Maten blev 2,2 procent dyrare förra året, trots att den genomsnittliga prisutvecklingen minskade.
Mellan 2008 och 2013 har den genomsnittliga prisutvecklingen, konsumentprisindex, ökat med 4,5 procent medan mat och alkoholfria drycker har ökat med 9,7 procent. Det innebär att matpriserna har ökat mer än dubbelt så mycket som konsumentprisindex. Bara förra året steg matpriserna med 2,2 procent trots att konsumentprisindex sjönk med 0,04 procent. Varorna som ökade mest i pris var frukt, oljor, fetter, mjölk, ost och ägg, enligt statistik från SCB. Däremot blev kaffe, te och kakao billigare.
Enligt Svensk Dagligvaruhandel beror livsmedelspriserna på den globala marknaden och förra året blev frukt- och grönsaksskördar sämre, liksom laxproduktionen. I Europa var matpriserna 2012 dyrast i Norge, men Sverige hamnar på fjärde plats på listan. Polen har de billigaste matpriserna.
Källa: dn.se