CSN

Ska du börja studera i höst? Grattis till ett smart val. En bra utbildning ökar dina chanser till jobb och förhoppningsvis en bra lön. Åren som student kan dock bli något kämpiga ekonomiskt och för den som inte kan eller vill jobba vid sidan om kan ett studielån vara ett bra alternativ till att klara vardagen. Utbildningar är vanligtvis kostnadsfria i Sverige men du kommer att behöva pengar till boende, mat, transport, litteratur och liknande. Det går även bra att söka studielån för utlandsstudier.

Studiemedel är till för dig som vill söka exempelvis högskola, universitet eller yrkeshögskola. Är du över 20 år har du även möjlighet att söka bidrag för studier på Komvux eller folkhögskola.

Om studiemedlet

Studiemedlet är uppdelat i två delar:

Bidrag – Du kan välja att endast ta del av studiebidraget om du inte vill ta några lån. Hur stor bidragssumman blir beror på studietakt, antal veckor du studerar samt om du har en inkomst som överstiger fribeloppet. Är du vårdnadshavare? Då kan du få tilläggsbidrag.

Lån –  lånedelen är oftast den största delen av studiemedlet och är alltså den summa (plus ränta) som ska betalas tillbaka till CSN. Fördelen med detta lån är att det inte krävs någon säkerhet och räntan är väldigt låg. År 2018 ligger räntan på 0,13%. Liksom för bidragsdelen spelar studietakt och antal veckor in. Det finns möjlighet till tilläggslån, förutsatt att du är över 25 år och tidigare har arbetat med en viss lägsta inkomst. Tänk dock på att aldrig låna mer än vad du behöver. Du kan dessutom spara på dina veckor med studiemedel genom att ta lån för deltid medan du pluggar på heltid. Glöm inte att kolla hur det påverkar din rätt till ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet.

Studiemedel från CSN

Krav för att få studiemedel från CSN

För att få ta del av studiemedel från CSN finns en del krav du måste uppfylla. För att läsa mer om vad dessa innebär rekommenderar vi dig att besöka CSNs hemsida.

  • Utbildningen du ska gå måste berättiga till studiemedel.
  • Du måste registrera dig på samtliga dina kurser.
  • Du måste ha en studietakt på minst 50% och under minst tre veckor.
  • Du måste vara under 57 år.
  • Du får inte ha vissa andra ersättningar (ex. aktivitetsstöd).
  • Om du tidigare studerat med studiemedel måste du ha klarat kraven på studieresultat.
  • Du får ej ha obetalda lån eller återkrav.
  • Är du utländsk medborgare eller planerar du att studera utomlands? Då tillkommer särskilda krav. Besök CSN.se för mer info.

Fribelopp

Du som vill jobba under studietiden kan göra detta även om du får studiemedel. Men håll koll på det så kallade fribeloppet. Du får tjäna upp till en viss summa varje kalenderhalvår och överstiger du den kommer ditt studiemedel att minska. Under 2018 är fribeloppet för en termin med heltidsstudier 88 138 kronor (gäller ej med studiestartsstöd).

Återbetalning av lån

Om det är första gången du studerar med studiemedel får du en betalningsplan ihop med inbetalningskort 6 månader efter att du senast hade studielån. Du får med andra ord en betalningsfri period på 6 månader efter att du avslutat ditt studielån. Har du lånat tidigare ska du börja betala tillbaka direkt som du slutar få studiestöd.

Du kan välja att betala månads- kvartals- eller årsvis. Vill du göra en större insättning vid något tillfälle går det också bra om du kontaktar CSN först.  Skulle du exempelvis bli arbetslös och få svårt att betala tar du kontakt med CSN och tittar på en lösning.

Var noggrann med att sköta dina återbetalningar. Redan vid första påminnelsen läggs en avgift på 450 kronor på, vid andra avbetalningen läggs ytterligare 450 kronor på och sedan skickas ett kravbrev till Kronofogden.

Spartips

För att undvika tilläggslån och höga kostnader rekommenderar vi dig att göra en budget anpassad efter ditt liv som student. Det finns också många val du kan göra i vardagen som väger lite lättare i plånboken. Läs våra 5 tips för dig som ska studera i höst, ta del av information om försäkringar rörande utlandsstudier och frossa i spartips.