Ungefär 1,2 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år. Hälften av detta går att äta när det hamnar i soporna. Genom att minska på matsvinnet gör du både miljö och plånbok en tjänst. Här är några enkla tips på hur man kan göra för att minska svinnet.
Enligt en rapport från Naturvårdsverket slänger varje svensk slänger i snitt 68 kilo ätbar mat per år. En tvåbarnsfamilj slänger mat för cirka 3000-6000 kronor per år. Louise Ungerth, chef för konsument – och miljöfrågor på Konsumentföreningen i Stockholm, ger några tips för hur man som privatperson kan motverka svinnet:
– Högst fem grader i kylskåpet gör att maten håller sig dubbelt så länge som vid åtta grader.
– Rensa kylskåpet och ha restkvällar, det kan bli en god buffé.
– Ägg är smidigt att ha hemma för att göra omelett på när grönsakerna håller på att bli dåliga.
– Lägg mindre vikt vid bäst före datum. Det bästa är att lukta och känna på maten.
Matsvinnet från livsmedelsbutiker är bara en fjärdedel av svinnet från hushållen. En del butiker har börjat laga mat av produkter som är tänkt att slängas till exempel genom att tillverka marmelad. Det kan också vara ett tips att tänka på för att minska på svinnet.
Källa: DN