8 sätt att spara pengar med kreditkort

Via bland annat rabatter, bonusar, cashback och gratis förmåner går det att spara pengar med kreditkort på ett flertal olika sätt. Här presenterar vi 8 vägar för att utnyttja kreditkortens förmåner för att spara pengar.

1.      Bonus på alla inköp

Välj ett kreditkort utan årsavgift som ger bonus på alla kortköp. Du får då bonus på exempelvis inköp av livsmedel, kläder och drivmedel. Logga sedan in på kortets hemsida och välj att poängen ska användas för att delbetala kommande kreditkortsfaktura.

Exempel på kort: Norwegiankortet är gratis och ger 0,5% i cashback som kan användas för att delbetala fakturabeloppet. Ett kort som även utnämnts som bästa bonuskortet på flera jämförelsesidor, se exempelvis här.

2.      Betala hotell eller flyg med poäng istället för pengar

Bonusen är ofta högre om poängen kan växlas in till hotellnätter eller flygbiljetter istället för pengar (som i punkt 1). Samla poäng på alla kortinköp och använd sedan dessa poäng när semestern ska bokas. Spara exempelvis pengar på billigare, eller gratis, hotellnätter.

Exempel på kort:  Resurs Gold har ett bonusprogram där poängen kan växlas in mot produkter, hotellnätter, resor osv. Ofta är bonusnivån däremot högst om kreditkort väljs från det bolag där förmånen kan utnyttjas, exempelvis SAS.

3.      Utnyttja cashback vid onlinehandel

Ett par kreditkort har cashbackprogram som innebär att cashback tjänas vid inköp hos någon av de 200 – 300 anslutna E-butikerna. Det är därmed ett mycket enkelt sätt att spara pengar på allt från julklappar till barnkläder. Vid betalning betalas fullt belopp men på kommande kreditkortsfaktura dras intjänad cashback bort.

Exempel på kort: Re:member flex har Sveriges största cashbackprogram som är anslutet till ett kreditkort. Få 1 – 20% i cashback i över 300 butiker online.

4.      Utnyttja rabatterna – Välj kort utifrån rabatt

Utöver bonus och cashback finns möjlighet att spara pengar på rabatter. Det är nämligen mycket vanligt att rabatt ges hos en, eller fler, samarbetspartners. De kan vara allt från 15% på hyrbil till billigare inträde på vissa nöjesparker. Många glömmer bort att kontrollera vilka rabatter som erbjuds och missar möjligheten att spara pengar.

Exempel på kort: Coop Mastercard fungerar både som medlemskort hos Coop och kreditkort. Exempel på partnererbjudanden hos Coop är (2024) 10% på tågresor med SJ och minst 800 kronor rabatt hos TUI på utvalda resor.

kreditkort rabatter

5.      Välj kreditkort utan valutapåslag utomlands

Med de flesta bank- och kreditkort betalas valutapåslag vid inköp utomlands, eller online om köp sker i utländsk valuta. Spara pengar genom att välja ett kort utan valutapåslag om du tänker vara längre tid utomlands. Utbudet av kreditkort utan valutapåslag är däremot mycket begränsat och ett alternativ är att teckna ett debetkort med möjlighet till påkopplad kredit.

Exempel på kort: Northmill är ett kort utan årsavgift och valutapåslag. Vid önskemål går det att aktivera en kontokredit till kortet. Ett kreditkort utan valutapåslag är Collector EasyLiving.

6.      Kreditkortets försäkringar istället för tilläggsförsäkringar

Både teknikbutiker och biluthyrningsföretag erbjuder tilläggsförsäkringar när varor eller tjänster köps hos dem. Det är försäkringar som ger bättre villkor än grundförsäkringar men då mot en extraavgift. Liknande försäkringar kan ingå i kreditkort vilket innebär att tilläggen inte behöver köpas.

Exempel på kort: Coop Mastercard har ”allrisk” i 60 dagar. Vid skada eller stöld ersätts hela kostnaden. Väljs premiumkortet Swedbank Platinum ingår allrisk för hemelektronik i fem år. Ett sätt att undvika självriskförsäkringen på hyrbilen är att använda Kommunalkortet.

7.      Spara pengar på försäkringarnas självrisk

Det är relativt vanligt att kreditkort har försäkringar som ersätter eventuell självrisk på andra försäkringar. Det kan exempelvis innebära att självrisken på bilförsäkringen ersätts i samband med att bärgning eller assistans behöver utnyttjas. Ett annat exempel är att självrisken på hyrbilsförsäkring kan ersättas eller att hemförsäkringens självrisk ersätts vid skada som uppstår under en utlandsresa.

Exempel på kort: Resurs Gold ersätter självrisk på bil- och hemförsäkring om skada skulle uppstå under tiden som ägaren är på en resa, som betalats med detta kreditkort.

8.      Billigare lounger

Ett lite ”lyxigare” spartips är att välja kreditkort som ger gratis tillgång till flygplatslounger. Ett tips som framförallt gäller för personer som flyger flera gånger per år och uppskattar lugnet som loungerna erbjuder. Att exempelvis gå in på en premiumlounge på Arlanda kostar ca 350 kronor per tillfälle och person. En summa som snabbt sparas in med kort som har denna förmån.

Exempel på kort: Resurs World ger fyra gratis loungebesök per år för kortinnehavaren och en vän. Sker det fyra gånger på Arlanda är värdet 2800 kronor. Kortet har visserligen årsavgift på ca 1000 kronor men det blir ändå billigare även om kortet enbart tecknas för just denna förmån.