Betalkort - jämför och ansök nu

Betalkort Ett betalkort är alltid bra att ha i plånboken och fungerar bra som ett komplement till ditt vanliga bankkort. Betalkortet kan komma väl till pass när det ekar tomt på bankkontot eller när du av annan anledning vill skjuta på betalningen.

Ett betalkort fungerar i princip som ett kreditkort med skillnaden att du inte nyttjar någon kredit. Istället använder du en viss summa som sedan faktureras till dig nästföljande månad. Du har ingen möjlighet att delbetala summan så som du har vid användandet av kreditkort. Betalkorten har blivit alltmer populära på senare år då många av dessa är kopplade till så kallade bonusprogram. Exempel på populära betalkort är American Express och Diners Club. Många av de aktörer på marknaden som erbjuder kreditkort erbjuder även olika typer av betalkort. Nedan kan du se vilka betalkort som är mest populära just nu!

Bäst betalkort 2019
Resurs Bank Supreme Card Gold
%
re:member Re:member Flex
%
American Express SAS EuroBonus American Express Classic Card
%
American Express American Express Gold Card
%
Bank Norwegian Norwegian-kortet
%
Santander Santander Mitt kort+
%
IKANO Bank Shell Mastercard
%
Entercard Coop Mastercard
%
American Express American Express Blue Cashback
%
Collector Collector EasyCard
%

Hur fungerar ett betalkort?

Så fungerar ett betalkortSom regel har betalkorten en betalningsfrist på mellan 30-45 dagar beroende på vilken bank som har utfärdat kortet. En gång i månaden får du hem en faktura på det belopp du handlat för. Om du inte betalar fakturan innan förfallodatum så kommer betalkortet att spärras. Detta bidrar även till ytterligare kostnader i form av påminnelseavgifter och inkassokrav. Du som har ett betalkort har ofta möjlighet att få pengarna dragna direkt från ditt bankkonto om det är ett alternativ som du föredrar.

Ditt kort kan du använda både i Sverige och utomlands, men också när du handlar på nätet eller önskar att ta ut pengar i en bankomat. Vanligtvis är vissa små avgifter knutna till ditt betalkort vilka kan vara bra att hålla koll på. Det gäller exempelvis kostnader för att ta ut kontanta medel, transaktionskostnader för att handla i butik, avgifter för fakturering samt årliga eller månatliga avgifter. När du handlar med ditt betalkort använder du en speciell PIN-kod som är kopplad till kortet. Den behövs även när du vill hämta ut kontanter i en uttagsautomat.

Olika typer av betalkort

Det finns massor av olika kort tillgängliga på marknaden idag och kreditinstituten gör allt för att du som kund ska välja just deras kort. Med anledning av detta erbjuds du ofta olika typer av förmåner i samband med att du tecknar ditt kort. Det kan bland annat handla om rabatter som är knutna till betalkortet så som att du får möjlighet till billigare bensin. Man betalkortet kan även ge dig bra erbjudanden på försäkringar, gratis extrakort till familjemedlemmar, räntefri avbetalning eller kostnadsfri årsavgift. Många betalkort ger också bonuspoäng på vissa ställen.

Att ansöka om ett betalkort

För att ansöka om ett betalkort måste du ha fyllt 18 år. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar då företaget som utfärdar kortet vill se att du är lämplig som kund. Många av dessa kort kräver också att du kan uppvisa en viss årsinkomst. För att göra en ansökan är det enklast att vända sig till en bank så som Bank Norwegian. Många kort går dock att ansöka om direkt via internet eller genom att ringa till de olika kreditinstituten eller bankerna. Titta gärna på de olika betalkort vi samlat information om för att få en överblick över utbudet och vilka förmåner de olika korten ger dig. Du kan även läsa mer om kreditkort och hur det fungerar här på Alltomspara.se.

Vad är skillnaden mellan kreditkort och betalkort?

Gränsen mellan vad man benämner som betalkort och vad man kallar för kreditkort är ofta lite luddig. Den största skillnaden är dock när det gäller fakturering. Med ett kreditkort kan du välja att dela upp betalningen men med ränta som konsekvens. Med ett betalkort måste du som regel betala hela beloppet som du har handlat för varje månad. Men du kan också ha ett betalkort med inbyggd kreditfunktion. Då kan du välja om du vill dela upp din betalning eller betala beloppet som en helhet. Med ett kreditkort måste du också vanligtvis betala en ränta på beloppet som du handlar för, redan från samma dag som du gör köpet.

Trots att många kreditinstitut benämner sina kort som just betalkort så börjar det bli allt svårare att exakt veta vad som är vad. Eftersom de flesta betalkort på marknaden nu även tillåter en viss kredit så är många kort en slags hybrid. Skillnaden är att du som inte återbetalar hela månadens utgifter när fakturan kommer få en ränta pålagd på nästa faktura. Denna ränta är ofta väldigt hög och kan ligga på runt 29%. Därför bör du alltid undvika delbetalning av fakturan i den mån det är möjligt.

Jämför kort med Kortio

Saker att ha i åtanke när du väljer betalkort

tips på kortsäkerhet Årsavgift
Alla betalkort har olika villkor och exempelvis årsavgiften kan skilja sig stort mellan kort från olika banker. Se alltid till att välja ett betalkort från en bank som erbjuder kort med låg årsavgift. Du vill inte betala mer än du behöver!

tips på kortsäkerhet Kontantuttag
Beroende på vilken långivare eller bank som utfärdat ditt kort kan det tillkomma avgifter för kontantuttag. Det är helt klart att föredra ett kort som är helt befriat från uttagsavgifter.

tips på kortsäkerhet Räntesats
Som vi förklarat så förknippar man ofta inte ränta till betalkort då det vanliga är att man betalar hela summan månaden efter. Har du däremot ett betalkort som är kopplat till ett kreditutrymme så är det viktigt att se över vilka räntesatser som erbjuds.

tips på kortsäkerhet Valutapåslag
När du använder ditt kort utomlands så är det vanligt att kortutgivaren lägger på en kostnad då du betalar i annan valuta. Var noga med att se över hur villkoren ser ut när det gäller köp utomlands eller köp i annan valuta.

Kända bonusprogram kopplade till kort

Bonusprogram kopplade till kort När du innehar ett betalkort eller ett kreditkort så är kortet vanligtvis kopplat till förmånliga bonusprogram. Detta bör du även ha i åtanke när du väljer vilket betalkort du ska ha. Det bästa är att välja ett kort som lämpar sig för just dig och din livssituation. Reser du mycket så är exempelvis kort så som SAS Eurobonus American Express Card och Eurocard lämpliga alternativ. Med det förstnämnda kortet tjänar du poäng varje gång du handlar. Du får dessutom extra poäng när du flyger samt får poängrabatt på resor om du handlar för ett visst belopp varje år. Denna rabatt kallas 2-4-1 och innebär att du kan ta med en vän helt utan kostnad när du bokar bonusresor. Om du inte vill resa för dina poäng så har Eurobonus en egen shop där du kan hitta alltifrån designprylar till resväskor. Du kan enkelt handla med dina poäng i shoppen via SAS app eller direkt på hemsidan.

Ett annat populärt bonusprogram är det som är kopplat till ICAs betalkort. Har du ett ICA-kort så kan du lita på att du får bonus på alla inköp du gör i ICAs butiker. Bonusprogrammet gäller såklart även för dig som sköter din veckohandling online. Bonusen laddas direkt upp till ditt kort vilket gör att du slipper en massa värdecheckar. Utöver bonusen så får du även ta del av rabatterade priser, personliga erbjudanden samt tidningen Buffé.

Betalkort allt viktigare i ett kontantlöst samhälle

Enligt rapporten Det kontantlösa samhället - en rapport från ett forskningsprojekt gjord 2013 av Niklas Arvidsson så kan Sverige mycket väl bli kontantlöst. Detta kommer dock sannolikt inte att ske före år 2030. Men vi är många som redan märkt att det blir allt svårare att handla med kontanter. I lagen står det att mynt och sedlar är lagliga betalningsmedel. Däremot så har butiker runtom i landet faktiskt ingen skyldighet att ta emot kontanter. Därför blir det allt viktigare att ha någon typ av betalkort med sig när man är ute och handlar. Det finns dock vissa nackdelar med att skaffa sig ett betalkort. Dels får man vanligtvis betala en årlig avgift för kortet. Samtidigt får man betala aviavgifter för fakturan så till vida att man inte betalar via e-faktura. Därför kan det vara bra att införskaffa sitt kort under pågående kampanjer som de olika kreditinstituten kör. Många kreditgivare erbjuder exempelvis första årsavgiften gratis. Du som även tänkt att nyttja kredit som är kopplat till ditt kort bör även se över möjligheten för räntefria månader.