Politiker från olika svenska partier föreslår nu att man ska behovspröva barnbidraget. Igår blossade en stor debatt upp i både tv och radio sedan Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek lagt en motion om att barnbidraget bör behovsprövas. Han menar att dagens system med generella bidrag är en dålig idé då även folk som inte är i behov av bidragen får pengar. Detta istället för att prioritera statens resurser så att vi får en välfärd som fungerar för alla människor i landet.
Frågan om barnbidragets utformande är allt annat än ny och samma debatt som förs nu har förts tidigare. Dock utan att några förändringar har skett. Men nu tar alltså både Magnus Ek från Centerpartiets ungdomsförbund samt Joar Forssell från Liberalerna upp frågan igen. Den senare menar att barnfamiljer idag har bättre ekonomi än förr och således inte behöver de extra skattepengarna. Istället bör pengarna användas till något annat. Vidare framhäver han att ett generellt barnbidrag kan bidra till att öka klyftorna i samhället då folk som redan har god ekonomi kan lägga pengarna från barnbidraget på hög, spara till en insats och sedan ta ett bostadslån.
Dock håller Forssells partikamrater inte med i frågan och står därmed inte bakom förslaget. Men Forssells förhoppning är ändå att få partiet att ändra sig i frågan.
Förslaget om att behovspröva barnbidraget har dock mötts av kritik från bland annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Han menar att om man väl börjar rulla tillbaka bidraget för några kommer man snart rulla tillbaka det för fler och fler.
Barnbidraget har funnits sedan 1937
Första gången barnbidraget såg dagens ljus i Sverige var 1937. Det var Socialdemokraterna som kom fram med förslaget om att ta fram ett inkomstbaserat barnbidrag. Förhoppningen med bidraget var att minska ojämlikheter i samhället samt stötta utsatta mödrar. Det inkomstbaserade barnbidraget slopades dock 1948 och ersattes istället av ett allmänt barnbidrag. Detta innebar att alla föräldrar fick samma summa vilken på den tiden var 260kr. Sedan det allmänna barnbidraget infördes har den månatliga summan höjts flertalet gånger. Dagens barnbidrag ligger på 1250kr, är skattefritt och betalas ut till vårdnadshavare av barn som är yngre än 16 år och bor i Sverige. För att få barnbidraget måste både vårdnadshavaren och barnet vara försäkrade i Sverige. För vårdnadshavare med minst två barn betalas även ett flerbarnstillägg ut och detta sker vanligtvis helt automatiskt.
Barnbidraget betalas ut den 20:e varje månad och är ett uppskattat ekonomiskt stöd för många föräldrar. Därför är dagens debatt om behovsprövning något som berör och skapar känslor för många familjer runt om i landet. Vi på Alltomspara.se följer debatten med spänning och kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter inom ämnet.
Källor: SVT Nyheter, DN, Wikipedia, Försäkringskassan