredrar detta. Tänk på att det på vissa konton enbart är tillåtet att göra en insättning. Gräns för minsta insättning varierar mellan de olika inlåningsverksamheterna. Gemensamt för samtliga verksamheter är dock att högsta sparbelopp är 50 000kr. Det är enbart tillåtet att ha ett konto per kund hos verksamheterna.