Är du på jakt efter en ny bostad eller fastighet så behöver du med största sannolik ett bolån. Då kan det vara bra att ta reda på vilka bolånebanker och bolåneinstitut det finns. På Allt om Spara har vi samlat marknadens ledande bolånebanker så att du enkelt och smidigt kan läsa på om varje enskild bank. Du har dessutom möjlighet att jämföra olika bolån och räntor som erbjuds av instituten. Om du vill förkovra dig mer i ränteläget och hur dagens boräntor ser ut så finner du såklart självklart även mer information om det. Vi önskar dig stort lycka till med din nya bostad och i jakten på bästa bolånet och bästa bolåneräntan!
Banker som erbjuder bolån
De flesta större banker i Sverige erbjuder idag bolån till privatpersoner. Det är relativt vanligt att man har sina lån samlade i samma bank. Många som idag har ett bostadslån har det i samma bank som man har sina eventuella privatlån och sitt lönekonto. Detta är dock inget måste och med tanke på hur många bolånebanker det finns idag så kan man tjäna mycket genom att välja rätt institut för sitt bostadslån. Fördelen att ha sina skulder och tillgångar kopplade till en och samma bank är att banken har god kännedom om dig. Nackdelen är att banken kan ta dig för givet. Detta kan innebära att du inte erbjuds de låga räntor som du egentligen skulle kunna få hos ett annat institut.
Oavsett vilken bank du väljer för ditt bostadslån så måste banken i fråga se till att du som kund följer Finansinspektionens amorteringskrav. Detta innebär bland annat att du som lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst måste amortera minst 1% av det totala lånebeloppet varje år. Lånar du istället mindre än 4,5 gånger inkomsten samt har ett lån som understiger 50% av bostadens värde så är det valfritt för dig att amortera. Dessa regler är alltså satta av Finansinspektionen. Med andra ord gäller reglerna oberoende vilken bank du går till. Däremot kan bolånebanker och institut ha ännu snävare krav vid belåningen.
Andra bolåneinstitut
Länge har vi svenskar varit vana att vända oss till storbanker när vi behöver låna till vår bostad. Det fick dock många anledningar till att tänka om gällande detta. Enligt alla de undersökningar vi läst om så har storbankerna i regel haft de högsta räntorna på bolånen. När vi talar om storbanker så syftar vi främst till banker så som Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea. Men det finns många andra mindre banker i Sverige som det kan vara värt att boka ett möte med om du vill ha lägre ränta på dina bolån. Exempel på dessa banker och bolåneinstitut är Danske Bank, Nordnet och ICA banken.
Gemensamt för de personer vi talat med som har låg ränta på sina bolån är att de aktivt har jobbat för det. Det lönar sig att ringa och förhandla med olika banker. Du kan också boka möten samt ställa bolånebankerna emot varandra. Sedan spelar det såklart roll hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Har du en hög inkomst och få skulder så har du såklart bättre chans att få en låg ränta än den som har dålig betalningsförmåga och många lån. Men man ska inte underskatta vikten av att förhandla och stå på sig. Det finns ingen anledning att betala dyra listräntor när man istället kan få en bättre deal genom att bara ringa upp sin bankkontakt.