Vi är många som går och drömmer om att någon gång få köpa en helt ny bil. För många förblir dock detta en dröm då nybilsköp ofta är förenat med väldigt höga kostnader. Kostnader som kan vara svåra att hantera för den som inte har ett väldigt stort sparkapital. Samtidigt visar siffror att antalet nya bilar som registreras blir allt färre. Istället väljer många som vill ha en ny bil privatleasing istället. Ett lämpligt alternativ för den som vill uppleva känslan av en helt ny bil samtidigt som man inte har något behov av att äga bilen. När man som privatperson leasar en bil så betalar man en fast avgift i månaden. Det varierar dock vad som ingår i avgiften och man bör alltid läsa på noga innan man leasar en bil. Om du istället vill äga din bil så kvarstår bara alternativet att köpa en begagnad bil. Detta kan man göra av både auktoriserade bilhandlare och privatpersoner. Vad många inte vet är att lagen skiljer sig något åt beroende om du köper din bil av ett företag eller en privatperson. Därför går vi här igenom vad du bör ha koll på när du köper en begagnad bil samt vilka fallgropar det finns.
När det gäller begagnade bilar i Sverige så är utbudet stort. På sidor så som Blocket och Kvdbil hittar du begagnade bilar som säljs av både privatpersoner och företag. Har du inte någon stor erfarenhet när det gäller köp av bilar så kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga. I regel brukar man säga att billigare bilar kan köpas privat medan dyrare bilar bör köpas från en firma. Detta då nyare och dyrare bilar ofta säljs med garanti när det är en firma som har hand om försäljningen. Därtill kan det ofta kännas tryggare att köpa bil av en firma än av en privatperson.
Bilköp via firma skyddas av lagen
Oavsett vilken prisklass som är aktuell så bör du vara medveten om att lagen skiljer sig lite åt beroende på om du köper privat eller via firma. När du köper en begagnad bil av en bilhandlare så kan du alltid känna trygghet i att köpet är skyddat av konsumentköplagen. Detta innebär bland annat att bilhandlaren inte får ge dig sämre villkor än vad som finns stipulerat i lagen. Kan du ändå återfinna sämre villkor i ditt köpeavtal så är dessa ogiltiga. Köper du via bilhandlare kan du även luta dig mot konsumentköplagen om det visar sig att bilen har ett ursprungligt fel. Då har du rätt att reklamera denna och således få pengarna tillbaks. Dessa rättigheter har du inte om du väljer att köpa en begagnad bil av en privatperson. Gör du detta så är det istället köplagen som gäller. Detta innebär bland annat att du inte får någon garanti på bilen. Du har inte heller möjlighet att ångra köpet så tillvida inte säljaren går med på detta. I övrigt är det vad du och säljaren kommit överens om som gäller. Med anledning av detta kan det vara bra att upprätta ett avtal där det tydligt framgår vad som gäller och inte.
När du väljer att köpa en begagnad bil av en privatperson är det viktigt att kolla upp bilens historik. Detta bidrar enkelt till ett tryggare bilköp för den som inte är särskilt insatt. Du kan få reda på mycket om bilen genom att söka på bilens registreringsnummer. Genom att göra detta kan du bland annat se om det är personen som säljer bilen som faktiskt är ägare. Vidare kan du se hur många ägare bilen haft samt vilka kostnader som gäller för försäkring och skatt. Du kan även få information om när bilen senast besiktigades samt få tillgång till teknisk data. Alla dessa uppgifter kan sedan göra det enklare för dig att ta ett beslut.
Varudeklaration för begagnad bil
Om du köper en begagnad bil av en bilhandlare så får du även tillgång till en varudeklaration. Tidigare var det enbart bilar med ett pris på över 30 000 kr som omfattades av varudeklarationen. Detta ändrade dock Konsumentverket och Motorbranschens Riksförbund i November förra året. En varudeklaration ger dig stor trygghet i form av att du får komplett information om den bil du tänkt att köpa. Det handlar bland annat om information som gäller bilens skick samt eventuella garantier som gäller. Även om priset kan locka till privatköp så ger alltså köp via en auktoriserad bilfirma dig en betydligt större trygghet. Har du tänkt att köpa en bil för runt 10 000 kr så kanske inte denna trygghet känns speciellt viktigt. Men när man kommer upp i högre prisklasser så vill man gärna veta att bilen kommer att hålla en tid framöver.
Oavsett vem du väljer att köpa en begagnad bil av så finns det några tips som kan vara bra att ha med sig inför köpet. Utöver det vi redan nämnt så bör du alltid provköra bilen innan du skriver på något kontrakt. Du bör även titta på bilen samt se över eventuella rost- och karosskador. Om du är osäker så kan det vara bra att ha med sig en mer bilkunnig person för att få ett andra utlåtande. Slutligen bör du även ha klart för dig hur du ska finansiera bilköpet. Om du tänkt att ta ett billån så bör du vara medveten om att banker i regel bara erbjuder detta till bilköp som görs via auktoriserade bilfirmor. Vill du låna pengar för att köpa bil från en privatperson så är det istället ett lån utan säkerhet som gäller.