Andrahandsuthyrning?

Funderar du på att hyra eller hyra ut bostad i andra hand? Se upp så att du inte blir lurad.

På många håll i landet råder bostadsbrist och med det tuffa läget på bostadsmarknaden hänvisas många till andrahandskontrakt. Har man inte stått i bostadskö eller har möjlighet att köpa sig en bostad kan det bli tufft att få tag i ett förstahandskontrakt. Att hyra i andrahand blir då ett av alternativen. Men det finns vissa risker med andrahandskontrakt, både för den som hyr ut och den som hyr. Vill det sig illa kan det bli en dyr och otrevlig historia.

Se upp för bedragare när du letar andrahandskontrakt

Funderar du på att hyra i andra hand bör du vara vaksam så att du inte blir lurad. Skriv inte på något kontrakt och skicka inget förskott på hyran eller lämna någon deposition förrän du försäkrat dig om att uthyraren är seriös. Du kan minska riskerna för att bli lurad genom att kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och kolla upp att lägenhetsinnehavaren fått tillstånd att hyra ut i andra hand. Kolla också upp identiteten på den som hyr ut och försäkra dig om att det verkligen är lägenhetsinnehavaren som du gör upp avtalet med. Det är också en god idé att titta på lägenheten innan du skriver på. Läs också igenom kontraktet och se till att det är tydligt och att det innehåller allt väsentligt. På hyresnämndens webbsida kan du läsa mer om vad som kan vara bra att ta med i avtalet.

Riskfyllt att hyra ut i andra hand

Även den som funderar på att hyra ut i andra hand bör se upp. Det finns flera saker du bör tänka på innan du hyr ut och det är också bra att vara medveten om att det kan vara riskabelt. Du kan till exempel bli vräkt om personen du hyr ut till inte sköter sig. Här kommer några tips för dig som planerar att hyra ut din bostad privat:

– Skaffa tillstånd från fastighetsägaren att hyra ut i andra hand. Du som bor i bostadsrätt behöver föreningens tillstånd.
– Kolla upp en eventuell hyresgäst noga innan ni skriver kontrakt. Ta till exempel referenser och gör en kreditupplysning.
– Ta ut skälig hyra
– Skriv ett tydligt kontrakt. Kolla upp vad som bör stå med i avtalet. Skriv gärna in i att hyresgästen avstår besittningsskydd. Du kan också ta extern hjälp för att utforma ett bra hyresavtal, läs mer om avtal här

Tänk på hemförsäkringen

Vid andrahandsuthyrning är det viktigt att både du som hyr ut och du som hyr tar reda på vad som gäller angående hemförsäkring. Kontakta försäkringsbolaget och hör efter hur ni bör göra för att få ett bra skydd.

Läs mer

Mer tips på saker som är bra att tänka på inför en andrahandsuthyrning hittar du hos Hyresnämnden och Hyresgästföreningen.