Aktier
lär dig köpa och sälja värdepapper
Aktier är en form av värdepapper som intygar delägarskap i ett börsnoterat bolag. Aktien ger dig rätt att ta del av utdelningar som görs i bolaget samtidigt som du kan tjäna pengar när marknadens intresse för bolaget stiger. En aktie medför också att du har rätt att rösta på stämmor om hur saker och ting skall skötas. Trots att du är delägare i bolaget så står du aldrig ansvarig för skulder om bolaget exempelvis skulle gå i konkurs. Däremot innebär aktiehandel en risk då du vid konkurs eller kursras riskerar att förlora hela ditt satsade kapital. Med anledning av detta föredrar många sparare att innehav i fler bolag än ett. På så sätt sprider man ut riskerna och har därmed inte alla ägg samlade i samma korg.
Aktier har blivit en populär sparform och kan om det vill sig väl ge en mycket god avkastning. Här kan du lära dig mer om hur du köper och säljer aktier samt vad som är bra att känna till innan man börjar med denna investeringsform.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Avanza
Avanza är en börsnoterad bank och nätmäklare i Sverige. Banken har haft Sveriges nöjdaste kunder under elva år i rad och tre gånger fått titeln "Årets Bank" av Privata Affärer. Hos Avanza kan du handla med alltifrån aktier, fonder, börsnoterade fonder och valutor. Avanza är kända för sina låga courtage och smidiga gränssnitt.
Såhär handlar du med aktier
Det finns olika sätt att handla med aktier men en bra början är att skapa ett konto hos en nätmäklare så som Nordnet. Det går även att bedriva aktiehandel via en vanlig bank men storbankerna brukar ta ut betydligt högre avgifter än nätmäklarna. När du skapat ditt konto behöver du bestämma dig om du vill köpa aktier via depå eller via ISK-konto. Den stora skillnaden mellan dessa typer av konton rör skatten. Med en depå måste du årligen deklarera för dina aktieaffärer. Du betalar då 30% i skatt för varje försäljning av vinst men även vid eventuella utdelningar. Har du istället ett ISK eller en kapitalförsäkring så betalar du en förbestämd årlig procentsats. Det handlar om en schablonskatt som gäller oavsett om du gått med vinst eller förlust.
När du väl valt typ av konto så behöver du bara göra en överföring av kapital för att du ska kunna börja handla aktier. Därefter kan du enkelt handla aktier i de bolag som du tror på. Ett nybörjartips är att inledningsvis hålla dig till branscher som du har stor kunskap inom. Vill du göra det enkelt för dig kan du i början hålla dig till bolag som finns med på OMXS30 vilka är de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. Här återfinns etablerade svenska bolag så som H&M, Nordea, SEB och AstraZeneca.
När du köper en aktie så måste du ta ställning till hur många aktier du vill köpa samt till vilken kurs du är beredd att handla dom. Vill du att köpet ska genomföras direkt så köper du vid befintlig kurs. När du gör din affär så kommer nätmäklaren att ta ut en mindre avgift som kallas courtage. Hur stort courtaget är beror lite på vilket avtal du har med nätmäklaren.
Köp aktier steg-för-steg
- Skapa ett konto hos en nätmäklare så som Avanza
- Välj depå, ISK-konto eller Kapitalförsäkring
- Sätt in pengar
- Påbörja din aktiehandel
Aktietips för nybörjaren
Du som ämnar att börja handla med värdepapper på allvar kan med fördel förkovra dig i all den litteratur som finns inom ämnet. För dig som istället bara tänkt handla med mindre summor och få en uppfattning om hur det fungerar kommer här ett par handfasta tips. Att fokusera på branscher som du har kunskap inom kommer underlätta ditt handlande. Detta då du är väl uppdaterad om vad som händer inom branschen samt har en tydlig bild av vilka bolag som är stabila och inte. Dessutom är det ofta roligare att köpa aktier i bolag som man faktiskt är intresserad av och har kännedom om.
Ett annat tips handlar om tajming då gränsen mellan vinst och förlust kan vara hårfin beroende på om du lyckas tajma ditt köp bra eller inte. Du vill alltid köpa en aktie så billigt som möjligt och sedan sälja den så dyrt som möjligt. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på dippar i kursen för det är kanske då det rätta läget för ett köp är. Om du däremot handlar långsiktigt eller som det kallas på börsspråk "ligger lång i en aktie" så bör du inte oroa dig eller agera i panik om din aktie skulle falla under en period.
Det största felet många nybörjare gör är att just agera i panik. När det gäller placeringar så gynnas man sällan av att paniksälja aktier så fort marknaden är lite skakig. Vanligtvis hämtar aktien upp sig så småningom. Försök att ha lite is i magen istället för att sälja i panik och förlora en del av din investering.
Olika typer av aktiekonton
Det finns tre olika typer av konto att välja mellan när du ska handla med aktier. Det går alltså inte att handla med aktier på ett helt vanligt löne-eller sparkonto. Nedan går vi igenom de olika aktiekontona som erbjuds samt tar upp vilka fördelar och nackdelar det finns med respektive kontotyp.
Aktie- och fondkonto (depåkonto)
Den första typen av konto är ett aktie- och fondkonto som de flesta banker och nätmäklare erbjuder idag. Dessa konton brukar dessutom agera grundkonto vilket gör att ett sådant automatiskt skapas när du blir kund hos nätmäklaren. Nackdelen med ett aktie- och fondkonto är att alla dina försäljningar måste deklareras i K4-blanketten som Skatteverket har. På denna blankett uppger du dina försäljningar och får sedan kvitta vinster mot förluster. Detta då du skattar 30% på eventuella vinster och utdelningar du får på ditt depåkonto. Vanligtvis behöver du inte själv hålla reda på alla försäljningar då de flesta banker och nätmäklare erbjuder tjänster för detta. Dessa tjänster är dock oftast avgiftsbelagda.
ISK (Investeringssparkonto)
ISK eller investeringssparkonto som det egentligen heter har blivit ett väldigt populärt konto. Detta då du här inte behöver skatta för varje enskild vinst. Istället är ISK-konton kopplade till en schablonskatt som du betalar årsvis. Du behöver dock betala skatten oavsett om du gjort vinst eller förlust i dina affärer. I skrivande stund (2019-01-24) ligger den årliga schablonskatten på 0,453%. Skatten baserar sig på värdet och insättningarna på kontot under året. På grund av schablonskatten behöver du inte heller deklarera dina affärer.
Kapitalförsäkring
Det tredje alternativet för dig som ska handla med aktier är att ha en kapitalförsäkring. Med kapitalförsäkring betalar du inte skatt på varje vinst utan precis som med ISK gäller en årlig schablonskatt på 0,453%. Har du en kapitalförsäkring får du inte rösta på bolagsstämmor. Du har heller inte möjlighet att flytta in innehav till ett sådant här konto. Dessutom är det en typ av försäkring vilket innebär att det är en avgiftsbelagd produkt.
Undvara kapital över längre tid
Att spara i aktier innebär att man bör ha ett intresse av att följa med i hur börsen rör sig och hur saker och ting fungerar i den finansiella världen. Har du inte ett intresse så finns det andra former av sparande som lämpar sig bättre. Ytterligare förutsättningar för att sparande i aktier skall bli lönsamt är att du kan undvara ett visst kapital under en längre tid samt att du måste vara medveten om att risken att du förlorar ditt insatta kapital är överhängande. Rent historiskt har dock aktiesparandet sett väldigt bra ut och varit betydligt mer lönsamt än många andra sparandeformer. Problemet är att det snabbt kan vända. Aktier och aktiekursen påverkas av allt som rör samhället i form av större beslut i företag, politiska beslut samt hur företagets kunder ställer sig till olika genomföranden. En aktie som stigit i raketfart kan rasa över en natt.
Risker med aktiehandel
Aktier är ett av de mest riskfyllda sätten att spara pengar på. Du bör alltid vara medveten om att du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital. Aktiehandel kan vara en passande form för dig som har ett större innehav och som tänkt placera detta under en längre tid. Men räkna aldrig med kortsiktig avkastning när du handlar med aktier. Då är sparkonton och ränteformer bättre alternativ. Få människor blir rika av så kallad daytrading och det krävs enorm kunskap och mycket tid för att lyckas med detta.
För att du ska kunna tjäna pengar på din aktiehandel krävs det därtill både tur och timing. Det är också lätt att få panik och handla orationellt när man ser att en aktie rasar och saldot minskar. Försök att alltid ha is i magen och tänk noga igenom alla beslut som gäller din aktieportfölj. Det ligger mycket psykologi i aktiehandel så se till att läs på noga och förbered dig väl innan du börjar köpa och sälja aktier.