Idag skickas besked om antagningarna inför höstens högskoleutbildningar ut. Fick du en plats? Stort grattis. Du har en massa skoj att se fram emot. Nya kunskaper, miljöer och vänner. Men även en hel del utmaningar. Hårt arbete, sena kvällar och stram budget är några du kan stöta på. Vi ger dig lite tips på vägen. Nedan ser du fem exempel på hur du kan få studielånet att räcka lite längre. Läs även vår artikel om de förberedelser du behöver göra innan skolstart.
Bostad
En av de största utgifterna i månadsbudgeten är oftast boendet. Genom att hyra lägenhet tillsammans med någon får du inte enbart ned boendekostnaden utan även andra fasta avgifter som tillkommer, såsom bredband, el och radiotjänst. Kolla även upp din möjlighet till bostadsbidrag.
Transport
En bil kostar ofta flera tusen kronor i månaden om du räknar med skatt, service, försäkring, parkering och bensin. Reka din nya omgivning och kolla upp kollektivtrafiken. Det finns ofta förmånligare priser för studenter som pendlar. Har du nära till skolan kanske du rent av klarar dig med en cykel. Bra för både hälsa, miljö och plånbok. Håll utkik på blocket eller andra begagnatsajter.
Studentlitteratur
Det kan vara lätt stressande att få en litteraturlista i mailboxen som innehåller en massa böcker som kostar skjortan. Köp begagnat och låna på biblioteken. En del böcker kanske du endast läsa något kapitel ur. När du är färdig med dina böcker – sälj dem du inte vill behålla på en gång. Då har du några kronor extra till nästa bokinköp.
Mat & Fika
Långa dagar i skolbänken och tentaplugga nätterna igenom. Ibland kan studentlivet vara lite extra krävande och då är det viktigt att du får i dig lite energi. Här är det lätt att man slarvar. När man suttit och pluggat länge skriker hjärnan efter en quickfix – till exempel en hamburgare från gatuköket längre ned på gatan. Ni har säkert hört det magiska ordet många gånger förut, men det tals att upprepas – matlådor! Det finns massor av pengar att spara på mat och fika.
För ensamvargen
- Gör storkok under helgen och frys in i matlådor. Om du gör flera rätter på en gång räcker det kanske att stå i köket en gång varannan eller var tredje helg. Alternativt lagar du rejäla middagar så att du kan äta rester dagen därpå
- Baka egna bullar, kakor och muffins som du kan fika på fram emot eftermiddagen.
- Koka kaffe och ta med i termos. Har du inte en kaffebryggare är det en investering som kommer att löna sig
- Ta med egen vattenflaska istället för att köpa.
- Nyttigare alternativ till kakor: skär upp lite morotsstavar eller bra några knäckebröd som du kan tugga på när energinivån sjunker.
För den sociala
- Turas om att laga middag. Gå ihop 5 studenter och laga mat varsin dag i veckan. Du får hela fyra dagar i veckan då du kan sätta dig vid dukat bord, du får prova nya spännande rätter och du får trevligt sällskap. Kom överens om vad måltiden får kosta.
- Fika, här kan ni gå ihop hela klassen och göra ett bakschema. Med lite tur räcker det att baka varsin gång per månad.
- Turas om att ta med kaffe alternativt skaffa en kaffekassa om det finns bryggare att tillgå på universitetet
Billig mat
Som student har man mindre pengar att röra sig med. Man får helt enkelt anpassa inköp efter plånbok. Tips som gör matinköpen lite billigare:
- Storhandla – dagliga inköp i närbutiken kan bli en dyr historia.
- Köp varor med kort datum – ofta reas dessa ut lite billigare.
- Anpassa din matsedel efter säsongens grönsaker och rotfrukter.
- Utnyttja erbjudanden – men köp inte mat som du inte kommer att använda.
- Se till att fylla upp skafferiet med pasta, matvete, mjöl och dyl. Billiga varor som du lätt kan svänga ihop något av som samtidigt har gång hållbarhet.
- Kryddor – en annorlunda kryddning kan piffa upp vardagsmaten rejält.
- Bli medlem i matvarubutikerna så att du kan ta del av deras kundklubbserbjudanden (bara de medlemskap som är gratis).
Rabatter
Ta för vana att fråga efter studentrabatt. Som student kan du få rabatt på allt från resor, gym och restaurangbesök till elektronik och klädbutiker. Ta dig tid och kolla igenom alla erbjudanden kopplat till Studentkortet.se och Mecenat.
Några extra tips medan du väntar på att komma igång.
- Besök området så att du har koll på var du ska studera och hur lång tid det tar att ta sig mellan de olika byggnaderna och ditt boende. Så slipper du stressa runt och leta salar när terminen drar igång.
- Läs igenom kurslitteraturen redan innan föreläsningen. På så vis får du lättare att hänga med och ställa relevanta frågor på plats.
- Det är kanon om du lyckas jobba lite extra men prova en termin och ge dig själv chansen att komma in i studentlivet innan du tar på dig extraarbete.
- Nätverka – lär känna dina kursare. De kan inte bara bli vänner för livet och vara ovärdeliga studiekamrater. De kan även vara värdefulla kontakter i framtiden då ni studerar för samma typ av arbeten.