Allt fler svenskar sitter på dyra lån och krediter och sedan finanskrisen tjänar bankerna rekordmycket på våra lån. Främst gäller det bolån och trots att räntorna är låga så har bankernas marginaler ökat markant de senaste åren. Många svenskar lever även över sina tillgångar och undersökningar visar att varannan svensk saknar en budget. Men dagens låneklimat har även bidragit till att fler alternativ har öppnats upp på marknaden. Flertalet startup bolag vill nu utmana storbankerna och dess höga avgifter. Vi har redan kunnat se att bolag så som Enkla och Klarna tagit över en del av storbankernas kunder. Men något som kanske färre känner till är de så kallade Peer to Peer företagen. Peer to Peer lån innebär att privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner via en teknisk plattform från bolag så som Lendify och BROCC.
Peer to Peer lån är ett relativt nytt fenomen i Sverige och kan ses som en form av delningsekonomi. Delningsekonomi handlar i grunden om att man delar, lånar och hyr saker istället för att äga dom själv. Genom tekniska lösningar kan P2P bolag koppla samman människor som kan ha nytta av och hjälpa varandra. Ett väldigt känt exempel på detta är Uber som erbjuder en tjänst där bilägare kopplas samman med människor som är i behov av taxi. Själva P2P bolaget står för plattformen medan interaktionen eller transaktionen sker emellan människorna. P2P bolaget tar ofta en viss avgift men i övrigt är tjänsten helt fri från kostnader som annars tas av olika mellanhänder.
När det gäller Peer to Peer lån så handlar det om att bolag förmedlar lån emellan privatpersoner. Genom att låna ut dina pengar till andra privatpersoner kan du få en avkastning som inte sällan ligger på runt 15%. Detta är betydligt mer än det du får genom att låta dina pengar ligga på ett sparkonto hos en storbank. Dock ska man veta att den avkastning (ränta) du får beror på hur god kreditvärdighet den som lånar dina pengar har. Är det en person med låg kreditvärdighet så ökar räntan men även risken för dig ökar. Lånas dina pengar istället ut till en person med god kreditvärdighet så är både räntan och risken lägre. Lånebolag som erbjuder P2P lån är bland annat Lendify, Saveland, Bynk och BROCC.
Regler och villkor för P2P lån
Både räntor och villkor varierar rejält hos de olika låneförmedlarna. Därför är det viktigt att du noga läser igenom alla villkor oavsett om du avser att låna ut pengar eller själv ta ett lån. Något du också bör ta reda på är vad som händer med dina pengar om själva låneförmedlaren går i konkurs. Du kommer då inte automatiskt att förlora dina pengar eftersom bolaget som gått i konkurs enbart förmedlat dina pengar. Däremot kan det vara intressant att veta vilken bank som innehar ditt klientkonto. Och huruvida denna bank omfattas av insättningsgarantin. Omfattas banken inte av insättningsgarantin så riskerar du att förlora dina pengar om även banken skulle gå i konkurs.
För dig som lånar pengar via Peer to Peer förmedlare är skillnaden inte så stor jämfört med att ta lån hos andra långivare. Ansökan fungerar precis som vanligt men däremot kan utbetalningstiden variera en del. Detta beror på att ditt lån behöver "täckas" från olika långivare. Men så fort lånet är täckt till 100% så kommer dina pengar att betalas ut och du betalar sedan sedvanlig amortering och ränta.