Vid sjukdom
Om du blir akut sjuk och måste besöka ett sjukhus så kan det bli väldigt kostsamt. Ansök då istället om ett EU-kort. EU-kortet gäller för alla länder inom EU och ansök om ett sådan minst 45 dagar innan du ska iväg.
Ska du till ett land utanför EUs gränser så får du kontakta försäkringskassan om vad som gäller för det landet du ska till.
Hyra bil utomlands
Om du hyr en bil utomlands så är det troligt att din försäkring hemma i Sverige inte täcker upp för eventuella olyckor eller skador på bilen. Ha det i baktanke när du hyr en bil och fråga vad som gäller. Att fråga kostar inget, men att inte fråga kan bli kostsamt.
Är du ute på en bilresa och ska passera länder som inte ingår i EU så kan du hos Trygg Hansa skaffa ett så kallat grönt kort. Det gröna kortet gäller som ett bevis på att du har en försäkring i ditt hemland. I annat fall så kommer du bli krävd på en premie.
Skyddet gäller för resor i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Moldavien, Ryssland, Serbien och Montenegro, Tunisien, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
Några tips att ha i åtanke när du är ute och reser
– Kontakta alltid den lokala polisen om du blir bestulen eller överfall eller liknande händelser.
– Ta inte med stora pengar eller värdesaker när du är ute och reser. Använd bankkort som VISA eller Mastercard och var vaksam på eventuella ficktjuvar. Används hotellets förvaringsmöjligheter, men med tillförsikt.
– Bär inte dina saker i en väska med en rem på axeln. Då kan någon bara skära av remmen och spring. Om du nödvändigtvis ska ha en väska med dig bör den framför dig för att minska risken. Och lägg dina värdesaker i en inneficka som går att stänga.
– Generellt sett ska du aldrig ta med värdesaker när du är ute och reser. Egentligen ska man ta med sig så lite som möjligt.
– Ta kvitto på alla kostnader som du kan få ersättning för, i annat fall så kommer det bli svårt att styrka dina utgifter och du kan då gå miste om ersättningen.
– Ha kolla på ambassader i närheten. Vid allvarliga händelser och sjukdom så kan du alltid vända dig till ambassaden som kan hjälpa dig med det mesta.
– Tag alltid med dig ”servicekortet” där står numret till SOS International.
– Ha ett ICE-nummer i din mobil om något skulle hända. ICE-numret ska gå till någon som kan kontaktas om du har råkat ut för en olycka eller sjukdom som gör att du inte är kontaktbar.