Kontaktlösa betalningar med kort och mobil blir allt vanligare. I dag har de flesta nya betal- och kreditkort från storbankerna stöd för den senaste NFC tekniken så att du snabbt och smidigt kan betala genom att blippa med kortet vid kortterminalen. Upp till ett visst belopp behöver du inte heller ange någon pinkod. På så sätt går köpet ännu snabbare.
Det går också bra att ladda ner en betalapp till din smartphone och blippa med mobilen om du vill. Mer om detta kan du läsa längre fram i artikeln.
Så fungerar kontaktlösa kortbetalningar
För att kunna betala med blipp måste du ha ett kort med blippfunktion och butiken måste ha en kortterminal som stöder kontaktlösa betalningar. Kort och terminaler som stöder blipp är försedda med blippsymbolen. På bilden här intill kan du se hur symbolen ser ut.
Om både ditt kort och butiken har stöd för kontaktlösa betalningar är det bara att hålla kortet intill betalterminalen, oftast på sidan, och vänta på att köpet ska gå igenom. Använder du ditt kort för första gången måste du först aktivera det genom att sätta in chippet i terminalen och slå in pinkoden. Vid nästa köp kan du sen betala genom att blippa, men det går också bra att betala med kortet som vanligt genom att sätta i chippet i kortterminalen.
Gör småköp utan pinkod
Blippar du behöver du inte ange någon pinkod om du handlar för mindre summor. Hur mycket du kan handla för utan pinkod varierar beroende på vilket betal- eller kreditkort du har. Vanligast är att du kan handla för mellan 200-350 kr utan pinkod. Vill du handla för större summor än så måste du, precis som vanligt, ange din fyrsiffriga kod.
Av säkerhetsskäl kan du inte göra obegränsat med småköp utan att behöva knappa in pinkoden. Bankerna har lagt in spärrar så att du efter ett visst antal köp eller när du kommit upp i ett visst belopp måste ange pinkoden för att verifiera att det är du som kortägare som gör inköpen.
I skrivande stund medger de flesta banker flera småköp till ett sammanlagt belopp på upp till 1000-1500 kr innan du måste bekräfta betalningen med pinkod.
Vad behöver jag för kort?
Vill du kunna blippa behöver du alltså ett kort som stöder kontaktlösa betalningar. Ett sånt kort kan du skaffa hos de flesta banker som erbjuder betal- och kreditkort från VISA eller MasterCard.
ICA-banken var bland de första att ge ut kort med blipp till sina kunder. Sedan dess har bland annat Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank följt efter.
Här kan du blippa
Ute i handeln kan du betala med blipp hos till exempel ICA och Pressbyrån. Antalet butiker med kontaktlösa betalterminaler ökar ständigt vilket betyder att du kommer kunna blippa hos fler och fler butiker i framtiden. Samtidigt kommer också fler och fler konsumenter få kort med den nya RFID/NFC-tekniken så att de kan betala kontaktlöst.
Spärra kortet om du tappar bort det
Det är alltid viktigt att du spärrar ett borttappat betal- eller kreditkort. Har det blippfunktion är det extra viktigt eftersom kortet annars kan användas till småinköp som inte kräver pinkod.
Skulle någon hinna handla på kortet innan du hunnit spärra det kan du få ersättning av banken. Men läs avtal och villkor noga så att du vet vad som gäller och var alltid rädd om ditt kort.
Vill du försäkra dig om att ingen obehörig kan blippa med ditt kort kan du kontakta banken och be dem spärra kortet mot kontaktlösa betalningar. De flesta banker erbjuder denna möjlighet, så är du orolig rekommenderar vi att du pratar med din bank och hör efter om de kan hjälpa dig.
Risk för bedrägerier
I samband med att de nya kontaktlösa korten började skickas ut till kunderna började även riskerna med de nya korten att rapporteras i medierna. SVT gjorde till exempel ett experiment där de med hjälp av en scanner i en ryggsäck och en antenn lyckades komma åt känsliga kortuppgifter bara genom att befinna sig nära personer med kontaktlösa kort.
Pinkod och CVC-kod som ofta behövs för att genomföra betalningar kan man dock inte komma över på det här sättet. Därför anses korten vara relativt säkra. Särskilt eftersom man på nätet ofta behöver verifiera betalningen med hjälp av ett lösenord eller med ett bank ID. I fysiska butiker krävs visserligen ingen verifiering för småköp, men för att öka säkerheten finns begränsningar för hur många småköp i rad du kan göra och för hur stora summor du kan handla för utan pinkod.
För att skydda sig mot skimning kan man dock köpa en speciell plånbok som gör att bedragare inte kan scanna av kortet och snappa upp känslig information. Det finns även produkter du kan köpa som stör ut eventuell spårningsutrustning och på så sätt skydda dina kortuppgifter.
Det är också bra att hålla koll på kontot så att du snabbt kan se om någon obehörig tycks göra köp med dina kortuppgifter. Upptäcker du en misstänkt transaktion bör du omgående kontakta banken för vidare hjälp. Har du inte varit ovarsam med ditt kort och dina kortuppgifter bör det enligt Konsumentverket vara bankens uppgift att kompensera dig ekonomiskt för ett eventuellt bedrägeri.
Funderar du på att åka utomlands kan det också vara en bra idé att kontakta banken och höra med dem om vad som gäller. I andra länder kan högre beloppsgränser gälla för kontaktlösa betalningar. Hör efter med banken om du bör vidta några säkerhetsåtgärder inför resan för att skydda dig mot skimning.
Blippa med mobilen
Som vi nämnde inledningsvis går det även bra att blippa med din smartphone om du installerat en app för kontaktlösa betalningar. Din telefon måste också ha stöd för blipp-tekniken för att det ska fungera.
Vilken app du kan använda beror på vilken telefon och vilken bank du har. Har du en iPhone kan du till exempel installera apple pay om din bank stöder detta. Har du istället en Samsung kan du installera Samsung Pay.
När du installerat appen kan du koppla ditt bank- eller kreditkort till mobilen. På så vis blir din smartphone ett betalkort som du kan blippa med. Med vissa appar har du även möjlighet att ansluta din smartwatch för kontaktlösa betalningar.
Hur betalprocessen fungerar beror på vilken typ av app du har installerat. I vissa appar verifierar du betalningen med hjälp av ditt fingeravtryck. Andra använder ansiktsigenkänning och en del kräver pinkod för att bekräfta köpet.