El & Energi

Spara pengar på ditt elavtal

Bästa elavtalet för ditt hushåll Här på Allt om Spara så ger vi dig all typ av information för att förbättra din privatekonomi. Många som hör ordet spara tänker mer eller mindre alltid på ett sparkonto. Men det finns andra sätt att spara pengar på, exempelvis genom att se över ditt elavtal, beräkna din elkostnad och elförbrukning under ett år kan du spara tusentals kronor i elkostnader. Jämför elavtal för att se om du kan hitta en bättre deal än den du har idag. Ett tips är att räkna ut elförbrukningen för ditt hushåll, då vet du hur mycket el du kommer behöva och kunna spara pengar på detta.

Elmarknaden avreglerades 1996 och sedan dess har elpriserna gått stadigt uppåt, samtidigt som de har öppnat upp stora möjligheter att skapa en betydligt större konkurrens på marknaden. Elbolagen kan inte utnyttja någon konkurrerande ställning utan har istället blivit tvingad att börja lyssna på konsumenterna. I takt med att allt fler prisjämförelsesidor dyker upp, vissa har till och med en inriktning mot endast elpriser, blir det allt svårare att få konsumenterna att välja en viss leverantör av el om priset är alldeles för högt.

Eftersom det föreligger stora sparmöjligheter inom elsektorn så ger vi er i denna artikel tips på hur du kan spara pengar på ditt elavtal genom att få ner din elkostnad. Här hittar du bakgrunden till elmarknaden, hur elpriser sätts, vilka krav som finns på de företag som idag levererar el, vad nyckeltalet kilowattimmar innebär och mycket mer. Tanken är att du som konsument skall känna att du får en omfattande bild om hur elhandel idag fungerar. Ett stort tips är att du jämför elavtal.

Få rabatt på elen hos Fortum

 

Jämför elavtal

Att välja elbolag är något som oftast känns jobbigare än vad det behöver vara. Många sitter idag med ett elavtal som inte är gynnsamma och kostar flera tusen extra per år i onödan. Idag har vi en elmarknad som är hårt konkurrensutsatt och vi tycker att det är viktigt att man gör ett aktivt val och väljer de elbolag som är villiga att sänka elpriset. På så vis får vi en marknad som är mer balanserad och med aktörer som tar sitt ansvar gentemot kunden och inte försöker att tänja på gränserna när det gäller priset på el.

Välj det elbolag och elavtal som passar ditt hushåll med våran smidiga tjänst nedan där du kan jämföra elavtal och hitta marknadens bästa elpris. Hittar du ett elavtal som passar ditt hushåll kan Compricer hjälpa dig att byta från ditt nuvarande elavtal. Att beräkna elkostnad för ditt hushåll kan vara en stor fördel när du ska välja bolag att få din el levererad ifrån.

Jämför elbolagens priser

Att byta elbolag är en av de bästa åtgärderna som man kan göra för att få ned sina elkostnader och med "rätt" avtal kan du spara flera tusen per år. Om du byter elbolag så förbättrar du även konkurrensen på marknaden och sätter mer press på elbolagen som då känner sig tvingade att matcha de bästa priserna på marknaden för att behålla sina kunder. Så det är ingen dum idé att fundera på om det finns ett elbolag ute på marknaden som kan ge dig ett bättre elavtal och bästa elpris.

Du kan enkelt här på Allt om Spara använda tjänsten från Compricer längre ner för att se och jämföra elbolagens priser. Att hålla koll på det själv kan vara knepigt men denna tjänsten hjälper dig och underlättar en hel del. Kanske har du redan det optimala elavtalet, men vi rekommenderar dig ändå att prova att beräkna elkostnad och kolla över ditt avtal!

Billigaste elen och elavtalen

Sverige har på senare tid dragits med rekordhöga elpriser och därför kan det vara bra att se över sitt elavtal. Billig el behöver dessutom inte vara så svårt att hitta, då det finns flera jämförelsesidor som listar elbolagens elpriser månad för månad. Det viktigaste för dig som vill sänka dina elkostnader att kolla på är påslaget, fasta avgifter samt om det finns kampanjerbjudande eller inte. Bor du i lägenhet blir det billigaste elavtalet ett som har så låg fast avgift som möjligt. Vid högre förbrukning spelar i stället påslaget en större roll. Kampanjerbjudande för nya kunder kan också sänka dina elkostnader med ett par hundralappar.

Elpriskollen

För att konsumenterna ska kunna ha ständig koll på vilka priser som gäller för alla Sveriges leverantörer av el infördes den 31 januari 2008 en hemsida, Elpriskollen. Där kan konsumenter få tillgång till alla gällande priser hos alla Sveriges leverantörer av el. Syftet är egentligen att underlätta kontrollen för alla de priser och avtal som ändras dagligen. Som konsument ska det vara enkelt att bli upplyst om de villkor som är aktuella. Det här bidrar också till en ökad konkurrens på elmarknaden, något som vi uppskattar. Detta hjälper dig när du vill beräkna elkostnader eller räkna ut elförbrukning.
I ett samarbete med Compricer kan vi på Allt Om Spara erbjuda en mycket smidig el jämförelse där du på ett enkelt och smidigt sätt hitta det bästa elavtalet för dig och ditt hushåll. Räkna ut elkostnad för ditt hem och du kan spara tusentals kronor genom att byta elbolag!

Teckna ett grönt elavtal idag

Räkna ut elförbrukning

När du skaffar dig ett eget boende så kommer du att komma i kontakt med olika elpriser. Elpriset anges ofta i kilowattimme (kWh). Numera är det fritt fram för konsumenter själva att välja vilket elbolag de vill få sin el levererade ifrån. Genom att räkna ut din elförbrukning så kan du spara en hel del pengar varje år. Av den totala summan som en konsument betalar för en kilowattimme består endast 40% av själva elpriset. Utöver det tillkommer andra avgifter och en hel del skatter, vilket vi kommer att berätta mer om nedan. Vi rekommenderar er att beräkna elkostnad för ert hushåll för att kunna få ner kostnaden för el så mycket som möjligt.

Vad bestämmer elpriset?

Elpriset är en mycket föränderlig enhet och varierar från dag till dag och till och med från timme till timme. Priserna sätts genom Nord Pool som är Elbörsen. Priset som sätts på den här börsen sätts för nästkommande dag och ibland också längre fram i tiden. Här möts köpare och säljare som kommer från alla Nordens länder. Buden för köp och sälj av el måste inkomma innan klockan 12 varje vardag för att gälla till dagen efter. Utbudet och efterfrågan sätter priserna som i vilken marknadsekonomi som helst och uppstår genom att köparna lägger ut om hur mycket de vill köpa samt hur mycket de kan tänkas betala samtidigt som säljarna lägger ut hur mycket de kan sälja och vad de vill ha för betalning för sin el. Det är inte alltid att bolagen förhandlar på den så kallade spotmarknaden där man köper el, dag för dag, utan det finns också många som väljer att teckna längre leveransavtal vilket givetvis ger ett mer stabilt elpris. Det här kallas att verka på terminsmarknaden.

Krav på leverantörer av

Läs mer om energi

Läs mer om energi

Enligt svensk lag måste alla leverantörer av EL rapportera in sitt elpris varje dag innan klockan 24:00. Det här för att det alltid skall vara uppdaterat om vilka priser som gäller. Skulle ett företag missa det här innebär det sanktioner för dem och att Energimarknads- inspektionen kan införa en form av tillsyn på bolaget för att kontrollera, korrigera eller ta bort ett eventuellt avtal. Det här kan gå så långt att det eventuellt tas upp av domstol om parterna inte skulle vara överens om vad som hänt eller vad som gäller. Hela den här lagstiftningen har tagits fram för at skydda konsumenterna som betalar för sin egen el. Klicka på bilden för att läsa mer om energi, energiskatt och regler.

Övrig elkostnad för leverantörer

Det är lagstiftat att all elanvändning är skattepliktig i Sverige. Därför ska du betala energiskatt om du producerar eller levererar el. Energiskatten betalar företag och skatten ska deklareras när elen förbrukas av dig eller levereras till någon som inte ska betala skatt på elen. Den energiskatt som företagen får betala beror på vilken typ av verksamhet som drivs och var. Energiskatten på el är sen den 1 juli 2017 på 32,5 öre/kWh.

UPPDATERING 2018
Enligt beslut från Riksdagen är det fr.o.m januari 2018 ditt elnätsföretag som ska fakturera dig energiskatt. De redovisar och betalar sedan vidare pengarna till Skatteverket. Energiskatten för 2018 ligger på 33,1 öre/kWh (41,38 öre/kWh inklusive moms).

Sänk din elkostnad med Skellefteå Kraft

Beräkna elkostnad kWh

Energibehovet är självklart olika beroende på vilket slags hushåll och hur många man är i familjen. Det har gjorts flertalet studier på området där man har sett hur ett hushålls energikonsumtion varierar med antalet barn i hushållet, åldern på barn i hushållet och hur hushållets boendeform ser ut. Det faller sig ganska naturligt att energibehovet tenderar vara större i en villa eller fritidshus jämfört med i en lägenhet. Även det faktum att en tonåring i hushållet använder mer energi än vad småbarn gör och så vidare. Man kan beräkna elkostnad och sedan välja ett elbolag som ger en det bästa avtalet enligt ens elförbrukning. Nedan berättar vi om vilken den genomsnittliga elförbrukningen ligger på för en boyta på 144 kvadratmeter. Genom att räkna ut din elförbrukning under ett år, så kan du sedan lättare välja ett elbolag som ger dig det bästa elpriset i samband med vad du förbrukar i mängd el.

Räkna ut elkostnad

Statistiska Centralbyrån sammanställer varje år den svenska villans genomsnittliga energiförbrukning. Man har hittat ett genomsnitt på boyta och sett till energianvändningen. Följande siffror gäller baserat på 2005 års elkonsumtion;
Boyta: 144 kvadratmeter
Total energianvändning: 26 200 kWh/år
Hushållsel: 6 200 kWh/år
Varmvatten: 5 000 kWh/år
Uppvärmning: 15 000 kWh/år

Räkna på din elkostnad

I de flesta hushåll finns det otaliga mängder med elektronikprodukter men vet vi egentligen vad det är för produkter som kostar mycket pengar? Räkna enkelt ut din elkostnad för elektronikprodukter med vår kalkylator för elkostnad.

Uppvärmningen är en stor kostnad

Eftersom uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets totala energianvändning så faller det sig också ganska naturligt att det är här det finns mycket pengar att spara. I en nyköpt villa går det att påverka hur uppvärmningen av huset skall gå till. Det här är ofta lite svårare i lägenhetskomplex. Där är hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som bestämt att huset skall värmas upp på ett specifikt sätt. Det är dock inte ovanligt att särskilt hyresrätter har kostnaden för uppvärmning inkluderat i hyran och därmed inte specifikt får betala för det själva. Istället är det hushållselen man själv får råda över.

Den befintliga villans alternativ

Sett till en villa finns det då flertalet olika alternativt. Det kan ganska snabbt klargöras att det absolut dyraste uppvärmningssättet att använda sig av är att ha direktverkande el. Det innebär kort och koncist att man använder sig av ett uppvärmningssystem som görs av element, direkt inkopplade i vägguttaget. Det är både extremt dyrt och väldigt dåligt i miljöhänseende. Gamla hus kan ofta ha pannor som drivs med olja. Det här är givetvis bättre än direktverkande el men fortfarande en ganska dyr metod. Det har idag kommit flera alternativ för att byta ut oljepannan mot exempelvis en pelletsbrännare som sänker energikostnaderna avsevärt. För den som är intresserad av att investera i att få ned energiförbrukningen i sin vill finns det speciella energilån man kan ansöka om för att finansiera detta.

Värmepump eller bergvärme

värmepump Vidare finns också möjligheterna att byta ut de gamla uppvärmningsmetoderna mot att använda sig av värmepump eller bergvärme. En värmepump installeras på en vägg och som sedan skickar värme i ett jämt flöde genom huset. Bergvärme borras i hus som har berggrund under sig för att utnyttja jordens naturliga uppvärmning. Värmen leds upp för att användas som uppvärmning i huset. Både en värmepump och bergvärme kan vid en första anblick kännas dyrt att investera i. Faktum är att det tar inte speciellt många år innan den betalat av sig i form av lägre energianvändning. Särskilt om det tidigare varit olja eller direktverkande elsystem.

Den nya villans alternativ

Om det istället är så att du och din familj skall bygga en helt ny villa eller fritidshus finns möjligheten att helt och hållet själv välja vilken uppvärmning som skall användas. Alla ovanstående alternativ finns givetvis att välja mellan men också nya system som ofta används på nybyggnationer. Faktum är att många hus som byggs idag inte har element över huvud taget i huset. Istället använder man luft/vatten-system i golv för att värma upp husen. Det blir både skönt att gå på och det leder så pass bra att uppvärmningen i huset inte behöver kompletteras med någonting annat. Ska du bygga nytt så är ett tips att räkna ut elkostnad i förväg. Sedan kan du välja det alternativ som du sparar mest på.

Elnätsavgifter

Det kommer att tillkomma en hel del kostnader när du har beställt ett elavtal från ett elbolag, bland annat kan det kallas för elnätsavgift. En del bolag tar ut högre och fler kostnader än andra så det kan vara bra att göra undersökningar i olika jämförelsetjänster om var den totala kostnaden hamnar på under ett års förbrukning av el. Här nedan har vi sammanställt de kostnader som generellt uppkommer utöver kostnaden för användningen av el. De här kostnaderna brukar sorteras under kostnader för elnät och består av en rörlig och en fast del.

Abonnemangsavgift

Ett abonnemang krävs för att du ska få beställa el från elnätet och för detta tillkommer en avgift. Avgiften varierar med huvudsäkringen i ditt boende. Elbolagen kan genom din huvudsäkring se vilken den maximala mängden el som du kan ta ut på samma gång är. Denna kostnad är oftast en årsavgift och debiteras vanligtvis månadsvis. Det innebär att den slås ut på fakturorna som inkommer under året även om det i grunden är en avgift på årsbasis. Abonnemangsavgiften är den avgift som är den fasta delen för användning av elnätet.

Överföringsavgift

Det tillkommer även en kostnad för själva transporten av mängden el som du beställt, även kallat överföringsavgift. Priset brukar inte överstiga mer än ett par ören för varje kilowattimme som används. Den här avgiften är oberoende avgiften på själva elen och är därför helt fristående. Det är nätägaren som kommer fakturera dig och inte det elbolag som du använder dig av. Överföringsavgiften är ett rörligt elpris.

Övriga avgifter

Det finns tre stycken avgifter till som tillkommer på fakturan. Normalt sett är dessa inbakade i abonnemangsavgiften, men ibland så redovisas de separat. De kallas för myndighetsavgifterna, Sveriges Riksdag beslutade att dessa avgifter ska vara samma oavsett vilket elbolag du väljer att beställa el ifrån. De här avgifterna sätts helt och hållet av Riksdagen och varierar från år till år. Beräkna elkostnad för ditt hem för att se om du kan spara pengar på din kostnad för el.