För några tiotal år sedan innebar en utlandsresa nästan alltid att kontanter skulle växlas in till den utländska valutan. Detta gjorde man antingen redan i Sverige innan resan eller på själva resemålet. Idag ser det annorlunda ut. Att använda sig av kortbetalning i utlandet blir allt vanligare, då de allra flesta äger ett kontokort som fungerar i de flesta länder, samt att de allra flesta inköpsställen, både här hemma och i utlandet, kan ta emot kortbetalning.
Fördelar med kortbetalning i utlandet
Det främsta argumentet för att använda kortet som betalningsmedel när du vistas i utlandet är bekvämligheten. Att växla in kontanter eller resecheckar kan ta mycket tid och kraft, vilket en enkel kortbetalning inte gör. Du använder ditt kontokort i utlandet på samma sätt som du gör här hemma. Det vill säga, du drar betalkortet i kortterminalen och knappa in din PIN-kod eller signera med din namnteckning. Allt fler länder har gått över till förstnämnda alternativet när det gäller kortbetalning. Se därför till att inte glömma din PIN-kod hemma när du åker till utlandet.
En annan fördel med att använda sig av kortbetalning i utlandet är säkerheten. Att bära omkring på stora mängder kontanter är naturligtvis aldrig bra, vare sig du är i Sverige eller i utlandet. Det kan dock vara bra att ha med sig en mindre summa fickpengar. Då att du kan betala med kontanter om det verkligen krävs.
Att tänka på vid kortbetalning i utlandet
När du använder dig av kortbetalning på din utomlandsresa kommer själva köptransaktionen från inköpsstället att skickas till din bank i Sverige via den lokala banken som inköpsstället hör till. Samma dag som inköpsstället i utlandet får betalt från den bank de använder, sätts valutakursen. Det kan innebära att priset på varan kan bli dyrare eller billigare jämfört med den valutakurs som gällde på dagen du köpte varan om du gör en kortbetalning i utlandet dagen innan en större förändring i kursen inträffar.
När du gör en kortbetalning i utlandet tar också din bank hemma en viss procent på inköpet, ett så kallat ”administrativt påslag”. Banken vill nämligen ha en viss lön för det arbete som de utför för att du ska kunna göra en kortbetalning i utlandet. Procentsatsen brukar vanligtvis ligga på mellan 1 och 2 procent av inköpspriset på varan.
Valutakurser direkt i svenska kronor vid kortbetalning i utlandet
Det börjar också bli allt vanligare att inköpsstället ger dig möjlighet att direkt bli debiterad i svenska kronor då du gör en kortbetalning utomlands. Det betyder att du kan välja huruvida du vill att kursen räknas av den bank som löser in din kortbetalning eller om du vill att din svenska bank hemma ska sköta det. Man kan säga att du väljer mellan en kortbetalning med fast växlingskurs eller en kortbetalning med en växelkurs som varierar. Denna form av växlingskurs vid kortbetalning i utlandet kallas för ”Dynamic currency conversion” och har både för- och nackdelar. Fördelen är att du får veta den exakta siffran som kommer att dras från kontokortet vid kortbetalningen, nackdelen är att det ofta blir dyrare för dig som konsument att välja en fast växlingskurs vid kortbetalning utomlands.