I början av mars kunde Johan Isaksson och John Skogman, i ett avsnitt av Börspodden, avslöja att Thules takboxar blivit ett hett mål för fjälltjuvar. De menade att det endast finns fem olika låskombinationer på Thules takboxar och att reservnycklar går att beställa på nätet. Vad täcker en försäkring i en sådan situation, då låset inte är uppbrutet?
Samma dag som podden sändes tog affärsvärlden.se kontakt med Thule som dementerade uppgiften och förklarade att man har 200 olika låskombinationer.Då Thule säljer cirka 6,5 miljoner lås varje år kan risken tyckas ganska stor att någon kommer över nycklar som kan tänkas passa i någon av de takboxar som är föremål för dess inbrottsförsök.Vad säger försäkringsbolagen om man anmäler en stöld i en till synes orörd takbox? Måste låset vara uppbrutet för att påvisa att brott har begåtts? Vi tog kontakt med ett par olika försäkringsbolag för att ta reda på om denna typen av stöld var ett stort problem och vilken form av försäkring som går in och täcker i ett sådant här fall.
Olika försäkring beroende på föremål som stjäls
En stöld ur en låst takbox jämförs oftast med en stöld ur en låst bil. När vi pratar med Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkringar på Svedea, förklarar han att om det är utrustning till bilen du förvarar i din takbox är det bilförsäkringen som går in och täcker vid eventuell stöld. Då gäller det att ha en halv- eller helförsäkring för att ha rätt skydd Handlar det istället om familjens skidutrustning är det hemförsäkringen som träder in.
På Svedea har de inte märkt av några större problem med inbrott i takboxar. Har du varit noggrann och låst din box ersätter de i de allra flesta fall förlusten även om låset inte är uppbrutet.
– Om du som kund gjort allt du kan för att skydda din egendom blir du såklart ersatt, säger Kivan som dessutom menar på att det är lite förlegat att lägga tyngd på uppbrutna lås generellt i takt med att både låssystem och teknik utvecklas. Idag använder ju exempelvis tjuvarna störsändare som blockerar den signal som bilnyckeln sänder till bilen.
Hemförsäkring eller allriskförsäkring
Vi tog frågan vidare till Håkan Franzén på Trygg- Hansa. Han förklarar att hemförsäkringen går in och täcker för lösöret under förutsättning att du varit aktsam med dina ägodelar. Har du däremot lämnat din skidutrustning obevakad i takboxen under en längre tid så kan det hos vissa försäkringsbolag leda till en nedsatt ersättning medan det hos andra är allriskförsäkringen, även känd som drulleförsäkring, som istället träder in. Här menar Håkan på att det kan bli ett problem då alla kunder inte har en allriskförsäkring.
Han ger även ett exempel på en situation då man inte ses som särskilt aktsam.
– Det är inte så klokt att stanna till vid ett stort köpcentrum för att shoppa och äta lunch på vägen till fjällen och då lämna en fullastad bil med takbox obevakad på en stor parkering. Det är inte så svårt att räkna ut att det finns dyrbar utrustning i boxen, säger han.
Stöldbegärlig egendom
Samtliga bolag vi pratat med uppmanar sina kunder att inte lämna stöldbegärlig egendom, såsom nycklar, mobil och plånbok i bilen. En del av bolagen lämnar inte ersättning i sådana fall medan andra ger nedsatt ersättning eller hänvisar till drulleförsäkringen. Skidutrustning hör däremot inte till kategorin stöldbegärlig egendom men rekommendationerna är fortfarande att plocka in dem från takboxen om du vill vara säker på att få mesta möjliga ersättning.
Inga planer på ändrade villkor
Endast ett av de försäkringsbolag vi varit i kontakt med har märkt av en viss ökning gällande inbrott i takboxar de senaste åren. Men inget av bolagen har idag några planer på att se över villkoren eller göra skillnad på olika märken av takboxar. Däremot utesluter de inte att det kan bli aktuellt om denna typen av brott ökar. Stor vikt i bedömningen av försäkringsärendet ligger i de åtgärder kunden vidtagit för att förhindra stöld.
Tänk på:
- Som försäkringstagare ska du alltid ha gjort ditt yttersta för att skydda dina värdesaker.
- Förvara inte din utrustning i boxen några längre stunder utan uppsikt.
- Plocka in din utrustning under natten.
- Förvara inte stöldbegärlig egendom, såsom telefon, nycklar och plånbok i bilen/takboxen.
- Försäkringsbolagen har ett maxtak för ersättning vid stöld. Kolla vad som gäller för ditt
bolag.