För lite mer än en månad sedan fick Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 stor medial uppmärksamhet. Facebookgruppen hade då fått in över en halv miljon medlemmar under loppet av bara några veckor. Syftet med gruppen är att få politikerna att sänka skatten på bensin och diesel. Många medlemmar menar att de inte längre har råd att ta bilen till jobbet trots att det inte finns några andra alternativ. Utöver den aktivitet som rått i själva Facebookgruppen så har anhängarna även samlats på olika platser runt om i Sverige för att demonstrera. I maj blev representanter från gruppen till och med inbjudna att besöka riksdagen för att diskutera de skatter som i dagsläget finns på bränslen. Målet för Bensinupproret 2.0 är att få en bensinskatt som ligger runt 12 kr per liter. Detta till skillnad mot dagens 16 kr per liter. Finansminister Magdalena Andersson har dock hävdat att det inte är en hög bensinskatt som ligger bakom dagens priser utan kronans låga värde i kombination med att råoljan har stigit i pris. Oavsett hur det ligger till med den saken så får nu alla som önskat sig en lägre skatt på bensin och diesel ett positivt besked. Den 1:a juli sänks bensinskatten med 16 öre per liter. Men glädjen kring den sänkta skatten kan bli kortvarig.
Även om Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 kämpat hårt för sin sak så är det inte denna grupp som ligger bakom beskedet om sänkt bensinskatt. Istället är den kommande sänkningen av drivmedelsskatten ett resultat av budgetreservationen från Kristdemokraterna och Moderaterna som riksdagen sade ja till före jul. Detta innebär att överindexeringen på diesel och bensin ska tas bort under ett halvår. Med andra ord är sannolikheten stor att nuvarande uppräkning av drivmedelsskatten kommer att återinföras igen vid årskiftet.
Den 1:a juli sänks bensinskatten
Sänkningen av bensinskatten kommer att träda i kraft den 1:a juli detta år. Med andra ord är vi bara dagar ifrån att kunna tanka till ett billigare pris. Enligt det beslut som togs i riksdagen förra året ska skatten ned från 6,70 kr per liter till 6,57 kr per liter. Tillsammans med moms blir detta en sänkning på ca 16 öre per liter. Trots sänkningen kommer vi fortsatt att betala ett högt pris för vårt drivmedel om man jämför med vad vi tidigare gjort. Förra året steg priset på bensin för första gången över 16 kr per liter och i maj detta år såldes bensinen för 17,14 kr per liter. En toppnotering som inte tidigare skådats. Men priset på bensin och diesel går upp och ner varje dag. Något som enligt Expressen mycket beror på den konflikt som råder mellan USA och Iran. Skatten på drivmedel utgör trots allt bara cirka en tredjedel av slutpriset vilket innebär att det finns fler faktorer än skatt som påverkar vad vi får betala när vi tankar.
Det är dock inte bara glada miner som utspelar sig när skatten på bensin och diesel sänks. De drivmedel som nu skattereduceras är tillverkade av fossila råvaror som inte är förnybara. Något som påverkar klimatet negativt och som bidrar till växthuseffekten. Statsministern Stefan Löfven menar att det istället för att sänka skatter på bensin och diesel vore bättre att ställa om till ett samhälle där vi inte är lika beroende av oljan som vi är idag. Detta genom att tillverka mer miljövänligt bränsle. Exempel på mer miljövänligt bränsle som redan används är biodrivmedel och el tillverkad av vind- och vattenkraft.
Tips på hur du sänker din bensinkostnad
Trots att det till mångt och mycket är rådande bensinpriser som avgör hur mycket pengar vi spenderar på drivmedel varje månad så finns det faktiskt sätt att själv påverka sina bensinkostnader. Bland annat kan du spara upp till 15% av bensinförbrukningen genom att köra sparsamt. Detta innebär bland annat att du ska undvika tomgångskörning, motorbromsa samt hålla hastighetsgränserna. Andra sätt att få ner bränsleförbrukningen är att växla upp tidigt och sedan köra på den högsta växeln i den mån detta är möjligt. Försök att alltid ligga på under 3000 varv. Det kan också hjälpa att ha god framförhållning samt att köra med jämna gaspådrag.
Utöver att tänka på hur du kör så kan du märka skillnad i plånboken om du alltid ser till att tanka på den billigaste bensinstationen. Det ska såklart inte gå till överdrift så att du behöver åka onödigt långt för att komma till denna station. Men det kan helt klart vara värt att exempelvis välja en obemannad station framför en bemannad som i regel är dyrare. För att spara pengar genom att minska din bensinförbrukning bör du också tänka på att inte alltid ha AC på om denna inte är nödvändig. Se också till att inte lasta din bil alltför tungt om det inte behövs just för stunden. Slutligen drar bilen i regel mindre bensin om den är i gott skick och servas regelbundet.